How to: sneakers schoonmaken

Sneakers zijn misschien wel de meest comfortabele schoenen. Je draagt ze dan ook vaak, waardoor de kans dat ze vies worden groter is. Maar hoe maak je nu je schoen het beste schoon?

Zeg je voorjaar, dan zeg je sneakers. Het zijn de beste schoenen om in deze periode van het jaar te dragen! Je hebt alleen één probleempje: je sneakers zijn nog vies van vorig jaar en je hebt geen flauw idee hoe je ze nou het beste kan schoonmaken. Dat kunnen we goed begrijpen, en daarom is het ons ook niet voorbijgeschoten om je wat tips te geven over hoe je je sneakers schoonmaakt. Lees gauw verder, want dan zijn je sneakers straks weer helemaal ready voor het voorjaar!

  1. Sneakers schoonmaken
  2. Schoenzolen wit maken
  3. Stoffen schoenen schoonmaken
  4. Witte schoenen reinigen

Sneakers schoonmaken

Je sneakers schoonmaken, hoe doe je dat nou precies? Voor dit soort activiteiten is bijna niks handiger dan een duidelijk, overzichtelijk stappenplan. Houd deze er dan ook vooral bij als je aan de gang gaat met het schoonmaken van je schoenen!

  1. Vieze veters lijken soms weleens einde verhaal. Toch kan je deze zeker scho(o)n(er) krijgen! Haal de veters uit je schoenen, en laat ze in een sopje weken. Helpt dit niet? Dan kan je ze in een waszakje doen en wassen in de wasmachine.
  2. Door naar de sneakers zelf. Vul deze op met wc-papier. Het kan ook met krantenpapier, alleen wil dit nog wel eens afgeven op witte of gekleurde sneakers.
  3. Maak een sopje met lauw water en voeg daar een sneakercleaner aan toe die geschikt is voor het materiaal van je schoenen.
  4. Pak er een zachte borstel of microvezeldoek bij en reinig hiermee je sneakers. Maak kleine en draaiende bewegingen voor het beste resultaat. Ben je bezig met een suède of nubuck stof? Ga dan aan de slag met een speciale gum voor dit materiaal.
  5. Nu je sneakers weer helemaal clean zijn, is er nog een laatste stap te begaan: de schoenen laten drogen. Let op: leg ze op een plek met kamertemperatuur. Vermijd warmtebronnen (de zon, verwarming etc.), deze drogen de schoenen te snel waardoor het materiaal uitdroogt en sneller kan gaan breken of scheuren.

Schoenzolen wit maken

Nadat de sneakers zelf volledig gereinigd zijn, kan je aan de slag met het schoonmaken van de zool. Dit is op meerdere manieren te doen.

Tandpasta

Tandpasta kun je niet alleen maar gebruiken om je tanden schoon te krijgen, maar ook voor het schoonmaken van je schoenzolen. Maak ten eerste de zool een beetje nat. Smeer er vervolgens voldoende tandpasta op en laat dit even intrekken. Haal dit er na het intrekken af met een vochtige, schone doek. Mocht je nog een paar hardnekkige vlekken zien zitten, kun je hier met een (tanden)borstel wat meer aandacht aan geven.

Vochtige doekjes

Wanneer je haast hebt, kan je het beste wat vochtige doekjes gebruiken. De meeste vlekken en viezigheid worden hiermee al weggewreven. Verwacht dus geen volledig schone zolen, maar het zal in ieder geval een stuk helpen!

Wonderspons

Alsof we in een sprookje zitten: de wonderspons. Als je hem nog niet kent, moet je zeker een kijkje gaan nemen. De naam zegt het al, want de spons doet echt wonderen! Er is niks wat deze spons niet schoon krijgt. Maak de spons een beetje nat, wrijf stevig over de vlekken en je hebt weer stralende zolen.

Stoffen schoenen schoonmaken

Als je je canvas sneakers wil schoonmaken (denk aan Converse en Vans), kan je deze eenvoudig in de wasmachine doen. Stop de schoenen (met de veters uit de schoenen en los in de waszak) in een kussensloop of waszak, en was dit op een koud wasprogramma. Eenmaal uit de wasmachine kan je ze laten drogen door er oud papier in te stoppen.

Skechers Funky Street - Hoge sneakers - Wit
Converse CTAS Lift Berry - Hoge sneakers - Roze
Vans UA Old Skool Platform - Lage sneakers - Zwart

Witte schoenen reinigen

Het zal je niet verbazen, maar witte schoenen hebben net even wat meer aandacht nodig dan andere schoenen. Dit komt natuurlijk omdat vuil op witte sneakers veel meer opvalt. Het schoonmaken van je schoenen doe je niet maar één keer. Uiteraard zullen ze vaker vies worden! Daarom is het van belang dat je na het schoonmaken van je schoenen je gelijk overbodig vuil voor bent. Hoe je dit doet? Door gebruik van (verschillende) producten. Denk aan de Universal Protector van Bama en de Shoe Care Kit van Skechers. Mocht je meer informatie willen over het schoonmaken van witte schoenen, kijk eens bij ons blog: Onderhoud voor witte schoenen.

Nu kan je eindelijk aan de slag om die vieze sneakers helemaal voorjaars ready te gaan maken! Neem snel een kijkje op Nelson.nl voor de gehele collectie aan verzorgingsproducten of breng een bezoekje aan één van onze winkels!