Hoe gaan mijn schoenen langer mee?

Het is ontzettend belangrijk om schoenen goed blijven te verzorgen, zodat je er langer mee kan doen. Dit is niet alleen fijn omdat je minder geld hoeft uit te geven aan een nieuw paar schoenen, maar het is daarnaast ook nog eens veel beter voor het klimaat! Een persoon die lang kan doen met een paar schoenen is namelijk ook veel duurzamer bezig. Dit is beter voor het klimaat en de aarde in het geheel. Daarom is het ook ontzettend belangrijk om je schoenen goed te verzorgen. Een goede verzorging begint eigenlijk al bij de aanschaf van een nieuw paar. In dit blog kan je alles lezen over hoe je het beste met je schoenen om kan gaan om er zo lang mogelijk mee te kunnen doen! De volgende onderdelen zullen hierin besproken worden:

  • Wat is de gemiddelde levensduur van een schoen?
  • Hoe houd ik mijn schoenen langer mooi?
  • Hoe moet ik verschillende schoenmaterialen onderhouden?
  • Hoe moet ik schoenen opbergen?
  • Wat gebeurt er als je schoenen te lang draagt?[SK2]

Wat is de gemiddelde levensduur van een schoen?

Hoe lang een schoen mee gaat hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waar de schoen van gemaakt is, maar ook hoe vaak ze gedragen worden en hoe ze verzorgd worden. Een schoen die veel gedragen worden slijt natuurlijk ook een stuk sneller. Gemiddeld kan er op een schoen zo’n 1000 tot 1500 km gelopen worden. Maar aangezien het aantal kilometers niet zo veel zeggen, gaan we er van uit dat van een paar schoenen die dagelijks gedragen worden ongeveer een jaar mee gaan. Maar ook dit zegt natuurlijk niet veel, want een volledig leren schoen kan je nog wel een stuk langer dragen, terwijl een rubberen teenslipper misschien maar een paar maanden mee gaan. Vooral het materiaal van de schoen, en dus de kwaliteit, zijn bepalend voor de levensduur van een paar schoenen.


Hoe houdt ik mijn schoenen langer mooi?

Zolen

De plek waar je schoenen het meest te verduren krijgt is meestal op het stuk waar op gelopen wordt, namelijk de zool. Als je een paar schoenen hebt waar je extra zuinig mee wil doen, dan zijn er een aantal opties om te voorkomen dat de zolen te snel gaan slijten. Dit kan namelijk door een extra zool te laten bevestigen bij de schoenmaker. Het is wel weer een extra uitgave, maar als je dure schoenen hebt gekocht dan is het het misschien wel waard om te overwegen. Je schoenen gaan namelijk echt een stuk langer mee met een extra zool. Als je toch niet zo veel geld uit wil geven voor een extra zool, dan is het ook altijd nog een optie om sticker zolen aan te schaffen. Deze anti-slip zolen zijn origineel bedoeld om meer grip te geven aan schoenen met gladde zolen, maar ze helpen ook enorm met het voorkomen dat je schoenen te snel gaan slijten! Deze stickerzolen zijn wederom ook weer te koop bij de meeste schoenmakers. Let wel op, dat deze stickers het beste geplakt kunnen worden op schoenen met een gladde zool, en niet op schoenen met een grof profiel.


Schoenspanners

Nog een manier om schoenen langer mee te laten gaan is door schoenspanners. Schoenspanners zorgen ervoor dat een schoen in een mooie staat en vorm blijft, meestal voor leren schoenen. Naarmate je leren schoenen namelijk draagt, kunnen er kreukels in het leer ontstaan. Een schoenspanner kan dit daarom mooi oplossen terwijl je de schoenen niet draagt, want deze rekt de schoen uit zodat deze vorm blijft. Ook nemen schoenspanners het vocht op uit je schoen, wat kan ontstaan als je voeten gaan zweten. Daardoor kunnen de schoenen goed in de juiste vorm opdrogen en zakken ze niet uit. Let op bij de aanschaf van een schoenspanner dat de schoen volledig opgevuld wordt, en dat de schoen daadwerkelijk strak staat. Het is daarom ook altijd aan te raden om een schoenspanner in een maat groter te nemen, dan weet je zeker dat deze goed spant.


