dinsdag 30 november 2021

Hoe houd je jouw herfst- en winterschoenen netjes?

De Nederlandse herfst en winter zijn vaak goed gevuld met slecht weer. Het is altijd belangrijk om goed voor je schoenen te zorgen, maar in deze seizoenen kunnen ze zeker wel wat extra aandacht gebruiken. Lees snel verder hoe je je nieuwe winterschoenen met dit weer mooi houdt.

Liever voorkomen dan genezen

Ja dat weet ik al wel, denk je vast. Toch zeg ik het er graag nog een keer bij. Water heeft effect op je schoenen. Of het nou miezert, met bakken uit de lucht komt of sneeuwt, het kan je schoenen lelijk maken. Spray daarom je schoenen na aankoop meteen even in met een water- en vuil afstotende spray. Spray vanaf een afstandje van 30 centimeter een dun laagje over de schoen, laat het even een kwartiertje drogen en herhaal dit nog een keer. De BAMA Power Protector geeft een langdurige bescherming tegen water, sneeuw en zout. Let op! Deze spray is niet geschikt voor lakleer, imitatieleer, metallic en stretch-materialen. Wil je deze toch beschermen dan raad ik je aan om eventjes langs een van onze Nelson winkels te gaan, zodat je een product kunt vinden dat bij je schoenen past.

Schoonmaken

Zijn je schoenen nat geworden of zitten ze onder de modder, laat dit dan eerst goed drogen. Zet je schoenen niet te dicht bij de verwarming of kachel, hierdoor kunnen je schoenen namelijk vervormen en leer wordt hier zelfs hard en breekbaar van, terwijl het soepel hoort te blijven. Tip: vul je schoenen met droge kranten, zo wordt het vocht geabsorbeerd. Nog beter is om een paar cederhouten schoenspanners te gebruiken. Deze onttrekken ook het vocht en houden de schoenen tevens in model. Wanneer de schoenen droog zijn kun je vaak het ergste vuil er met een borstel af vegen. Haal eventueel de veters eruit en laat deze even weken in een sopje van afwasmiddel. In onze winkels is er een reinigende foam te verkrijgen, hiermee kun je het vuil dat blijft zitten verwijderen. Heb je een glad lederen schoen maar zit er een donkere vlek op die je er niet meer uit krijgt, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de schoenen te poetsen met een donkere schoenpoets zodat je de vlek niet meer ziet. Zijn je schoenen van suède dan kun je de vlekken ook nog proberen te verwijderen met een suède gum. Spray ze hierna in met een kleurhersteller en borstel de schoenen goed op zodat ze hun kleur weer terugkrijgen. Wil je je schoenen gewoon even snel een beetje opfrissen, dan zijn deze Sneaker Clean schoonmaakdoekjes ideaal. Met deze natte doekjes poets je zo het ergste vuil weg.

Verzorgen

Nadat je je schoenen weer (zo goed als) schoon hebt gekregen is het belangrijk om ze ook goed te verzorgen. Echt lederen stappers verzorg je met een voedende crème met bijenwas, deze is kleurloos. Hierna kun je er eventueel nog overheen gaan met een schoencrème in de kleur van je schoenen. Hierdoor blijft het leer ook mooi zacht en soepel, en glimt het weer mooi. Suède schoenen kun je insprayen met een verzorgingsspray, dit frist de kleuren op en beschermt ook gelijk. En als laatste: gebruik een beetje schoendeo om je schoenen weer heerlijk fris te laten ruiken na die lange wandeling.

Iedere schoen is natuurlijk anders samengesteld, dus twijfel je over wat het beste onderhoud is? Kom dan voor advies op maat langs in een van onze winkels!

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer