dinsdag 22 oktober 2019

Hoe houd je jouw herfst- en winterschoenen netjes?

De Nederlandse herfst en winter zijn vaak goed gevuld met slecht weer. Het is altijd belangrijk om goed voor je schoenen te zorgen, maar in deze seizoenen kunnen ze zeker wel wat extra aandacht gebruiken. Vandaag vertel ik je hoe je je nieuwe winterschoenen met dit weer mooi houdt.

We beginnen met datgene wat het vaakst voorkomt: regen. Of het nou met bakken uit de lucht komt vallen of het miezert, water heeft effect op je schoenen. Als je het materiaal niet goed beschermt, kan het lelijk worden (en kunnen je voeten nat worden, waar we natuurlijk ook niet op zitten te wachten). Impregneer daarom jouw nieuwe schoenen met een water- en vuilafstotende spray voordat je ze gaat dragen. Dit mag je best na een half uurtje nog een keer doen om een goede bescherming te garanderen. Pas wel op met het willekeurig gebruiken van spuitbussen, sommige sprays zijn voor bepaalde materialen te agressief en kunnen bijvoorbeeld de finish of metallic laag aantasten. Staat het niet duidelijk op de bus? Vraag het dan na in een van onze filialen.
Zijn je leren schoenen nat geweest? Zet ze dan niet te dicht bij de verwarming of kachel, het leer droogt daardoor te snel en wordt hier hard en breekbaar van, terwijl het soepel moet blijven. Tip: vul je schoenen met droge kranten en zet ze te drogen, zo wordt het vocht geabsorbeerd. Nog beter is om een paar cederhouten schoenspanners te gebruiken. Deze onttrekken ook het vocht en houden de schoenen tevens in model. Om het materiaal gevoed en soepel te houden, kun je ze bijpoetsen met een schoencrème. Een kleurloze wax trekt vaak erg goed in, maar ook een schoenpoets met een kleurtje kan een uitkomst zijn bij kale neuzen. Gebruik nooit te veel schoensmeer, anders kan het leer niet meer ademen en blijft vuil sneller aan je schoenen zitten.
 
Iedere schoen is natuurlijk anders samengesteld, dus twijfel je over wat het beste onderhoud is? Kom dan voor advies op maat langs in een van onze winkels!

Geschreven door

Iris

Iris

Blogger, Medewerkster Nelson Emmeloord