Afwisselen van schoenen

Als je wil dat je schoenen voor een langere tijd mee gaan moet je ze niet te vaak dragen. Het dragen van dezelfde schoenen elke dag versnelt het slijt proces, dit komt door het feit dat je schoenen geen tijd hebben om te rusten. Het afwisselen van de schoenen die je draagt is bovendien niet alleen goed voor je schoenen, maar ook voor je voeten. Het elke dag dragen van dezelfde schoenen zonder af te wisselen zorgt er namelijk voor dat je voet elke keer druk krijgt op precies de zelfde plekken, wat kan zorgen voor pijnlijke plekken. Daarnaast hebben je schoenen ook rust nodig en moeten ze opdrogen. Tijdens het dragen van je schoenen komt er namelijk vocht in de schoen van je voeten, en door ze niet voldoende op te laten drogen kan de schoen zijn vorm verliezen. Zorg er daarom voor dat er steeds minimaal een rustdag tussen het dragen van je schoenen zit.

Hoe moet ik verschillende schoenmaterialen onderhouden?

Suede/nubuck

Als eerste bespreken we de meest kwetsbare leersoorten die er zijn, namelijk suède en nubuck. Suede is gemaakt van de binnenzijde van de dierenhuid en heeft daardoor een geborstelde structuur, waardoor het gemakkelijk vuil en vocht opneemt. Nubuck lijkt veel op suède, maar hierbij wordt de toplaag licht opgeschuurd, waardoor de geborstelde structuur korter is. De reden dat deze twee materialen bij elkaar staan is omdat ze vrijwel hetzelfde onderhoud nodig hebben. Beide zijn het hele gevoelige materialen als het aankomt op viezigheid en vlekken. Als er een vlek in komt ga dan vooral niet met water werken maar gebruik een speciaal suède/nubuck borsteltje waarmee je gemakkelijk de vlekken eruit krijgt. Mocht dit niet het geval zijn heb je ook speciale schoonmaakmiddelen voor leer die je kan gebruiken om vuil en vlekken uit de schoen te halen. Let wel op dat je voor beide schoenen de gehele schoen ermee behandeld en niet maar een gedeelte. Het kan namelijk de schoen iets lichter maken.

Vraag ook goed na of het middel wat je hebt gehaald ook echt op het materiaal kan om ongelukjes te voorkomen. Om de kleur weer op te halen na de behandeling heb je speciale kleurenherstellers. Hierna is het belangrijk om de schoenen goed in te sprayen tegen water en vuil. Bescherming is namelijk het halve werk, daarom raden we je ook zeker aan om hiervoor een vuilprotector te gebruiken!


Glad leer

Glad leer wordt gemaakt van de buitenzijde van een dierenhuid en is niet vettig. Door de verhoogde kans op uitdrogen en verkleuren is het belangrijk de schoenen goed te verzorgen. Omdat glad leer een vrij stevige leersoort is, is het ook relatief makkelijk schoon te maken. Voordat je glad leren schoenen gaat onderhouden, moet je er eerst voor zorgen dat het oppervlak helemaal schoon is. Dit kan bijvoorbeeld met een verzorgende reinigingsschuim van Bama, dat ervoor zorgt dat je schoenen weer mooi schoon en fris worden. Heb je dit niet in huis? No worries! Bij glad leer kan je ook voorzichtig met een vochtige doek het vuil verwijderen van het oppervlak.

