donderdag 24 maart 2016

Leer of kunstleer?

Het is soms best lastig... Is deze schoen gemaakt van echt leer of kunstleer? En wat is nu eigenlijk beter? Iedere leersoort heeft zo zijn voordelen. In dit blog vertellen je hoe je het materiaal herkent en geven we je tips over onderhoud.
Hoe herken je echt leer?
Kunstleer wordt steeds mooier en is soms bijna niet te onderscheiden van echt leer. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je echt leer kunt herkennen. Echt leer is namelijk soepel en elastisch en voelt vaak zacht aan. Waar kunstleer vaak een beetje plastic achtig ruikt, heeft echt leer bovendien een natuurlijke geur. Twijfel je toch nog? In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie. Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid? Dan kun je er van uitgaan dat het om een echt leren schoen gaat. Zie je een symbool in de vorm van een ruit? Dan gaat het om synthetisch materiaal, kunstleer dus. Voordelen leer Het grootste voordeel van leer is dat het een duurzaam materiaal is en dus langer mee gaat. Je kunt het gemakkelijk onderhouden door middel van sprays en crèmes. Verder ademt echt leer beter, waardoor je geen last krijgt van zweetvoeten. Ook vormt leer zich naar de stand van je voeten, wat zorgt voor een goede pasvorm en draagcomfort.
Voordelen kunstleer
Veel mensen kiezen in eerste instantie het liefste voor echt leer, maar ook kunstleer heeft zo zijn voordelen. Zo kun je kunstleer gemakkelijk schoonmaken met water en een doek. Ook krijg je bij kunstleer minder last van ‘plooien’ omdat het materiaal stugger is dan echt leer. Tot slot is kunstleer vaak een stukje goedkoper dan echt leer, wat weer fijn is voor de portemonnee! Merken met mooie kunstleren pumps, sneakers en sandalen zijn bijvoorbeeld Marco Tozzi, La Strada, Esprit en Mustang.
Onderhouden In beide gevallen is het belangrijk dat je de schoenen voor en tijdens het dragen beschermd tegen vocht en vuil. Er zijn speciale sprays voor echt en kunstleer, kijk dus van te voren goed voor welke materialen jouw spray geschikt is. Bij een verkeerde keuze kunnen er namelijk juist vlekken ontstaan! Het beste is om de schoenen om de 10x dragen opnieuw te behandelen, zodat het beschermende laagje in tact blijft.
Echt leer is gemaakt van koeienhuid en kan dus langzaam uitdrogen. Door deze regelmatig in te smeren met schoencrème voorkom je barsten en scheuren en houd je het materiaal soepel. Ook fris je er direct de kleur mee op. Omdat kunstleer niks opneemt, heeft het insmeren met schoencrème weinig zin. Vuil kun je eventueel verwijderen met een natte doek en vergeet ze vervolgens niet opnieuw in te sprayen!
Heb je je keuze gemaakt? Neem dan vlug een kijkje in de nieuwe collectie op Nelson.nl of kom langs in één van onze winkels. Hier kun je natuurlijk ook terecht voor vragen over materialen en onderhoudsproducten. Veel shop plezier!

nelson-blog-nelson-leer-of-kunstleer-2.jpg

nelson-blog-nelson-leer-of-kunstleer-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer