Dr. Martens onderhouden doe je zo!

Heb je een paar Dr. Martens in de kast staan? Of ben je van plan een paar aan te schaffen? Dan is deze blog speciaal voor jou geschreven.

In dit blog vertel ik je hoe je jouw favoriete Dr. Martens boots kunt verzorgen, zodat ze lang mee kunnen en er goed uit blijven zien. Lees gauw verder!

Wij behandelen het volgende:

  1. Bescherming
  2. Onderhoud:
  • Gladleer
  • Gewaxt leer
  • Suède en nubuck
  • Lakleer

Bescherming van Dr. Martens

Om te beginnen is het altijd belangrijk je Doc Martens voor gebruik goed in te sprayen met een water- en vuilafstotende spray. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe favourites beter bestand zijn tegen een regenbui en dat vlekken zich minder goed kunnen hechten op het materiaal. Om deze beschermlaag in stand te houden is het aan te raden dit eens in de maand te herhalen, voorkomen is namelijk nog steeds beter dan genezen. Gebruik hier bijvoorbeeld de Dr. Martens Ultra Protector of de Bama Universal Protector. Beide zijn te gebruiken op bijna alle materialen, lakleer is hier de uitzondering. Lakleer mag namelijk nóóit behandeld worden met een spray voor welk materiaal dan ook. een spray tast namelijk de glanzende laag aan en is niet meer te herstellen.

Onderhoudstips voor Dr. Martens van verschillende materialen

Het volgende stadium van het onderhoud van je schoenen is verzorging. Hier komt enige kennis bij kijken. Het is namelijk belangrijk om te bepalen van welk materiaal jouw Docs zijn gemaakt. Het materiaal bepaalt namelijk hoe je jouw Dr. Martens het beste kunt onderhouden. Gelukkig helpen we je hier een handje bij door op onze website bij alle producten te vermelden van welk materiaal de schoenen zijn gemaakt.

  1. Dr. Martens van glad leer
  2. Dr. Martens van gewaxt leer
  3. Dr. Martens van suède of nubuck
  4. Dr. Martens van lakleer

Glad leer

Een van de best-sellers van Dr. Martens is het Pascal model. Dit model is uitgevoerd in glad leer, wat zacht en soepel is. De meeste kindermodellen van Dr. Martens zijn ook van glad leer. Dus, mochten jouw docs (met glad leer) toe zijn aan een poetsbeurt, wordt het leer dof en lelijk of krijg je kale neuzen? Gebruik dan bijvoorbeeld een schoencrème in de kleur van je boots of de kleurloze verzorgende lotion van Bama of de transparante Bama Fine Leather Care. De tubes hebben een sponsje waarmee je de crème makkelijk op de schoen kunt aanbrengen. Het voordeel van het gebruik van een leercrème is dat de crème dieper doordringt in het materiaal en deze optimaal verzorgd en soepel houdt. Doordat een crème krachtiger is in de verzorging is herhaling na ongeveer 5 weken pas nodig.

Ben je niet zo’n poetser? We've got you. Er bestaat namelijk ook een fijn leer spray van Bama, deze spray je gewoon over de hele schoen en laat je even intrekken. Doordat een spray minder diep in het materiaal trekt is herhaling iets vaker nodig dan bij een crème. Na het insmeren/insprayen van je schoen kun je het leer nog even op borstelen met een leerborsteltje, zodat ze weer mooi gaan glimmen!

Dr. Martens 1460 Pascal Bex - Veterboots - Zwart
Dr. Martens 1460 Pascal Bex - Veterboots - Wit
Dr. Martens 1460 Pascal Virginia Mono - Veterboots - Roze
Dr. Martens 1460 Pascal Virginia - Veterboots - Grijs
Dr. Martens 1460 Pascal Virginia - Veterboots - Wit

Gewaxt leer

Een andere topper uit onze collectie is het model 1460 Greasy. Deze boots zien er vrijwel hetzelfde uit als de Pascal boots, alleen is het leer gevet en iets steviger. Gevet leer voelt wat stroef en vettig aan en wordt vaak gebruikt voor najaarsschoenen. Het geeft een rustieke look die perfect past bij de herfst. Dit leer kun je het best verzorgen met een wax crème of een herstellende olie voor gewaxt en geolied leer. Wanneer je een wax crème gebruikt kun je dit op makkelijk aanbrengen met de spons op de tube. Heb je plekken op de schoen die net wat meer TLC nodig hebben kun je hier op focussen en een dikkere laag aanbrengen. De Renovating Oil van Bama is een alternatief hierop en kan snel over de schoen gesprayed worden voor wanneer je even geen tijd hebt om je boots de aandacht te geven die zij eigenlijk wel een beetje verdienen.

Dr. Martens 1460 Greasy - Veterboots - Zwart
Dr. Martens 1460 Serena - Veterboots - Zwart
Dr. Martens 1460 Smooth - Veterboots - Rood

Suède en nubuck

Suède en nubuck staan inmiddels wel een beetje bekend als de prinsesjes onder de materialen. Zo houden beide niet van water en vlekken zullen eerder zichtbaar zijn. Bij suède moet je vooral preventief denken, hierbij is de eerder genoemde beschermende spray jouw beste vriend. Herhaal dit dan ook gerust eens in de twee weken, zodat de beschermende laag een sterke first line of defence vormt tegen het Nederlandse weer. In combinatie met deze bescherming kun je de kleur opfrissen met de Bama Colour Renovator Spray of spons.

Lakleer

De boots van lakleer zijn uitgevoerd in leer met een lakcoating, waardoor ze mooi glanzen. Dit materiaal mag je NIET insprayen met een leerspray, want hier kan de coating niet tegen. Om ervoor te zorgen dat het laklaagje niet gaat scheuren/breken kun je deze het beste verzorgen met een laklotion. Regelmatig horen wij dat mensen hier sla- of babyolie voor gebruiken, maar doe dit vooral niet! Hier zitten zuren in die de coating kunnen beschadigen.

Dr. Martens 1460 - Veterboots - Zwart
Dr. Martens 1460 Patent Lamper - Veterboots - Wit
Dr. Martens Sinclair Bex - Rits- & gesloten boots - Zwart
Dr. Martens 1460 Mono - Veterboots - Zwart

Metallic/glitter

Deze bewerking van het leer is wat tricky. Een beschermende spray is in veel gevallen te aggressief voor een metallic coating. Door de oplosmiddelen in de spray kan dit de metallic laag beschadigen. Schoenen met metallic of glitter kunnen dan ook het beste behandeld worden door een spray specifiek voor metallic afwerkingen.

Dr. Martens Cosmic Glitter - Veterboots - Zwart
Dr. Martens 1460 - Veterboots - Zwart

We hopen dat we je een eindje op weg hebben geholpen en dat je nu je Docs kan voorzien van de juiste verzorging. Ben je nu toe aan een paar nieuwe? Kijk dan snel bij onze Dr. Martens-collectie of bezoek één van onze winkels.