donderdag 26 maart 2020

Nike Air Max: de geschiedenis van een icoon

Vandaag, op 26 maart 2020, is de iconische Nike Air Max sneaker 33 jaar oud geworden. Een sneaker die begon als een hardloopschoen, en nu niet meer weg te denken is uit het modebeeld. Je vraagt je misschien af hoe het komt dat een sneaker zo beroemd en geliefd kon worden. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen in het succes van de Air Max, met een reis door de tijd.

1975

Het jaar dat Marion Franklin Rudy, een ruimtevaart ingenieur, zijn carrière verliet om zijn droom achterna te gaan. Zijn droom om creatieve oplossingen te bieden voor anderen, zoals de fashion industrie. Een van zijn ideeën was om kleine luchtkussentjes te verwerken in de zolen van atletische schoenen, om zo de schokken bij het rennen te verminderen. Rudy presenteerde zijn idee aan Phil Knight, co-founder van Nike en het eerste prototype ging direct in de maak.

1978

De eerste keer dat een schoenenlijn werd uitgebracht met luchtkussentjes in de zool, de Nike Tailwind. De eerste 250 paar waren binnen 24 uur uitverkocht. De sneakers waren vooral populair bij atleten, die de sneakers droegen tijdens het rennen. Later toen de collectie in grote getalen op de markt kwam, was ook het ‘normale’ publiek om: de Nike Tailwind was wederom direct uitverkocht.

1987

Het jaar dat de welbekende Nike Air Max 1 uitkwam. De sneaker was geïnspireerd door het Centre Georges Pompidou in Parijs qua design, omdat het zo ‘out-of-the-box’ was, net als het design van de Air Max sneaker. Uit deze inspiratie kwam dan ook het idee om in de zool een ‘Air window’ te verwerken, zodat je de lucht in de zool kon zien. Dit revolutionaire idee heeft de Air Max sneaker gemaakt tot wat het tegenwoordig nog steeds is: een ‘one-of-a-kind’ schoen. Het is hetzelfde design als dat tegenwoordig nog altijd in de winkels ligt en bij jong en oud populair is.

Het begin van een icoon
Na het jaar 1987 en de release van de nu nog populaire Nike Air Max 1, was het hek van de dam. Nike lanceert sindsdien elk jaar een nieuwe, nog innovatievere sneaker waarbij elke release een succes is gebleken. Het is natuurlijk niet voor niets dat nu, 42 jaar later, de Nike Air Max sneakers nog steeds even populair zijn als dat ze in 1978 waren. En het allerleukste? In onze collectie shop je verschillende Nike Air Max modellen waarmee jij de show steelt, en tegelijk van comfort geniet.

Vier jij de verjaardag van de Nike Air Max sneaker met ons mee? Bekijk dan snel onze dames-, heren-, jongens- en meisjescollectie en kies het paar dat bij jou past!

Nike MD runner seasonal - Lage sneakers - Roze

Geschreven door

Amber

Amber

Blogger, Marketing medewerker