woensdag 22 juli 2020

Help! De 4 meest voorkomende voet ongemakken in de zomer.

In de zomer, als het lekker warm en zonnig is, lopen we massaal weer op onze slippers en sandalen. Dit gaat echter niet altijd zonder problemen. Vaak beseffen we ons pas hoe belangrijk onze voeten voor ons zijn wanneer er voetklachten optreden. In dit blog vertel ik je daarom wat de 4 meest voorkomende voetproblemen zijn en hoe jij deze kunt fixen!

1.Blaren
Blaren zijn oppervlakkige blaasjes en blazen op de huid. De huid is omhooggekomen en er zit vocht in. Dit kan ontstaan door wrijving en druk op je voet, en kan al optreden door slechts een paar uur ongemakkelijke of slecht passende schoenen te dragen. Ook kun je last krijgen van blaren door nieuwe schoenen direct te lang te dragen, zonder deze eerst te hebben ingelopen. In de winter zijn je voeten natuurlijk helemaal gewend aan een paar fijne sokken met daaroverheen je favoriete sneakers of laarsjes. Met het zonnige weer moet je voeten daarentegen ineens wennen aan open schoenen. Doe daarom teenslippers bijvoorbeeld niet meteen de hele dag aan, maar steeds een paar uur om te wennen aan het stukje tussen je tenen. Eventueel kun je om dit stuk een pleister plakken, mocht je er erg last van krijgen. Heb je dan toch een blaar gekregen? Plak hier dan een speciale blarenpleister op en draag een ander paar schoenen of sandalen om de druk op je voet af te nemen en de blaar te kunnen laten helen.

2.Eelt
De meeste mensen hebben wel plekken met eelt op hun voeten. Dit is een natuurlijke beschermlaag voor je voeten, maar als deze te dik wordt kan dit druk geven op de onderliggende huid, met pijn of likdoorns tot gevolg. Soms ontstaat er een dikke eeltrand op bijvoorbeeld de hiel, die droog wordt en uiteindelijk barst. Het beste is dan ook om de eelt op je voeten wekelijks weg te schuren met een puimsteen of voetvijl. Let er daarbij wel op dat je alleen het buitenste laagje weghaalt, zodat je niet je huid beschadigd. Daarbij zorgt voldoende eelt op je voeten ervoor dat je comfortabel kunt lopen zonder een pijnlijk gevoel. Ook kun je een eelt crème of speciale eeltpleisters gebruiken om het zo gemakkelijker te kunnen verwijderen. Smeer je voeten hierna in met een vette crème zodat ze lekker zacht worden. Wil je je voeten echt verwennen? Lees dan onze DIY pedicure blog voor het creëren van babyzachte voeten!

3.Voetschimmel
Deze zomer heb je misschien wel plannen om naar het zwembad of een dagje naar de sauna te gaan. Op plekken als deze worden onze voeten blootgesteld aan een overmaat aan vocht en warmte. En laat deze combinatie nu net de ideale omstandigheid zijn voor schimmels om zich te vormen en te verspreiden. Draag daarom altijd een paar slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Kies voor een paar gemakkelijke badslippers, zoals die van Bjorn Borg of een paar vrolijke teenslippers van Havaianas. Erg belangrijk: droog je voeten na het douchen goed af, vooral tussen je tenen, want voorkomen is beter dan genezen. Gebruik ook tijdens het douchen niet te veel zeep voor je voeten, het liefste helemaal niet. Heb je nu toch last van voetschimmel? Je behandelt deze gemakkelijk met een speciale crème, die verkrijgbaar is bij vrijwel elke drogist.

4.Oedeem
Heb je last van pijnlijke, dikke voeten of passen je schoenen plots niet meer? Dan kan het zijn dat je last hebt van oedeem. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn overmatige warmte of een lange vliegreis, waardoor je lichaam soms deze warmte niet goed kwijt kan. Deze vorm van oedeem trekt gelukkig vaak snel weer weg. Soms zijn er echter ook andere oorzaken die binnen het lichaam liggen. Regelmatig bewegen is daarom belangrijk om je doorbloeding te blijven stimuleren. Wees daarnaast ook matig met alcohol en zout, dit heeft negatieve effecten op het vochtgehalte van je lichaam. Nog een andere tips: neem een wisseldouche. Wissel warm en koud water met elkaar af, in plaats van enkel met warm water te douchen. Probeer ook eens je voeten tijdens het slapen omhoog te leggen, door middel van een kussen onder je voeten te plaatsen. Blijf je dan nog last hebben van dit probleem, breng dan een bezoek aan je huisarts!

Nu je weet hoe je deze vervelende voetongemakken kunt voorkomen en/of behandelen, ben je klaar voor het warme weer!

Geschreven door

Amber

Amber

Blogger, Marketing medewerker