Voor het behandelen van het leer is het belangrijk dat de schoen helemaal vrij is van vuil of zeep resten. Gladleer kun je poetsen met een voedende schoencrème, het liefst een met bijenwas die het materiaal extra goed voedt. Wees wel voorzichtig met bijenwas op witte schoenen! Dit kan namelijk nog wel eens een gele waas achter laten. Om de kleur bij te werken voor doffe of kale plekken op glad leer zijn er ook kleuren crèmes of herstellende sprays beschikbaar om de kleur weer wat op te frissen. Gebruik hier voor een schoencrème in de kleur van je schoenen. Het beste kun je het aanbrengen met een speciale poetsdoek, die poetsdoek neemt namelijk het product niet op waardoor het optimaal in het leer van je boots kan trekken. Na het insmeren/insprayen van je schoen kun je het leer nog even op borstelen met een leerborsteltje, zodat ze weer mooi gaan glimmen! Deze verzorgingsproducten zijn uiteraard verkrijgbaar in onze Nelson winkels en online.


Gevet leer

Gevet leer, zoals de naam al aangeeft, is leer waar een laagje vet over heen is gedaan. Je kunt gevet leer herkennen door het leer met je vinger van binnenuit de schoen naar buiten te drukken. De kleur wordt meteen lichter. Gevet leer droogt na loop van tijd uit, waardoor er kleine barstjes en kleurverschillen kunnen ontstaan. Hetzelfde gebeurt bij onze eigen huid, als deze droog is, gaat het ook ‘barsten’. Om het leer zacht en soepel te houden moet je de schoenen goed onderhouden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de schoenen te behandelen met een speciale wax voor gevet leer. Het leer wordt niet alleen beschermt, maar ook gevoed en verzorgd. Het is erg belangrijk om dit geregeld te doen zodat het leer soepel blijft.


Lak Leer

Het effect van lak leer komt door een speciaal laagje wat over het normale leer is heen geplaatst. Door dit laagje laat de schoen geen water door, maar dit betekent natuurlijk niet dat deze schoenen geen verzorging nodig hebben. De laklaag kan namelijk uitdrogen. Smeer hem daarom eens in de maand in met een lak crème. Als er vlekken op komen kan je lakleer heel gemakkelijk schoonmaken met een droge of vochtige doek. Let goed op als je een spray koopt, want niet alle sprays zijn geschikt voor lakleer. Met de super combi spray van Bama weet je in ieder geval zeker dat het goed zit.


Canvas en textiel

Textiel en canvas zijn synthetische materialen waardoor vuil en vlekken eenvoudig het materiaal in kunnen trekken. Daarom is het belangrijk om voor het dragen de schoenen in de spuiten met een beschermende spray, zoals die van Bama. Deze zorgt ervoor dat het materiaal beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en vocht. Het is daarom ook belangrijk om het in spuiten regelmatig bij te houden zodat je langdurig plezier kan hebben van je schoenen! Bij hardnekkig vuil of vlekken kan je het beste een schoonmaak schuim van Bama gebruiken om er verzekerd van te zijn dat je schoenen niet beschadigd worden.

Bovendien kunnen sneakers die volledig gemaakt zijn van canvas ook eventueel in de wasmachine! Let hierbij wel op dat ook hier eerst de veters uit gehaald moeten worden, en het ergste vuil verwijderd is van de schoen. Stop vervolgens de schoenen in een waszak of kussensloop en was ze met een koud wasprogramma. Bij hoge temperaturen kunnen je schoenen namelijk verkleuren of krimpen. Wil je er zeker van zijn dat je schoenen niet beschadigen in de wasmachine, maak ze dan met de hand schoon met een doek en warm water. Tijdens het drogen kun je schoenen het beste vullen met oud papier, zodat ze niet vervormen.


