Nooit meer last van zweetvoeten!

De zomer is super leuk, maar verhoogt dankzij de warmte ook de kans op zweetvoeten. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Heb jij last van zweetvoeten? In deze blog lees je vier tips om zweetvoeten deze zomer tegen te gaan!

  1. Voeten wassen
  2. De juiste materialen
  3. Voetdeodorant
  4. Voetenbadjes

Tip 1: Voeten wassen

Veel mensen hebben last van de onaangename geur die zweetvoeten met zich meebrengen, en generen zich soms als ze hun schoenen uit moeten trekken. Echter, zweet is niet de oorzaak van deze geur, zweet is namelijk geurloos. De vervelende geur ontstaat door een combinatie van zweet, niet ventilerend materiaal schoenen en huidschilfers, die samen de ideale plek vormen voor de groei van bacteriën. Het zijn deze bacteriën die voor de onaangename luchtjes zorgen. Een manier om de groei van deze bacteriën tegen te gaan is door je voeten goed af te drogen, vooral tussen je tenen. Draag hierna droge, schone sokken van wol of katoen als je bijvoorbeeld sneakers gaat dragen. Deze materialen nemen overmatig vocht goed op.

Tip 2: De juiste materialen voor je schoen

Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de schoenen, slippers en sandalen van Ecco, Timberland en Birkenstock. Deze schoenen zijn van hoge kwaliteit, ademend en zorgen ook voor veel comfort bij het lopen.

Tip 3: Gebruik een voetdeodorant

Er zijn een aantal voetdeodorants verkrijgbaar die niet alleen de geur van zweetvoeten maskeren, maar ook overmatige transpiratie tegengaan. Eigenlijk werken deze voetdeodorants hetzelfde als die voor je oksels, alleen hebben je voeten meer nodig van de werkzame stof 'aluminiumchloride' dan je oksels. De Shoe Deo van Bama is ook een echte uitkomst, deze dood ook gelijk alle bacterieën waardoor er gegarandeerd geen nare geurtjes overblijven in je schoen. Ook kun je ervoor kiezen om talkpoeder of zinkzalf op je voeten te gebruiken, soms zijn deze al voldoende om het overtollig vocht te absorberen.

Tip 4: Voetenbadjes

Verschillende voetenbadjes werken goed om overmatig transpireren tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld een theebadje voor je voeten. Thee is zoveel meer dan alleen een drankje. Verwen je voeten met een lauwwarm voetenbadje en voeg hier vier zakjes zwarte thee aan toe. Zwarte thee helpt om de bacteriegroei te verminderen en vernauwt je poriën, waardoor de kans op zweetvoeten wordt verkleind. Of kies voor een azijnbadje. Azijn creëert namelijk een zure omgeving waarin bacteriën niet kunnen overleven. Meng een halve kop azijn met 6 kopjes warm water en laat je voeten hier vervolgens in weken. Wel fijn om daarna even je voeten met een zachte, antibacteriële zeep te wassen om van de azijngeur af te komen.

Door gebruik te maken van deze tips ga jij met een goed gevoel de zomer door en hoef je je geen zorgen meer te maken over je zweetvoeten!