Zo onderhoud je jouw schoenen!

We kennen het allemaal wel: je hebt je nieuwe schoenen net één dag gedragen en ze zijn nu al vies. Super irritant! Hoe erg we ook ons best doen om onze schoenen schoon te houden, het is vrijwel onmogelijk om altijd vlekken en viezigheid te vermijden. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je schoenen te onderhouden zodat ze zo goed als nieuw blijven. Maar hoe onderhoud je textiel? En hoe lak leer? Al die verschillende soorten materialen maken het juist onderhouden van je schoenen best ingewikkeld. Daarom leggen we in dit blog alles uit wat je moet weten over het onderhoud van je schoenen!

We vertellen je over:

 1. Het belang van schoenen onderhouden
 2. Hoe vaak moet je schoenen onderhouden?
 3. Benodigdheden voor schoenen onderhouden
 4. Bescherming
 5. Onderhoud van verschillende materialen:
 • suède/nubuck
 • glad leer
 • gevet leer
 • lakleer
 • metallic leer
 • kunstleer
 • textiel
 1. Hoe gaan je schoenen extra lang mee?

Het belang van schoenen onderhouden

Niks is mooier dan je gloednieuwe schoenen die staan te glanzen met geen enkel vuiltje erop te vinden. Het is ontzettend lastig, en misschien ook wel onmogelijk, om je schoenen net zo stralend te houden als het moment waarop je ze koopt. Zo kan leer gaan scheuren vanwege uitdroging en kan suède/nubuck in kleur vervalen. Gelukkig zijn er veel manieren om je schoenen zo goed als nieuw te houden. En dit is belangrijk, want als je veel aandacht besteedt aan je outfits, waarom zou je dit dan niet aan je schoenen doen? Als je zo lang mogelijk met glimmende (en niet afgetrapte…) schoenen wilt rondlopen, móét je deze onderhouden. Wie wil er nou niet van levenslang mooie schoenen genieten?

Hoe vaak moet je schoenen onderhouden?

We snappen dat je geen zin hebt om elke dag je schoenen schoon te maken. Maar dat hoeft ook niet! Wel is het een must om je schoenen om de twee à drie weken te poetsen. Na het schoon poetsen kun je ze gelijk ook weer inspuiten met een water- en vuilafstotende spray, want na ongeveer drie weken verdwijnt dit beschermlaagje. Doe dit wel wanneer de schoenen helemaal schoon en droog zijn. Ben je nou echt fanatiek in het schoonhouden van je schoenen? Dan kun je er ook voor kiezen om iedere week een ‘schoenmaak’ momentje te nemen! Hoe vaker je de schoen draagt, hoe vaker je de schoen zal moeten onderhouden.

Benodigdheden voor schoenen onderhouden

Wat heb je dan allemaal nodig om je schoenen te onderhouden? Dat verschilt per schoen. Dit heeft te maken met de verschillende schoonmaak manieren per materiaal. Het is dus van belang dat je goed nagaat van welk materiaal je schoenen zijn gemaakt en welke producten je daarvoor nodig hebt. Anders is de schade waarschijnlijk na het schoonmaken erger dan ervóór, en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarnaast is het aan te raden om tijdens het verzorgen van je schoenen schoenspanner in de schoenen te zetten. Dit duwt de schoen terug in model en zal alle loopknikken en vouwen recht trekken. Zo komen de verzorgingsproducten daar waar ze nodig zijn.

Bescherming

Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt ook bij het mooi houden van je schoenen. Een algemeen vereiste, die dus geldt voor bijna elk materiaal, is een water- en vuilafstotende spray. De uitzondering hierop is lakleer, dit materiaal mag nóóit bahandeld worden met een spray. De Bama Universal Protector is hier de perfecte spray voor. Spray de schoen vanaf ongeveer 20 centimeter op het materiaal en laat het goed intrekken. Je schoen is nu beter bestand tegen een regenbuitje. Wat veel mensen niet weten is dat een goede water- en vuilafstotende spray vaak ook een lichte bescherming tegen verkleuring vormt. Dus ga vooral ook in de zonnige periodes door met het beschermen van je schoenen.

Onderhoud van verschillende materialen

De eerste stap, bescherming, is nog makkelijk. Hier hoef je geen extra kennis te hebben over materialen en leersoorten. Maar wat moet je nu doen bij de vershcillende leersoorten, wij helpen je een handje.

Suède/Nubuck onderhouden

Schoenen van suède en nubuck worden vrijwel op dezelfde manier onderhouden. Deze materialen zijn erg vatbaar voor vuil en nattigheid (vanwege de haartjes) en het is daarom zeker nodig om deze zorgvuldig schoon te houden! Verwijder vlekken op je schoenen met een speciaal suède/nubuck borsteltje. Zorg ervoor dat je regelmatig je schoenen inspuit, zodat er geen vuil in de schoen trekt. Het kan voorkomen dat door het schoonmaken van je schoenen de kleur verandert. Gebruik dan de Colour Renovator (zwart) om je zwarte schoenen op te frissen. Bama heeft verzorgingsproducten voor suède en nubuck schoenen in hun collectie.

Glad leer onderhouden

Glad leer is een vrij sterke leersoort en daarnaast ook makkelijk schoon te krijgen. Dit kan je het beste doen met een borsteltje en een andere mogelijkheid is een vochtige doek. Klinkt tot nu toe goed hé? Maaaaar, er is wel iets anders waar je op moet letten. Smeer je glad leren schoenen regelmatig in met een crème. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor uitdroging! Een goede leercrème zorgt ervoor dat het materiaal soepel blijft en voorkomt scheuren en breken. Daarnaast zorgt een regelmatige verzorging voor het behoud van de kleur. Is de kleur na verloop van tijd toch aan het vervagen? Er zijn kleurcrèmes die de oorspronkelijke kleur weer laten terugkomen. Hiervoor kun je het beste langs een schoenmaker gaan. Deze vakman heeft in veel gevallen het hele spectrum aan kleur in leer verzorging. Voor de kleurloze en zwarte variant kun je terecht bij onze Bama-collectie.

Let op! Heb je een paar witte leren schoenen, gebruik dan geen verzorgingsmiddel op basis van bijenwas. Dit kan geel uitslaan.

Gevet leer onderhouden

Je kan het uit de naam al opmaken, maar we zeggen het er toch even bij: over gevet leren schoenen zit een waxlaagje heen. Handig! Want hierdoor zijn ze meer bestendig tegen water, vuil en vlekken. Aan de andere kant gaan de schoenen hierdoor na een tijdje vervalen en kunnen er barstjes ontstaan. Ook zullen gewaxt leren schoenen eerder gaan 'tekenen', een klein krasje hier een verkleurinkje daar. Dit is de charme van het materiaal, robuust en rustiek. Al zal niet iedereen er van houden. Gelukkig kun je deze imperfecties prima weer mooi maken door een wax crème of oliespray te gebruiken. Bama heeft verzorgingsproducten voor gevet leren schoenen in hun collectie. Bijvoorbeeld de Wax Cream die makkelijk aan te brengen is met het sponsje op de tube. Of de Renovating Oil, een spray die het leer voet en krasje maskeert. Gewaxt leer heeft daarnaast een matte finish en hoeft na het behandelen niet meer opgepoetst te worden.

Lakleer onderhouden

Lakleren schoenen onderhouden is vrij simpel, omdat het materiaal van zichzelf al vuil- en waterafstotend is. Vlekken zijn dus niet de grootste vijand van lakleer. Net als bij gevet leer moet er meer aandacht besteedt worden aan mogelijke scheurtjes die gaan ontstaan vanwege uitdroging of het dof worden van de glanzende laag. Maak de schoenen eerste goed schoon, gebruik hiervoor een droge/vochtige doek om dit te verwijderen. Bama heeft verzorgingsproducten voor lakleren schoenen in hun collectie, zoals de Patent Shine. Met het sponsje kun je het middel makkelijk over de schoen verdelen, 5 minuten in laten werken en oppoetsen met een zachte doek.

