Kindervoeten opmeten, zo doe je dat!

Denk je dat je eindelijk te juiste maat hebt, komt er weer een groeispurt aan. Kinderschoenen kopen is een vak apart. Wij geven je via deze weg graag een tips om het makkelijker te maken.

Waar je als volwassene maanden (of misschien zelfs jaren) gebruik maakt van een paar schoenen, is dit voor kids niet mogelijk. Dat is niet alleen omdat ze veel rennen, springen en spelen, maar eigenlijk vooral omdat kindervoetjes volop in de groei zijn. Het is dus erg lastig om schoenen voor kids aan te schaffen. Slechtpassende schoenen zitten niet alleen heel vervelend, maar zitten ook de groei van de voeten in de weg. En dan hebben we het niet alleen over te kleine schoenen, te grote schoenen zijn ook niet bevorderend voor de ontwikkeling. Het is dus echt key om juist passende schoenen voor je kids aan te schaffen. Maar hoe weet je dan wanneer een schoen goed zit? En hoe meet je kindervoeten op? In dit blog gaan we dieper in op de ontwikkeling van kindervoeten vanaf 2 jaar. Wil je meer weten over babyvoetjes en -schoenen? Klik dan hier, voor ons blog over babyschoenen and what to do.

In dit blog behandelen we de volgende punten:

  1. Groei en ontwikkeling van kindervoeten
  2. Kindervoeten opmeten
  3. Eisen voor kinderschoenen

Groei en ontwikkeling van kindervoeten

Op het moment dat je kindje overstapt van babyschoenen naar kinderschoenen is er al heel wat veranderd in de jonge voetjes. Kraakbeen veranderd langzaam in bot, de spieren worden ontwikkeld en de voetjes verliezen vanaf hun tweede jaar hun schattige babyvetjes. Maar hoe zit dat nu met de benen?

Ontwikkeling van kinderbenen

In deze vroege fase hebben alle baby’s platvoetjes en O-beentjes en is dat geen reden tot paniek. Dit heeft simpelweg te maken met de ontwikkeling van de spieren in de benen. Na het tweede jaar veranderen de O-benen in X-benen, met een korte tussenpoos waar de beentjes even rechtstaan. Pas vanaf hun 8e jaar staan de benen weer recht. Nu je op de hoogte bent van de ontwikkeling van de benen en voetjes gaan we door met de maat. Daar zijn we immers hier voor.

Kinderschoenmaten

We hebben het net al aangegeven: kindervoeten groeien constant en ook nog eens ontzettend snel! Niet alle peuters zullen het zelf aangeven, omdat de voeten ook nu nog vrij soepel zijn, dus hou dit zelf ook actief bij en check de schoenen regelmatig. Hoe jonger je kind is, hoe sneller de voeten groeien en dus ook hoe sneller de schoenmaat veranderd. Vanaf drie jaar is dit ongeveer 1 à 2 maten per jaar. Dat is al behoorlijk vaak, maar er is nog niet eens rekening gehouden met groeispurten! Deze komen bij jonge kinderen altijd onverwachts en zal je soms verleiden tot het kopen van te grote schoenen, want: “ik denk dat er een groeispurt aan komt”. Hoewel wij weten dat dit een economische manier van schoenen kopen is, is dit voor de kindervoeten en -schoenen alles behalve goed. Gelukkig zijn de groeispurten tijdens de puberteit beter in te schatten. Deze zijn bij meisjes rond de 12 jaar en bij jongens rond de 13,5 jaar. Tijdens deze groeispurt komt er makkelijk nog een halve maat bij.

Kindervoeten opmeten

Als je de schoenmaat van je kids gaat opmeten, kun je gebruik maken van een voetmeter. Je kind kan zijn of haar voeten op deze meter zetten, en zo is te zien welke schoenmaat je kids hebben. Let hierbij op dat het kind recht op staat, laat hem of haar gerust naar het plafond kijken, dan zit je altijd goed. Op deze manier verplaatst het gewicht namelijk automatisch naar achteren en heb je de perfect stand van de voeten. Schuif nu de maatindicator tegen de teen en de juiste maat is af te lezen tussen de pijltjes. Een dergelijke voetmeter is super handig, want er wordt namelijk al rekening gehouden met extra groeiruimte (vaak is dit 15 mm oftewel 1 à 2 maten).

Een andere manier is om de voetmeter hier uit te printen! Zet de voet met de hiel tegen de achterste lijn (ook hier kun hem of haar naar boven laten kijken) en meet tot het uiterste puntje van de langste teen. Kom je tussen twee maten uit? Kies dan de grootste. Wanneer je deze gebruikt raden we aan om de extra groeiruimte er nog bij op te tellen. Tip: op deze pagina staat ook een maattabel. Zo is ook te zien hoeveel centimeter gelijk is aan welke maat. Je kunt dus meteen aan de slag als je het aantal centimeters van de voet weet.

Eisen voor kinderschoenen.

Nu je weet wat de juiste maat is, wordt het tijd om een nieuw paar schoenen uit te kiezen. De juiste schoenen heb je namelijk nog niet gevonden als je alleen de schoenmaat weet! Er zijn genoeg andere eisen waar de perfecte schoen aan moet voldoen.

First things first: zorg ervoor dat je kind beide schoenen aantrekt en hier een stukje op loopt. Ook op deze leeftijd kan een klein maatverschil er voor zorgen dat de schoen niet aan beide schoenen comfortabel zitten, laat ze dus te aller tijde beide schoenen proberen. Vervolgens zijn er een aantal belangrijke punten waarop gelet moet worden:

  1. De schoenen buigen mee tijdens het lopen.
  2. De schoenen sluiten aan bij de hiel.
  3. Er is ongeveer 1 centimeter vrij voor groeiruimte.
  4. De schoen is gemakkelijk aan te trekken
  5. De schoenen sluiten goed aan op de voet

Als je door de neus van de schoenen de tenen niet goed voelt, kun je controleren of de zooltjes uitneembaar zijn. Zo ja, haal ze er even uit en plaats het voetje op het zooltje. Is er ongeveer een duim aan ruimte over? Dan is de maat juist. We hebben het al eerder aangekaart, maar we zeggen het graag nogmaals: het kopen van tóch nog een maatje groter dan nodig, zodat je kind er lekker lang mee doet, is niet aan te raden. En wel om twee redenen.

  1. De voet heeft geen houvast in de schoen, te veel ruimte voor, te veel ruimte achter en in veel gevallen te breed. Als je kind constant moeite moet doen om de schoen te dragen, denk hierbij aan krommende tenen om de schoen aan te houden of sloffen over de grond, kan dit klachten veroorzaken in bijvoorbeeld de kuiten.
  2. De schoen is hier simpelweg niet op gebouwd. De schoen is zo ontwikkeld dat deze buig onder de bal van de voet, waar de tenen beginnen. Wordt er voor een te grote maat gekozen verschuift dit punt naar achteren, waar de schoen niet buigzaam is. Het breken van de zolen zal sneller voorkomen.
Skechers Court High - Lage sneakers - Wit
Nelson Kids - Lage sneakers - Goud
Puma Trinity Lite AC - Lage sneakers - Zwart
New Balance 530 - Lage sneakers - Multi
Cruyff Junior Fearia - Lage sneakers - Multi
Calvin Klein Patty - Lage sneakers - Multi
Dr. Martens Sinclair Bex Jr. - Veterboots - Zwart

Nu je helemaal op de hoogte bent van hoe je kindervoeten op meet en de perfect passende schoen voor je kids kunt vinden, is het tijd om op zoek te gaan naar een paar! Neem een kijkje in onze collectie en je vindt vast wel een paar die je zoon of dochter ook leuk vind.