Tips tegen koude voeten

Heb je (wel eens) last van koude voeten of draag je tijdens de herfst- en winterdagen het liefst alleen maar dikke sokken? In dit blog geef ik je graag een aantal handige tips om koude voeten te verhelpen of voorkomen! Lees gauw verder!

Wat zijn de beste tips tegen koude voeten?

  1. Zorg voor voldoende beweging.
  2. Koop je schoenen ruim.
  3. Zit met je benen naast elkaar in plaats van over elkaar.
  4. Draag echt leer.
  5. Draag wol.
  6. Neem wisselbaden.
  7. Masseer je benen en voeten.
  8. Drink een warme drank.

Zorg voor voldoende beweging

Koude of tintelende voeten kunnen het gevolg zijn van een verminderde doorbloeding in de benen. Deze verminderde doorbloeding kan ontstaan door gebrek aan beweging. Breng daarom de spieren van je benen in beweging waardoor je de bloedsomloop helpt. Bewegen is daarom een van de beste remedies tegen koude voeten. Doe je veel bureauwerk? Neem regelmatig pauzes even een rondje zodat je de spieren in beweging brengt!

Koop je schoenen ruim!

Knellende schoenen werken niet erg bevorderlijk voor de temperatuur van je voeten. Loop bij voorkeur op wat ruim zittende schoenen (dit isoleert beter), zonder hoge hak. Een te hoge hak kan namelijk de bloedtoevoer naar je voeten verminderen.

Zit met je benen naast elkaar in plaats van over elkaar.

Door je benen over elkaar te kruisen knel je je aderen af, wat ook weer leidt tot een belemmering van de doorbloeding in je benen en dus koudere voeten.

Draag echt leer.

Ga voor schoenen die gemaakt zijn van echt leer. Wanneer het koud is, koelt kunststof (een niet-natuurlijk materiaal) namelijk veel sneller af dan natuurlijk leer en het isoleert warmte minder goed.

Draag wol.

Wol is ideaal om warmte vast te houden. Een paar goede pantoffels van wol zijn daarom een slimme investering. Ga bijvoorbeeld voor een paar van de merken Warmbat en Shepherd, met een heerlijk warm schapenvachtje aan de binnenkant. Je kunt ook wollen zooltjes in je schoenen leggen, heerlijk!

Neem wisselbaden!

Houd je voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enzovoort. Wisselbaden zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en verwijden. Zo train je ze als het ware om snel op temperatuurswisselingen te reageren.

Masseer je benen en voeten.

Dit is een goede manier om de doorbloeding te bevorderen en dus koude voeten te voorkomen. Als je een olie gebruikt leg je ook een dun isolerend laagje op de huid waardoor er minder warmte verloren gaat.

Drink een warme drank.

Drink bijvoorbeeld een kruidenthee. Sommige kruiden en specerijen werken ook verwarmend, zoals gember, zwarte peper, kaneel en rozemarijn. Wat mij betreft is dit ook een goed excuus om voor warme chocolademelk te gaan :)

Succes!

Warmbat Australia Lismore - Pantoffels - Bruin
Warmbat Australia Flurry - Pantoffels - Roze
Warmbat Australia Willow - Pantoffels - Cognac
Warmbat Australia Flurry - Pantoffels - Taupe
Warmbat Australia Willow - Pantoffels - Zwart