Metallic leer onderhouden

Metallic: we zijn er allemaal fan van. Waarschijnlijk zo erg dat je je metallic schoenen maar al te vaak draagt! Weer extra reden om de schoenen goed te onderhouden. Zorg dat je de juiste producten gebruikt, want anders kan de metallic laag eraf gaan. Dat is waarschijnlijk de grootste reden dat je deze schoenen hebt gekocht, dus dat moeten we niet hebben! De metallic laag is slecht de afwerking, te vergelijken met een verflaagje, en is hierdoor erg kwetsbaar. Gebruik dus altijd een zachte doek wanneer je metllic schoenen wilt schoonmaken. Spray de schoenen na aankoop en ook daarna geregeld in zodat ze beschermd zijn tegen water en vuil.

Kunstleer onderhouden

Meestal is kunstleer van synthetisch materiaal, waardoor het geen vocht door laat en niks op neemt. Het heeft daarom nauwelijks nut om je kunstleren schoenen met allerlei producten schoon te maken. Gelukkig is hier ook niet zoveel voor nodig! Het enige wat je wel kunt doen is de schoen beschermen met een water- en vuilafstotende spray. Omdat deze spray niet opgenomen wordt door het materiaal en juist een beschermende laag óp het materiaal vormt, kun je hem ook voor synthetische materialen gebruiken. Let er in dat geval op dat er geen wax in zit, dit kan namelijk wit uitslaan op imitatieleer. Vlekken kun je in veel gevallen makkelijk met een vochtig doekje verwijderen. Is dit toch niet genoeg? De Open Shoe Cleaner gaat je verder helpen! Doordat synthetische materialen geen ademend vermogen hebben zoals bijvoorbeeld leer kunnen er nare geurtjes ontstaan. Gebruik schoenen deo om je schoenen weer op te frissen!

Textiel onderhouden

Net als kunstleer is textiel van synthetisch materiaal. Waar het bij kunstleer geen zin heeft om de schoenen in te spuiten, is dit bij textiele schoenen wel van belang. Voordat je dit doet, kan je de schoenen schoonmaken met een vochtig doekje en eventueel een zacht borsteltje. Not done: hardnekkige producten gebruiken en de schoenen plaatsen in de buurt van warmte. Erg slecht en beschadigend voor textiele schoenen! Bama heeft verzorgingsproducten voor textiele schoenen in hun collectie.

Hoe gaan je schoenen extra lang mee?

Alle tips & tricks die je zojuist hebt gelezen gaan je helpen om je schoenen zo lang mogelijk mooi te houden. Maar hoe gaan je schoenen éxtra lang mee? Hier zijn ook nog een aantal tips voor. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je zool goed sterk blijft. Sommige schoenen hebben de mogelijkheid verzoold te worden. Dit kan wanneer de zool van de schoen opgebouwd is uit meerdere lagen. Heb jij de perfecte schoenen gevonden, vraag dan bij de schoenmaker na of de zolen vervangen kunnen worden. Als dat mogelijk is, kun je super lang met je nieuwe stappers doen, zolang je het bovenmateriaal natuurlijk goed verzorgd.

We kunnen er allemaal van balen als we creases zien ontstaan in onze schoenen. Ga dit tegen door op momenten wanneer je de schoenen niet draagt, hier een schoenspanner in te doen. Je schoenen zullen hierdoor mooi in shape blijven! Misschien voor de hand liggend, maar wissel je schoenen regelmatig af. Het is nou eenmaal zo dat je schoenen minder ‘schade’ oplopen als ze in de kast liggen, dan aan je voeten.

Al overtuigd om je schoenen te onderhouden en op zoek naar een product(en) om dit mee te doen? Neem een kijkje bij de collectie van Bama en kom er met de productbeschrijvingen achter of deze passen bij je type schoen. Je kunt ook één van onze winkels bezoeken en advies vragen aan onze behulpzame medewerkers!