Help! De 5 meest voorkomende voet ongemakken in de zomer.

In de zomer, als het lekker warm en zonnig is, lopen we massaal weer op onze slippers en sandalen. Helaas gaat dit niet altijd zonder problemen en krijgen we met het warme weer wat vaker last van onze voeten. In deze blog lees je de meest voorkomende ongemakken en wat je ertegen kunt doen!

Pasvorm

Het allereerste waar je op moet letten om voetklachten te voorkomen, is de pasvorm van je schoen. Doordat deze te smal, te breed, te groot of te klein is, ondersteunt deze de voet niet goed en ontstaan de eerste ongemakkelijke kwaaltjes. Wist je dat de voet uit 26 botten bestaat die bij elkaar gehouden worden door talloze gewrichten, spieren, pezen en banden? Ze vangen hiermee je gehele gewicht op, dus zo gek is het niet dat hier snel klachten ontstaan. Let er bij het passen van schoenen op dat je tenen de voorkant niet raken en je zeker een duimbreedte ruimte over hebt. Verder moet de schoen goed aansluiten rondom de voet (zonder klem te zitten) en mag de hiel niet op en neer schuiven. Heb je hier snel last van? Kies dan voor een veterschoen zodat je de druk op de voet zo goed mogelijk kunt verdelen en je de schoen goed kunt laten aansluiten.

Steunzolen

Lukt het je toch niet om een passende schoen te vinden? Denk dan eens na over een steunzool. Bij een podotherapeut kun je deze speciaal laten aanmeten, zodat ze perfect zijn voor jouw voet. Ook hebben we van Bama verschillende steunzolen die erg fijn zijn. Zorg dat je over een paar schoenen beschikt waarbij de binnenzool verwijderd kan worden, zodat je je steunzool er voor in de plaats kunt leggen. Merken met dit soort schoenen zijn bijvoorbeeld Ecco en Gabor.

Bama Fresh Cotton - Inlegzolen
Bama Anatomisch Voetbed - Inlegzolen

Blaren

Toch kan het voorkomen dat je last krijgt van voetklachten ookal heb je de juiste pasvorm of/en draag je goede steunzolen. Daarom hebben we een aantal voetklachten voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet hoe je deze voetklachten moet aanpakken. Blaren krijg je niet alleen bij het dragen van nieuwe schoenen, maar ook in de schoenen die je al even hebt kun je plots last krijgen van blaren met dit mooie weer. Dit komt doordat je voeten wat opzetten en zweten, waardoor je dus meer wrijving met de schoen kunt krijgen. Draag je schoenen daarom niet meteen de hele dag en wissel ze regelmatig af. Bij teenslippers is in het begin de kans groot dat je er last van tussen je tenen krijgt. Je kunt uit voorzorg eventueel een pleister plakken om het teenstuk heen. Heb je toch blaren gekregen? Dan is het verstandig om een tijdje andere schoenen te dragen totdat de blaar helemaal is verdwenen. Eventueel kun je er een blarenpleister op plakken.

Eelt

De meeste mensen hebben wel plekken met eelt op hun voeten. Dit is een natuurlijke beschermlaag voor je voeten, maar als deze te dik wordt kan dit druk geven op de onderliggende huid, met pijn of likdoorns tot gevolg. Het beste is dan ook om de eelt op je voeten wekelijks weg te schuren met een puimsteen of voetvijl. Let er daarbij wel op dat je alleen het buitenste laagje weghaalt, zodat je huid niet beschadigt. Daarbij zorgt voldoende eelt op je voeten ervoor dat je comfortabel kunt lopen zonder een pijnlijk gevoel. Ook kun je een eelt crème of speciale eeltpleisters gebruiken om het zo gemakkelijker te kunnen verwijderen. Smeer je voeten hierna in met een vette crème zodat ze lekker zacht worden. Wil je je voeten echt verwennen? Lees dan ons voeten verzorgen blog voor het creëren van babyzachte voeten.

Zweetvoeten

De een heeft er heel erg last van, en de ander totaal niet: zweetvoeten. Hier kun je eigenlijk niet heel veel aan doen, maar je kunt de nare geurtjes wel proberen te verminderen. Draag bijvoorbeeld alleen schoenen van echt leer en vermijd synthetische materialen! Draag luchtige, open modellen. Daarnaast kun je een speciale voeten deodorant gebruiken. Deze spuit je in je schoenen, waardoor ze meteen weer fris ruiken!

Voetschimmel

Een overmaat aan vocht en warmte: de ideale omstandigheden voor schimmels. Het belangrijkste is dus om je voeten goed af te drogen, vooral tussen je tenen! Draag in openbare douches altijd een paar makkelijke teen- of badslippers. Vermijd ook het gebruik van zeep, want dit is niet goed voor je voeten. Krijg je toch last van voetschimmel? Bij de drogist hebben ze allerlei middeltjes om dit te verhelpen!

Oedeem

Heb je last van pijnlijke, opgezette voeten en zitten je schoenen plots een stuk strakker? Dan kan het zijn dat je last hebt van oedeem. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is warmte, waardoor je lichaam deze warmte soms niet goed kwijt kan. Gelukkig trekt dit meestal snel weg! Soms zijn er echter ook andere oorzaken. Regelmatig bewegen is daarom erg belangrijk om de doorbloeding te blijven stimuleren. Drink genoeg water en vermijd dingen als zout en alcohol. Wat ook wel eens kan helpen is een wisseldouche: wissel warm en koud water met elkaar af. En probeer je voeten tijdens het slapen hoog te leggen.

Algemene voetverzorging

Voetklachten of niet, voetverzorging blijft altijd belangrijk. Zeker wanneer je van plan bent je slippers en sandalen weer uit de kast te toveren. Laat je voeten tot rust komen in een voetbadje en vijl of scrub ze om eelt en dode huidcellen te verwijderen. Daarna is het van belang dat je je voeten goed afdroogt (ook tussen de tenen) en smeer ze tot slot in met een verzorgende voetencrème. Wil je nog een leuk kleurtje op je nagels? Duw dan eerst je nagelriemen voorzichtig terug met een bokkenpootje. Doe dit pas na het voetenbadje, zodat je nagelriemen soepel zijn geworden en ze niet beschadigen. Knip je teennagels recht af om ingroeien te voorkomen. Of vijl ze in het geval van broze nagels met een nagelvijl. Lakje erop, en je bent klaar voor de zomer!