Gezonde kindervoeten

De meeste kinderen worden geboren met twee gezonde voeten. Toch lopen er heel wat volwassenen rond met voetklachten. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde ontwikkeling van de voet tijdens de groei als kind. Goede kinderschoenen zijn daarom erg belangrijk. Maar wat is er nog meer belangrijk om te weten over kindervoeten? Geen enkel kind is hetzelfde en zo zijn ook alle voeten anders. Wij geven je graag advies over hoe je de kindervoetjes toch goed in de gaten kunt houden!

Flexibiliteit
Babyvoetjes zijn super flexibel, dit is normaal omdat de botten en spieren nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Daarom is het belangrijk de voetjes zoveel mogelijk vrijheid te geven. Meer over de ontwikkeling van babyvoetjes lees je hier.

Groeipijn
Kleine kinderen tussen de 5 en 7 jaar kunnen nog wel eens last hebben van groeipijn. ‘Mama, ik heb zulke zere benen!’. Maar wat is groeipijn nou eigenlijk? Over de oorzaak zijn de meningen verdeeld, maar hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met een groeispurt. Groeipijn komt en gaat vaak weer snel en de meeste kinderen hebben er vooral ’s nachts last van. Om de pijn te verzachten kun je de benen licht masseren of er een warme kruik op leggen. Groeipijn is dus niks ernstigs en gaat gelukkig vanzelf weer over.

Platvoeten of hoge wreef
Veel kinderen lopen rond met platvoeten. Meestal verdwijnt dit tussen het 5e en 7e levensjaar vanzelf. Ongeveer 10% van de kinderen heeft tot zijn 12e nog last van platvoeten. Zodra er ook pijn bij komt kijken is het verstandig hier even door een arts naar te laten kijken. Rond het 16e jaar zijn de meeste botten en spieren in de voet volgroeid. Heeft je zoon of dochter juist last van een hoge wreef? Kies dan voor een schoen met een klein hakje. Hierdoor wikkelt de voet namelijk beter af.

Schoenkeuze
Voor gezonde voeten is ook de materiaalkeuze van de schoen erg belangrijk. Ga het liefst voor een leren schoen, omdat deze beter ademt dan bijvoorbeeld plastic of kunstleer. Daarnaast kun je ook beter niet kiezen voor tweedehands schoenen. Komt je buurvrouw, tante of vriendin langs met een oud paar schoenen van haar zoon of dochter? Hartstikke lief, maar deze zijn al voorgevormd door de eerst eigenaar en kunnen de voeten van jouw kind niet meer goed ondersteunen.

Houd kindervoeten dus altijd goed in de gaten om voetproblemen in de toekomst te voorkomen. Meer weten over kindervoeten? Op ons blog vind je nog veel andere artikelen over hoe je de juiste maat bepaald en hoe je kinderschoenen het beste onderhoud! Heb je toch nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar onze klantenservice of kom langs in één van onze ruim 70 winkels!

nelson-blog-nelson-gezonde-kindervoeten-2.jpg

nelson-blog-nelson-gezonde-kindervoeten-3.jpg