woensdag 13 juli 2022

Wat te doen tegen opgezwollen voeten bij warm weer

Naast dat de zomer lekkere temperaturen met zich mee brengt kan het ook wat minder leuke dingen veroorzaken. Tijdens het dragen van dichte of open schoenen kan de hitte er namelijk voor veroorzaken dat je voeten rood worden en opzwellen, en dit wil je natuurlijk voorkomen. Je leest hier waardoor dit komt en hoe je dit kan voorkomen!

Oedeem of opgezwollen voeten?

Veel mensen weten niet dat opgezwollen voeten ook veroorzaakt kan worden door oedeem, omdat dit zo erg op elkaar lijkt. Je kan heel gemakkelijk testen of je oedeem hebt of niet, door namelijk een opgezwollen deel van je voet in te drukken. Als er een kuiltje in blijft zitten kan het zo zijn dat je dus vocht vast houdt en dan kan het zo zijn dat je oedeem hebt. Zo niet, dan heb je gewoon opgezwollen voeten. Als je een heftige vorm hier van hebt dan kan je het beste langs de huisarts gaan.

Voorkomen van opgezwollen voeten

Je voeten raken opgezwollen door een combinatie van hitte en je lichaam die zo veel mogelijk vocht probeert vast te houden. Zorg er daarom voor dat je voldoende water binnen krijgt bij warm weer, dit kan je opgezwollen voeten namelijk al een heel stuk verminderen. Ook kan je het beste alcohol vermijden, alcohol kan je lichaam namelijk uitdrogen en dit wil je juist niet als het warm is.

Ook is het super belangrijk om regelmatig te blijven bewegen om je bloedsomloop op gang te houden. Een goede bloedscirculatie zorgt er namelijk voor dat je lichaam een betere vochthuishouding krijgt en daardoor heb je ook minder last van overtollig vocht in je voeten. Neem daarom regelmatig een wandeling tijdens het warme weer, en probeer niet de hele dag stil te zitten! Wat ook wel eens kan helpen is een wisseldouche: wissel warm en koud water met elkaar af. En probeer je voeten tijdens het slapen hoog te leggen.

Als laatste is het ook van belang om te letten op wat je eet. Er zijn namelijk bepaalde ingrediƫnten die er voor kunnen zorgen dat je lichaam juist meer vocht vast houdt. Een bekend voorbeeld hiervan is zout, dus probeer je zout inname op de warmere dagen in te perken.