Kunstleer

Kunstleer of imitatieleer is een materiaal dat vaak gebruikt wordt bij het maken van schoenen. Het heeft een soortgelijke structuur als echt leer, en dat maakt het soms lastig om onderscheid te maken tussen de twee. Waar je bijvoorbeeld naar kan kijken om de twee materialen uit elkaar te halen is om naar de prijs te kijken, want echt leer is over het algemeen een stuk duurder. Ook heeft leer een speciale geur van gelooide huid, en is imitatieleer een stuk gladder dan echt leer. Doordat kunstleer van synthetisch materiaal is gemaakt neemt het heel lastig dingen op. Een voordeel is wel dat dit vrij makkelijk schoon te maken is en verder geen onderhoud nodig heeft buiten de bescherming om.

Omdat kunstleer vaak van synthetisch materiaal gemaakt is neemt dit helaas niks op, daarom heeft poetsen heeft ook weinig zin. Ondanks is het wel belangrijk kunstleren schoenen toch in te sprayen met een vuil afstotende spray, zo voorkom je namelijk vieze vlekken. Let er wel goed op welke spray je gebruikt, omdat sommige sprays te agressief kunnen reageren op kunstleer. Het voordeel van kunstleer is wel dat je het gemakkelijk schoon kan maken met een warme vochtige doek.


Overige synthetische materialen

Synthetische materialen zijn in tegenstelling tot leren schoenen heel makkelijk te onderhouden. Synthetische schoenen zijn daarnaast een stuk steviger en synthetisch materiaal wordt vaak gebruikt bij het verstevigen van zolen en neuzen.

Net als bij alle andere materialen is het het beste om je synthetische schoenen eerst goed schoon te maken en vuil en vlekken te verwijderen. Maak hierbij gebruik van een vochtige doek of een zachte borstel. Vermijdt hierbij schoonmaakmiddelen die te hardnekkig zijn. Je kan synthetische schoenen het beste schoon maken met een milde zeep. Om de schoenen te droge kan je ze het beste aan de lucht laten drogen. Doe dit bijvoorbeeld niet bij een verwarming, want dit kan beschadigingen aan het materiaal veroorzaken. Doe dit ook niet in de zon, want dan kan de kleur van de schoen vervagen.

Ook zijn synthetische schoenen gemaakt van niet natuurlijke materialen en zijn hierdoor minder ventilerend. Om nare luchtjes te voorkomen of weg te krijgen is het aan te raden om een schoenen deo van Bama te gebruiken. Dit dood de bacteriën die de nare geurtjes veroorzaken.

Duurzame schoenmaterialen

Leer

Ook leer kan een super duurzaam materiaal zijn. Naast dat leer een stevig materiaal is die lang mee kan gaan zijn er ook merken die hun leer halen uit duurzame leerlooierijen. Daarnaast slijt leer niet zo snel als andere schoenmaterialen, vooral als je schoen goed verzorgt worden. Ecco en Timberland zijn beide merken die leer gebruiken uit duurzame leerlooierijen.


Textiel

Textiel kan tegenwoordig gemaakt worden van gerecyclede materialen, wat natuurlijk veel beter is voor het milieu. Merken zoals Timberland, maar ook Converse doen hier veel mee. Textiel wat gemaakt is van gerecycled materiaal is extra stevig, wat betekent dat het ook langer mee gaat dan gewoon textiel. Daarnaast zorgt het voor minder uitstoot en komt het overige textiel niet op een afvalberg terecht. Win-win dus!


Kurk

Veel schoenmerken verwerken de laatste paar jaren kurk in hun zolen. Wat kurk zo een duurzaam materiaal maakt is omdat het een natuurlijk verkregen materiaal is wat volledig biologisch afbreekbaar is. Naast dat het duurzaam is zitten schoenen met een zool van kurk ook nog eens heel comfortabel, omdat een kurk een veerkrachtig materiaal is wat een schokabsorberende werking heeft. Een koploper in kurken zolen is het merk Woden.

