donderdag 10 november 2016

Onderhoudstips voor iedere leersoort

In de winter is het extra belangrijk om je leren schoenen op de juiste manier te verzorgen. Nu regen vaak om de hoek komt kijken en sneeuw op de loer ligt is het essentieel om te weten hoe jij je schoenen het beste kunt verzorgen. Je wilt immers dat je schoenen zo lang mogelijk mooi blijven, toch?! Een goed begin is het halve werk! Hieronder lees je voor een aantal leersoorten verschillende tips.
Aangezien voorkomen beter dan genezen is, raden we je allereerst aan om de leren schoenen direct na aankoop in te sprayen. De vuilprotector van Bama beschermt intensief tegen vocht en vuil. Vergeet niet om dit nog na een aantal keer dragen te herhalen. Zo ben je er zeker van dat de spray zijn werk heeft gedaan.
Suède en Nubuck
We beginnen bij de meest kwetsbare leersoort en dat is by far suède. De binnenzijde van de dierenhuid heeft een geborstelde structuur, waardoor het gemakkelijk vuil en vocht opneemt. Maar geen paniek! Gelukkig zijn er genoeg sprays geschikt voor suède. Vergeet niet de schoenen eerst schoon te maken met een suède borstel voordat je ze insprayt. Een leersoort die dezelfde aandacht nodig heeft is Nubuck. Het lijkt veel op suède, maar hierbij wordt de toplaag licht opgeschuurd. Bescherming is het halve werk, dus raden we je zeker aan om hiervoor de vuilprotector te gebruiken!
Glad leer
Glad leer wordt gemaakt van de buitenzijde van de huid en is niet vettig. Door de verhoogde kans op uitdrogen en verkleuren is het belangrijk de schoenen goed te verzorgen. Voordat je de glad leren schoenen gaat onderhouden, moet je er eerst voor zorgen dat het oppervlak helemaal schoon is. Dit kan met een verzorgende reinigingsschuim van Bama, dat ervoor zorgt dat je schoenen weer mooi schoon en fris worden. Op deze manier voorkom je dat de glans verdwijnt en kun je er langer op stralen!
Een klein sprongetje van glad leer naar gladde schoenen.. Een extra tip! In de winter komt het regelmatig voor dat het glad is buiten. Meestal wordt de onderkant van de schoenen gladder naarmate je ze langer draagt. Als je daar last van hebt, haal dan eens een schuurpapiertje tevoorschijn. Wanneer je het oppervlak ruwer maakt, heb je minder kans op gladde schoenen!
Metallic leer
Het shiny effect hebben de schoenen te danken aan de metallic verflaag. Helemaal leuk, maar helaas is het niet erg simpel om het mooi te houden. Dit komt doordat de meeste sprays niet geschikt zijn voor de metallic laag. Toch vind je bij Bama een super combi spray die geschikt is voor alle materialen. De spray frist de kleur op en reinigt en verzorgt tegelijk!
Lakleer
De chique uitstraling van lak geven je schoenen net wat extra’s. Een voordeel van lak is dat het door de behandeling geen water doorlaat. Maar beschermen is niet te vermijden. Vuil en steentjes kunnen er alsnog voor zorgen dat de schoenen beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet! Let goed op als je een spray koopt, want niet alle sprays zijn geschikt voor lakleer. Met de super combi spray weet je in ieder geval zeker dat het goed zit. Je kunt vuil eventueel verwijderen door er voorzichtig met een natte doek overheen te gaan.
Gevet leer
De naam geeft het zelf al aan, het leer is ingevet. Je kunt gevet leer herkennen door het leer met je vinger van binnenuit de schoen naar buiten te drukken. De kleur wordt meteen lichter. Gevet leer droogt na loop van tijd uit, waardoor er kleine barstjes en kleurverschillen ontstaan. Denk maar aan je eigen huid, als deze droog is, gaat het ook ‘barsten’. Om het leer zacht en soepel te houden moet je de schoenen goed onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale wax voor gevet leer. Het leer wordt niet alleen beschermt, maar ook gevoed en verzorgd. Net als bodylotion dat voor je huid doet!

Kunst leer
Tot slot: kunstleer (ook wel imitatieleer). Omdat kunstleer vaak van synthetisch materiaal gemaakt is neemt dit helaas niks op. Poetsen heeft dan ook weinig zin. Ondanks dat is het wel belangrijk kunstleren schoenen toch in te sprayen met een vuil afstotende spray. Zo voorkom je vieze vlekken. Let er wel goed op welke spray je gebruikt, omdat sommige sprays te agressief kunnen reageren op kunstleer. Voordeel van kunstleer is dat je het gemakkelijk schoon kan maken met een vochtige doek.
We verwachten natuurlijk niet dat je dit allemaal kunt onthouden! Daarom kun je altijd even binnenlopen in één van onze winkels om te vragen hoe je het beste je schoenen kunt verzorgen.

 

 

 

nelson-blog-nelson-onderhoudstips-voor-iedere-leersoort-2.jpg

nelson-blog-nelson-onderhoudstips-voor-iedere-leersoort-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer