Vervelende sneaker problemen verhelpen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, schoenen die piepen of kraken, een veter die veel te lang (of te kort) is, sokken die naar beneden glijden met het lopen, you can name it all. Dit soort vervelende sneaker problemen heeft iedereen wel eens ervaren, maar de meeste van deze problemen zijn gelukkig ook heel makkelijk te verhelpen. Je leest hier alle tips over vervelende sneaker issues, de volgende onderdelen gaan besproken worden:

 • Piepende of krakende sneakers
 • Afglijdende sok
 • Schuivende tong
 • Te lange of te korte veters
 • Nare geurtjes

Piepende of krakende sneakers

Natte schoenen

Voordat je naar een oplossing zoekt is het eigenlijk altijd beter om eerst naar de oorzaak te kijken. Piepende of krakende schoenen kunnen veroorzaakt worden door een tal van dingen, bijvoorbeeld door slijtage, vocht wat in de schoen zit, of nog veel meer. Ben je recentelijk natgeregend en zijn je schoen daardoor doorweekt? Laat ze dan goed drogen voordat je ze weer aantrekt, dit kan ook voor piepen of kraken leiden. Wil je dat je schoenen sneller drogen? Haal dan (indien mogelijk) het voetbed uit de schoen en vul deze op met oud krantenpapier, deze neemt namelijk sneller vocht op. Wil je nog meer tips voor het sneller drogen van je schoenen? Lees dan deze blog.

Versleten zolen

Is er een andere reden waardoor jouw schoenen piepen, bijvoorbeeld door slijtage of een loslatende zool/hak? Dan moet je een hele andere aanpak hanteren. Het beste is uiteraard om hiermee naar de schoenmaker te gaan, dan ben je er van verzekerd dat je schoen(zool) goed gerepareerd wordt. Je kan natuurlijk zelf ook met secondelijm

Wrijving

Soms kan het piepen of kraken ook komen door een andere oorzaak, bijvoorbeeld simpelweg omdat er wrijving is ontstaan binnen in de schoen. Dit kan gelukkig makkelijk verholpen worden door wat talkpoeder in je schoen te strooien. Wrijving ontstaat meestal door vocht, en talkpoeder neemt dit overige vocht op waardoor er minder wrijving is, wat resulteert in minder gepiep en gekraak! Heb je geen talkpoeder bij de hand? Dan is Maizena een goede vervanger die net zo goed werkt!

Afglijdende sok

Dat jouw sokken langzaam naar beneden glijden tijdens het lopen kan komen door een aantal redenen.

- Je draagt te kleine sokken
- Het elastiek van je sok is uitgelubberd
- Je schoenen zitten niet strak genoeg

Gelukkig zijn deze dingen allemaal vrij gemakkelijk op te lossen! Bij te kleine sokken is het eigenlijk simpelweg aan te raden om een nieuw paar sokken te kopen in de juiste maat. Hetzelfde geldt voor sokken waarvan het elastiek is uit gelubberd, want dit is een teken van veroudering van sokken. Dit betekent dat je wel degelijk aan een nieuw paar toe bent! Passen je sokken wel gewoon en is het elastiek ook niet los? Dan kan het af zakken van je sokken komen doordat je schoenen niet strak genoeg zitten. Als je sneaker los zit bij de hiel van je voet dan schuurt deze als het ware langs de sok, waardoor deze tijdens het lopen dus omlaag getrokken worden. Probeer in dit geval je schoenen strakker te strikken of koop een schoen met een smallere pasvorm.

Tong zit los en verschuift

Veel mensen hebben last van de flap of tong van de schoen die telkens verschuift tijdens het lopen, en je schoenen helemaal tot bovenaan veteren is daarvoor meestal niet de mooiste oplossing. Sommige schoenen hebben ook een lusje in het midden van de tong waar je de veter doorheen kan rijgen, speciaal zodat deze mooi vast blijft zitten. Heeft jou schoen dit niet? Dan kan je ook heel simpel de tong aan een kant vast naaien aan de schoen. Let op, dit kan alleen bij schoenen die gemaakt zijn van textiel of canvas. Ook als je niet de handigste bent met naald en draad moet dit je lukken! Je haalt de naald door de tong van de schoen aan de zijkant waar je het niet ziet en steekt deze door aan de binnenkant van de schoen. Hoe vaker je deze er doorheen haalt hoe steviger hij blijft zitten. Vervolgens zet je dit vast met een knoop en voilà! Je tong zit vast en blijft de hele dag op zijn plek zitten.

Te lange/korte veters

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, de veters die bij je schoenen geleverd worden zijn veel te lang (of te kort) waardoor het alleen maar irritaties opwekt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier tegen kan doen. De meest logische optie is om een nieuw paar veters te kopen, maar niet overal kan je net zo makkelijk de veters vinden die jij zoekt. Bij te lange veters kan je ze gelukkig ook heel makkelijk thuis inkorten! Dit gaat als volgt:

 1. Knip de veter aan beide kanten bij op een lengte die voor jou handig is.
 2. Wikkel plakband om de uiteinden om te voorkomen dat deze gaan rafelen.
 3. Breng een beetje lijm aan op te uiteinden en druk deze aan zodat deze strak om de veters zitten.
 4. Gebruik een stukje doorzichtig krimpkous en doe deze om het plakbandje heen.
 5. Smelt de uiteinden met een aansteker.
 6. Nu zijn je veters de perfecte lengte voor jou!

Nare geuren in sneaker

Katoenen sokken

Heb je last van nare geuren in je schoenen? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen of te verhelpen! Om bij de oorzaak te beginnen worden nare geuren in schoenen meestal veroorzaakt door bacteriën in de schoen die van de voet af komen. Dit kan bijvoorbeeld komen door transpiratie van de voet. Om dit te voorkomen is het aan te raden om katoenen sokken aan te schaffen. Katoen trekt namelijk vocht aan waardoor de transpiratie minder snel in de schoen zelf trekt, maar in de sok. Als je echt niet houdt van sokken dragen dan kan je het beste leren schoenen aanschaffen. Schoenen van leer hebben namelijk een betere ademende werking dan schoenen die gemaakt zijn van andere materialen, waardoor je minder snel zweetvoeten krijgt.

Schoendeo

Zitten de nare geurtjes al in je schoen en wil je ze er uit halen, dan is de schoendeo van Bama een goede oplossing! Deze deo spuit je aan de binnenkant van je schoen. De bacteriën worden vervolgens gedood waardoor je dus geen last meer zal hebben van een onaangename geur in je schoen. Het voordeel van deze deo is dat het in een paar seconde gedaan is, waardoor je nooit meer je schoenen voor uren hoeft te laten uitluchten!

Baksoda

Heb je geen schoendeo bij de hand is er natuurlijk ook nog een andere optie om gebruik van te maken, namelijk door middel van baking soda! Je gaat als volgt te werk: strooi een beetje baking soda in je schoen en laat het minimaal een uur intrekken. Vervolgens schud je het overige baking soda er uit en ruiken je schoenen weer net als nieuw!

Gelukkig kan je met deze tips alle ongemakkelijkheden en irritaties rondom sneaker problemen makkelijk verhelpen! Ben je nog op zoek naar een nieuw paar sneakers? Of misschien een paar boots of enkellaarsjes? Neem dan een kijkje op nelson.nl of kom langs in een van onze winkels! Ook hebben wij een breed aanbod aan heren- en kinderschoenen.