Natte schoenen

Heb je natte schoenen en heb je geen zin om dagen te wachten voordat ze een beetje opgedroogd zijn? Dat hoeft ook niet! Met de kranten methode heb je je schoenen namelijk binnen een paar uur volledig opgedroogd. Je gaat dan als volgt te werk:

  • Verwijder indien mogelijk de zolen uit je schoen en laat deze apart drogen.
  • Vul vervolgens de schoen volledig op met oud kranten papier, zorg ervoor dat deze tot aan de tenen van de schoen aanduwt.
  • Wikkel vervolgens de buitenkant van de schoen ook in krantenpapier zodat de buitenkant ook sneller geabsorbeerd kan worden.
  • Verwissel de krant indien nodig elke 2 uur totdat ze volledig droog zijn.

Schoenen waterdicht maken

Heb je een nieuw paar schoenen gekocht voor het najaar? Dan is naast een verzorgende spray ook heel erg aan te raden om je schoenen waterdicht te maken. In Nederland regent het nou eenmaal constant, en dan vooral in de winter maanden. Gebruik daarom een waterafstotende spray, zoals die van Bama, om je schoenen waterdicht te maken. Zorg ervoor dat voor het in sprayen de schoenen volledig droog, en stof –en vuil vrij zijn. Spuit van een afstand van ongeveer 20 cm gelijkmatig de schoen in. Laat dan vervolgens de schoen 10 minuten drogen, en voilà! Je schoenen zijn nu waterdicht. Herhaal dit proces ongeveer elke 3 maanden om er voor te zorgen dat je schoenen ook waterdicht blijven.

Hoe moet ik schoenen opbergen?

Naast het dragen van schoenen is het ook belangrijk om ze goed op te bergen als je wil dat je schoenen langer mee gaan. Er zijn daarom een aantal punten om goed op te letten:

  • Het is het best om je schoenen in de doos te bewaren als je wil dat ze het mooist blijven. Veel mensen hebben misschien niet genoeg ruimte om al die dozen kwijt te kunnen, maar een oude kussensloop werkt net zo goed!
  • Voorkom dat je schoenen op een grote stapel belanden, dit kan er voor zorgen dat schoenen uitzakken omdat ze niet voldoende ruimte krijgen.
  • Zorg ervoor dat je schoenen in een droge, donkere ruimte opgeborgen worden. Zonlicht kan namelijk de kleur van je schoenen aantasten.

Heb je misschien niet voldoende tijd of ruimte om je schoenen elke keer zorgvuldig op te ruimen? Dan zijn de opberg systemen van Ikea wellicht wel een goeie oplossing! Deze zorgen ervoor dat de schoenen netjes en afgesloten in een kast opgeruimd kunnen worden, en dat is niet alleen fijn voor jou maar ook voor je schoenen! Met al deze tips voorkom je dat het materiaal van je schoenen uitrdrogen, vervormen, of beschadigd worden.

Wat gebeurt er als je schoenen te lang draagt?

Veel mensen schatten vaak verkeerd in of hun schoenen echt op zijn, waardoor ze te lang op versleten en oude schoenen lopen. Maar, te lang doorlopen op oude schoenen kan voor veel voetproblemen zorgen. Veel orthopeden raden daarom aan om niet te lang op oude schoenen te blijven lopen, omdat dit op den duur voor blessures kan zorgen. Wanneer de zool van een schoen versleten is, komt de hak van je voet in een grotere hoek op de grond terecht. Je kan hierdoor sneller vallen of verstuikingen oplopen. Daarnaast kan je zelfs een peesontsteking oplopen, of pijn in je heupen, enkels en rug krijgen, waardoor je langere tijd ongemak kan ervaren.

Nu dat je alles weet over het lang mooi houden van schoenen bedenkt dit natuurlijk dat je een frisse start kan gaan maken met een paar nieuwe schoenen! Je vind bij Nelson de leukste sneakers, loafers of boots voor dames, maar daarnaast hebben wij ook een breed aanbod aan heren en kinder schoenen. Shop onze nieuwe collectie online op nelson.nl of in een van onze winkels. Tot snel!