donderdag 1 juli 2021

Help! De 5 meest voorkomende voet ongemakken in de zomer.

In de zomer, als het lekker warm en zonnig is, lopen we massaal weer op onze slippers en sandalen. Helaas gaat dit niet altijd zonder problemen en krijgen we met het warme weer wat vaker last van onze voeten. In deze blog lees je de meest voorkomende ongemakken en wat je hier tegen kunt doen!

Blaren

Blaren krijg je niet alleen bij het dragen van nieuwe schoenen, maar ook in de schoenen die je al even hebt kun je plots last krijgen van blaren met dit mooie weer. Dit komt doordat je voeten wat opzetten en zweten, waardoor je dus meer wrijving met de schoen kunt krijgen. Draag je schoenen daarom niet meteen de hele dag en wissel ze regelmatig af. Bij teenslippers is in het begin de kans groot dat je er last van tussen je tenen krijgt. Je kunt uit voorzorg eventueel een pleister plakken om het teenstuk heen. Heb je toch blaren gekregen? Dan is het verstandig om een tijdje andere schoenen te dragen totdat de blaar helemaal is verdwenen. Eventueel kun je er een blarenpleister op plakken.

Eelt

De meeste mensen hebben wel plekken met eelt op hun voeten. Dit is een natuurlijke beschermlaag voor je voeten, maar als deze te dik wordt kan dit druk geven op de onderliggende huid, met pijn of likdoorns tot gevolg. Het beste is dan ook om de eelt op je voeten wekelijks weg te schuren met een puimsteen of voetvijl. Let er daarbij wel op dat je alleen het buitenste laagje weghaalt, zodat je niet je huid beschadigd. Daarbij zorgt voldoende eelt op je voeten ervoor dat je comfortabel kunt lopen zonder een pijnlijk gevoel. Ook kun je een eelt crème of speciale eeltpleisters gebruiken om het zo gemakkelijker te kunnen verwijderen. Smeer je voeten hierna in met een vette crème zodat ze lekker zacht worden. Wil je je voeten echt verwennen? Lees dan onze DIY pedicure blog voor het creëren van babyzachte voeten.

Zweetvoeten

De een heeft er heel erg last van, en de ander totaal niet: zweetvoeten. Hier kun je eigenlijk niet heel veel aan doen, maar je kunt de nare geurtjes wel proberen te verminderen. Draag bijvoorbeeld alleen schoenen van echt leer en vermijd synthetische materialen! Draag luchtige, open modellen. Daarnaast kun je een speciale voeten deodorant gebruiken. Deze spuit je in je schoenen, waardoor ze meteen weer fris ruiken!

Voetschimmel

Een overmaat aan vocht en warmte: de ideale omstandigheid voor schimmels. Het belangrijkste is dus om je voeten goed af te drogen, vooral tussen je tenen! Draag in openbare douches altijd een paar makkelijke teen- of badslippers. Vermijd ook het gebruik van zeep, want dit is niet goed voor je voeten. Krijg je toch last van voetschimmel? Bij de drogist hebben ze allerlei middeltjes om dit te verhelpen!

Oedeem

Heb je last van pijnlijke, opgezette voeten en zitten je schoenen plots een stuk strakker? Dan kan het zijn dat je last hebt van oedeem. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is warmte, waardoor je lichaam deze warmte soms niet goed kwijt kan. Gelukkig trekt dit meestal snel weg! Soms zijn er echter ook andere oorzaken. Regelmatig bewegen is daarom erg belangrijk om de doorbloeding te blijven stimuleren. Drink genoeg water en vermijd dingen als zout en alcohol. Wat ook wel eens kan helpen is een wisseldouche: wissel warm en koud water met elkaar af. En probeer je voeten tijdens het slapen hoog te leggen.

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp