Zo onderhoud jij jouw suède schoenen

Suède is een prachtig, levendig materiaal van hoogwaardige kwaliteit en we zien het ook dit najaar weer veel terugkomen in de nieuwe collectie. Vooral bij boots en (western)laarzen is suède favoriet! Doordat suède opgeruwd leer is, is het net iets kwetsbaarder dan de meeste andere materialen. Maar wees niet bang, want met het juiste onderhoud gaan je schoenen heel lang mee! Daarom geef ik je in deze blog de handigste tips voor het onderhouden van suède schoenen.

Suède en regen

Misschien wel de belangrijkste regel bij suède schoenen: spuit ze vóórdat je ze gaat dragen goed in! Doe dit het liefst drie keer (met tussenpauzes van zo'n 15 minuten) met de Bama Power Protector spray, zodat de schoenen goed verzadigd zijn en zodat water niet in het materiaal kan trekken. Dit veroorzaakt namelijk lelijke watervlekken. Let er ook op dat je de spray niet te dicht bij de schoen houdt, maar zo'n 15 centimeter afstand behoudt. Heb je toch watervlekken, omdat je schoenen (nog) niet ingesprayed waren? Maak de rest van je schoenen dan ook vochtig (niet nat!) en wrijf het suède met een suède borsteltje naar één kant. Laat ze vervolgens drogen, het liefst met een paar houten schoenspanners of proppen papier erin, dit onttrekt namelijk vocht. Daarna kun je ze voorzichtig opnieuw borstelen.

Eet- of drinkvlekken op je schoen

Ook hier geldt: spuit de schoenen in zodat er een beschermende laag overheen zit. Wees voorzichtig met het schoonmaken van suède: boenen met een zelfgemaakt sopje zorgt meestal niet voor het gewenste resultaat. Ga liever naar een van onze winkels om je te laten adviseren over een gepast reinigingsmiddel. Maak de vlek dan vervolgens voorzichtig schoon en geef de schoen even tijd om helemaal op te drogen. Zo kun je het beste beoordelen of je de vlek voldoende hebt verwijderd.

Verkleuringen

Tegenwoordig kun je een spray aanschaffen met een UV-filter erin, die de schoenen beschermt tegen verkleuring door de zon. Toch kunnen suède schoenen ook wat kleur verliezen wanneer je er veel plezier van hebt en ze daarom vaak draagt. Daar heeft Nelson speciale kleurherstellers voor, specifiek voor de materialen suède en nubuck. Ruw de schoen eerst licht op met een speciaal suède borsteltje voordat je deze gaat voorzien van de kleurhersteller spray. Zo voorkom je dat het materiaal er uiteindelijk gevlekt uit zal komen te zien.

Kale plekken op suède

Is je suède schoen beschadigd omdat je per ongeluk ergens tegenaan bent gelopen? Gebruik dan het hierboven genoemde borsteltje om de beschadigde plek op te ruwen. Als er een kale plek overblijft kun je een kleurhersteller in dezelfde kleur als je schoen kopen om deze te helpen verdwijnen. Deze kleurstellers zijn er in de vorm van sprays, maar er bestaan ook speciale 'deppers' waarmee je de plek aanstipt. Met deze tips gaan je suède schoenen extra lang mee, succes!