Tips voor het inlopen van Dr. Martens

Wie er ooit Dr. Martens heeft gehad of deze boots momenteel heeft, weet dat het best wel een opgave kan zijn om ze in te lopen. Ergens best wel gek, want de meeste Dr. Martens vallen best ruim, dus waarom is het dan zo lastig om ze in te lopen? Dit heeft alles te maken met het stugge leer. No worries, want dit zal na een tijdje perfect naar je voeten vormen. Elk nadeel heeft z’n voordeel! Toch kan de aanloop naar Dr. Martens die als gegoten zitten best wel lastig zijn, maar gelukkig zijn er allerlei tips and tricks die je op de juiste weg gaan helpen. Lees gauw verder, want dan loop je straks soepel in je Dr. Martens!

De tips om je Dr. Martens in te lopen zijn:

  1. Blarenpleister of hielgrip gebruiken
  2. (Dikke) sokken dragen
  3. Schoenen oprekken
  4. Rustig opbouwen

Blarenpleister of hielgrip gebruiken

Je kan blaren maar beter voor zijn, en daarom kan je totdat je Dr. Martens ingelopen zijn het beste blarenpleisters gebruiken. En nee, je hoeft niet je hele voeten te bedekken in blarenpleisters, maar trek je nieuwe paar veterboots aan en check wat de pijnlijke punten zijn. Zo kan je uiteindelijke blarenpijn verzachten, of eigenlijk het liefst voor zijn natuurlijk! Omdat mensen vaak problemen ervaren en blaren krijgen op hun hielen, kan je ook hielgrip gebruiken. Dit creëert een zachte achterkant en ruimte voor je hiel, waardoor je het inlopen een stuk makkelijker maakt! Het merk Bama heeft hielgrip in hun collectie.

(Dikke) sokken dragen

Het klinkt misschien een beetje als een ‘stomme’ tip, omdat je waarschijnlijk sowieso al van plan bent sokken te dragen. Maar wanneer je dikkere sokken draagt dan welke je normaal gesproken zou dragen zet je meer spanning op het materiaal. Dit heeft tot gevolg dat de boots sneller en verder uitlopen. Ook zorgen de dikkere sokken ervoor dat het inlopen minder irritatie geeft.

Schoenen oprekken

Hoewel de naam doet vermoeden rekken schoenspanners de schoen niet uit. Schoenspanners houden enkel de schoen in model wanneer zij niet gedragen worden en halen het vocht uit de schoen. Het hebben van een paar goede houten schoenspanners is dus zeker een aanrader om in huis te hebben. Om een schoen daadwerkelijk op te laten rekken kun je terecht bij een lokale schoenmaker. Deze vakman heeft in veel gevallen een leest staan. Dit apparaat heeft een tweedelige mal van een voet die door de delen uit elkaar te draaien steeds iets meer spanning zet op het leer. Wanneer je je boots afgeeft bij de schoenmaker zal deze de schoenen op de leest zetten en spanning uitoefenen op het materiaal. In andere woorden het inloopproces wordt overgenomen door de leest. Dit uitrekken kan 1 á 2 dagen duren. Haal je de boots namelijk te vroeg van de leest zal het leer weer inkrimpen en zijn we weer terug bij af. Houdt er rekening mee dat het oprekken van de schoen enkel in de breedte werkt. In de lengte is de schoen niet op te rekken en heb je simpelweg een grotere maat nodig.

Rustig opbouwen

We weten hoe het werkt: als je een nieuw paar schoenen hebt doe je ze het liefst elke dag aan. Dat geldt misschien nog wel meer voor je nieuwe Dr. Martens! Helemaal begrijpelijk natuurlijk, maar we raden toch aan om je daarmee even in te houden. En het belangrijkste is vooral om ze niet té lang te dragen. Je kan ze aan het begin het beste aantrekken tijdens korte uitstapjes, zoals het doen van boodschappen en het uitlaten van de hond, maar ook als je thuis druk in de weer bent!

Dr. Martens 1460MP - Veterboots - Zwart
Dr. Martens Crushed Velvet - Veterboots - Zwart
Dr. Martens Sinclair Fur - Veterboots - Zwart
Dr. Martens Jadon III - Veterboots - Taupe
Dr. Martens Jadon Pisa - Veterboots - Zwart

Ook al is het inlopen van Dr. Martens even een klusje, het is het uiteindelijk helemaal waard! Niet alleen omdat de boots zo ontzettend leuk zijn, maar ze na het inlopen perfect zullen passen. De boots van Dr. Martens zijn gemaakt van stevig materiaal en super duurzaam. Dus wanneer je ze uiteindelijk helemaal naar je eigen voet hebt uitgelopen heb je er jaren plezier van Hopelijk hebben we je een beetje verder geholpen bij het inlopen van je Dr. Martens, of ben je zelfs overtuigd een paar te kopen. Neem een kijkje op Nelson.nl voor de gehele collectie of breng een bezoekje aan één van onze winkels!