donderdag 24 augustus 2017

How to: je schoenen oppeppen na je vakantie

Je kent het vast wel. Je komt thuis van vakantie en de koffers mogen weer uitgepakt worden. Al je kleding beland netjes in de wasmand, maar wat doe je met je schoenen? Deze kunnen vast ook wel een opknapbeurt gebruiken na een tijdje van huis te zijn geweest. Wacht niet te lang met het schoonmaken, anders kan het vuil in het materiaal van de schoen trekken en wordt het nog moeilijker om ze weer schoon te krijgen. Ik heb hieronder een paar tips voor je om je stappers weer (zo goed als) helemaal mooi te krijgen!

Sandalen & open schoenen     
Speciaal voor het voetbed en de buitenkant van sandalen en open schoenen heeft Bama een Open Shoe Cleaner. Dit is een reinigingslotion met Aloë Vera en daardoor bijzonder mild. Het is geschikt voor alle materialen, en gemakkelijk in gebruik door het sponshulpstukje. Vraag in een van onze winkels om advies.

Canvas
Sneakers van canvas zijn waarschijnlijk het makkelijkst schoon te maken. Haal de veters uit je schoenen, veeg het ergste vuil even van je schoenen af met een borstel en stop ze in een speciale waszak voor schoenen of in een kussensloop. Om te voorkomen dat de schoenen gaan bonken in de wasmachine kun je er een paar handdoeken bij doen! Laat ze hierna buiten drogen, en stop eventueel papier in de schoenen zodat ze hun vorm niet kwijtraken. Was je schoenen niet te vaak, dit kan slecht zijn voor de lijm laag van de zool.

Was je ze liever niet in de wasmachine, dan kun je ze natuurlijk ook in een emmertje lauwwarm-water doen met een milde zeep. Borstel ze met een afwasborstel schoon

Heb jij een witte canvas sneaker, bijvoorbeeld deze van Converse, dan is baking soda jouw beste vriend. Voor mijn witte All Stars werkt deze methode super goed! Ook hierbij haal je eerst de veters eruit, leg ze in een bakje met warm water en een scheutje afwasmiddel en laat dit weken tot je veters er weer mooi wit uitkomen.  Voor je witte sneakers vul je een bakje met lauwwarm water, en voeg hier wat baking soda aan toe. Wees er niet te zuinig mee. Pak een klein borsteltje of tandenborstel en doop deze in het bakje en maak ronddraaiende bewegingen over de schoenen. Als je dit gedaan hebt kun je ze nog wat afspoelen met lauwwarm water en je stappers zijn weer helemaal wit! Spuit ze wanneer ze droog zijn nog even in met een water- en vuilafstotende spray zodat ze langer schoon blijven. Glad leer
Borstel ook hier eerst het ergste vuil van je schoenen af, en gebruik eventueel voorzichtig een vochtige doek. Bij leer is het vooral belangrijk om het te voeden. Gebruik hiervoor een schoencrème (verkrijgbaar in onze Nelson winkels) in de kleur van de schoen, of kies voor kleurloos. Je kunt de crème het beste aanbrengen met een speciale borstel, maar ook een zachte tandenborstel is geschikt. Hierna poets je je schoenen nog even na met een droge doek.

Suede & Nubuck
Heb je vlekken in je schoenen? Verwijder deze dan met een Suede/Nubuck gum. Wrijf hiermee in ronddraaiende bewegingen over je schoenen, en borstel het gumsel van je schoenen af met een borstel. Het is vooral belangrijk om je schoenen hierna goed te beschermen. Kies voor een onderhoudsspray speciaal voor dit materiaal en herhaal het inspuiten regelmatig. Gebruik eventueel een kleurhersteller om de kleuren op te frissen, zoals die van Bama.

Krijg jij je schoenen echt niet mooi meer? Gelukkig is er op nelson.nl genoeg keuze voor een paar nieuwe!

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp