Tips tegen koude voeten

Brr… de koude dagen zijn weer aangebroken. En dat kan maar één ding betekenen: koude voeten! Misschien heb je de rest van het jaar ook al met koude voeten rondgelopen en wordt het nu alleen maar erger, of je begint er nu last van te krijgen. In any case zit je met wat tips om koude voeten te verhelpen altijd goed. Benieuwd op welke verschillende manieren jij van je koude voeten af kan komen? Lees dan dit blog om erachter te komen!

We vertellen je over:

  1. De oorzaak van koude voeten
  2. De oplossing tegen koude voeten; oefeningen tegen koude voeten, sokken voor koude voeten, pantoffels voor koude voeten, voetmassage en wisselbaden

De oorzaak van koude voeten

De meest voor de hand liggende oorzaak voor koude voeten: een koude temperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de kans dat je voeten ook koud zijn. Klinkt wel logisch toch? Hoewel dit vaak de oorzaak is van koude voeten, is het zeker niet de enige. Andere oorzaken van koude voeten hebben veelal te maken met lichamelijke ‘problemen’. Zo kunnen een slechte bloedsomloop, diabetes, hormonen en zweetvoeten ervoor zorgen dat je last hebt van koude voeten. Een slechte bloedsomloop kan ook veroorzaakt worden door schoenen wanneer deze knellend zijn, of gemaakt zijn van een dunne stof. Vergeet niet dat de oorzaak van koude voeten voor iedereen verschillend is, dus houdt dit in je achterhoofd als je op zoek bent naar een werkende oplossing!

De oplossing tegen koude voeten

Als je er eenmaal achter bent wat je koude voeten veroorzaakt, is de next step om hier de juiste oplossing tegen te vinden. En daar zijn er een aantal van! We vertellen je op welke manieren je koude voeten verhelpt of voorkomt.

Oefeningen tegen koude voeten

Bewegen. We zijn ons er allemaal van bewust dat genoeg bewegen op een dag goed is voor onze gezondheid. En niet alleen dat… Een halfuurtje lopen, of een andere sport uitvoeren, zal wonderen doen voor je voeten! Met de benen in actie, en dus ook de spieren, wordt de bloedsomloop op gang gezet. Et voilà, je koude voeten zijn niet meer zo koud, sterker nog, ze zijn lekker opgewarmd! Vergeet dus niet elke dag een stapje terug te nemen van je bureau en een halfuurtje de benen te nemen.

Sokken voor koude voeten

Eigenlijk vanzelfsprekend om je voeten warm te houden: sokken. We dragen ze (bijna) allemaal, maar toch moet je net iets meer gedachte hierin meenemen dan “Gewoon even snel sokken kopen”. Het materiaal van sokken is namelijk super belangrijk! Dikke wollen sokken zijn een echte go om koude voeten tegen te gaan. Is dit net even too much voor je? Dan gaan katoenen sokken je beste vriend zijn. Het katoen zorgt er voor dat je lekkere warme voeten hebt. Heerlijk!

Pantoffels voor koude voeten

Pantoffels, we love them! Deze schoenen verzorgen je wel een paar warme voetjes. And lucky you, want naast dat ze je voeten lekker warm houden, zijn ze ook helemaal in! Perfect om aan te trekken wanneer je thuiskomt, maar je kan er dus ook voor kiezen om met elke stap die je neemt een pantoffel aan je voet te hebben. Zo heb je op elk moment van de dag heerlijk warme voeten. Gelukkig hebben we genoeg warme, maar ook leuke, pantoffels. En als je buiten vaak last hebt van koude voeten kan je ook gaan voor een gevoerde boot! Merken zoals Warmbat en Skechers hebben pantoffels in hun collectie.

Warmbat Australia Flurry Plateau - Pantoffels - Zwart
Warmbat Australia Willow Plateau - Pantoffels - Beige
Skechers Cozy Campfire - Pantoffels - Taupe

Voetmassage

Stimuleer de bloedsomloop met een voetmassage. Een goed moment om te relaxen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je voeten opwarmen. Vergeet niet een olie te gebruiken! Dit maakt niet alleen het masseren zelf een stuk gemakkelijker en nuttig, ook zorgt het voor een dun laagje om de voeten die voor isolering zorgt. Er zal zo minder warmte die je opwekt verloren gaan.

Wisselbaden

Train je voeten om op temperatuurveranderingen te reageren. Ja we weten het, “voeten trainen” klinkt misschien een beetje gek. En we bedoelen ook zeker niet dat je je voeten moet gaan aanmoedigen… Wat we wel bedoelen is dat je wisselbaden moet nemen. Dit houdt in dat je een warm én koud voetbad klaar zet, hier je voeten circa 3 minuten in houdt en elke 3 seconden afwisselt van koud naar warm. Op deze manier train je je voeten om te reageren op wisselende temperaturen. Wie had gedacht dat je je voeten iets kan aanleren!

Wellicht heb je tijdens het lezen al je wollen sokken aangetrokken, of ben je even een halfuurtje gaan lopen en heb je nu warme voeten. Welke tip(s) ga je uitproberen? Succes!