woensdag 12 mei 2021

Wat maakt een schoen duurzaam?

Duurzaam en verantwoord leven wordt steeds belangrijker en is inmiddels bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook de mode-industrie zet zich hard in om haar stempel op het milieu zo 'groen' mogelijk te maken, want ook hier is duurzaamheid aan de orde van de dag. In deze blog laten wij je daarom zien hoe jij de meest duurzame schoenkeuze maakt!

Waarom duurzaam?

Duurzaamheid beschermt onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid. We moeten milieubewuster worden, zodat onze mini-me's en hun kinderen ook nog een fijne wereld hebben om op te leven. We proberen dit al te doen door het gebruik van groene stroom, het scheiden van afval en bijvoorbeeld het rijden in elektrische auto's. Maar er is meer dan dat! Ook bij de productie van schoenen wordt er door de jaren heen steeds meer verduurzaamd. Hoe dit in zijn werk gaat? Dat lees je hieronder.

Wat zijn duurzame materialen?

De duurzaamheid van een schoen hangt voor een groot deel af van de materialen waarvan deze is gemaakt, en de impact hiervan op het milieu. Milieuvriendelijke materialen en productieprocessen zijn daarom een must. Wij lichten een aantal duurzame materialen voor je uit.

Leer

Duurzaam leer wordt gemaakt van leer dat anders zou zijn weggegooid na het productieproces. Ook wordt dit leer gelooid zonder zware chemicaliƫn. Leer gaat ook nog eens lekker lang mee omdat je het goed kunt onderhouden en het dus niet makkelijk slijt! ECCO is ster als het gaat om duurzaam leerlooien. Daarnaast zijn er ook steeds meer soorten leer, zoals visleer. Merken als Woden maken hier gebruik van. Doordat visleer normaal gesproken een afvalproduct is, maar zeer sterk is, wordt er verantwoord met materiaal omgegaan om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Textiel

Hiervoor wordt er steeds meer gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, zoals je oude cola fles (PET flessen). Dit zien we veel bij bijvoorbeeld Timberland. Het voordeel? Textielstof van gerecycled materiaal is extra stevig, en zeer duurzaam omdat er op deze manier plastic afval uit de oceaan beetje bij beetje verdwijnt. Maar ook biologisch katoen is super eco-friendly. Dit zorgt namelijk voor minder CO2 uitstoot en waterverspilling. Ook voor de boeren op de plantages zorgt biologische katoenproductie voor betere arbeidsomstandigheden. De TOMS espadrilles zijn een voorbeeld van het gebruik van biologisch katoen.

Kurk

Kurk wordt voornamelijk gebuikt in zolen van schoenen. Kurk wordt verkregen uit de schors van de kurkeik en is 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en recyclebaar. Daarnaast is kurk zeer schokabsorberend en veerkrachtig, waardoor schoenen met een kurk zool erg comfortabel lopen. Woden is koploper als het gaat om kurk. En, met een kurk zool laat je dus ook een groene voetprint achter in het milieu ;)

Rubber

Ook rubber kan zeer duurzaam zijn. Denk aan het recyclen ervan of aan rubber afkomstig van plantages die op een verantwoorde manier met grondbeheer omgaan. Ook bestaat er natuurrubber, dat wordt verkregen uit het sap van de zogeheten 'rubberbomen'. Doordat rubber niet makkelijk slijt, gaan je schoenen met een rubberen zool dus ook extra lang mee. De sneakers van onder andere Flamingo's Life hebben een zool van natuurlijk rubber.

Schuim

Vooral bij sneakers is de binnenzool gemaakt van comfortabel schuim. Tegenwoordig kan dit ook worden gemaakt op basis van suikerriet, zoals bij de GreenStride sneakers van Timberland. De suikerriet zolen zijn een van de meest innovatieve en milieubewuste uitvindingen op modegebied van dit moment. De schuimzolen op basis van suikerriet dragen namelijk niet bij aan ontbossing van regenwouden, en maken het lopen zeer comfortabel. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar!

Ben jij overtuigd en wil je jouw steentje bijdragen? We hebben steeds meer duurzame schoenen in onze collectie. Neem eens een kijkje op onze duurzaamheidspagina en kies jouw perfecte, duurzame paar!

Toms Alpargata - Espadrilles - Wit
Ilse Jacobsen Tulip - Instapschoenen - Blauw

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp