Hoe onderhoud ik mijn sneakers?

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken; je sneakers worden ontzettend vies na een feestje, festival of gewoon door dagelijks gebruik. Hoe je je sneakers moet schoonmaken en onderhouden hangt van een aantal factoren af, zoals het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Met de tips die in deze blog op een rijtje gezet worden kan jij gelukkig je favoriete stappers weer net als nieuw krijgen! De volgende onderdelen gaan besproken worden:

  1. Materialen
  2. Voorbereiding
  3. Canvas sneakers
  4. Suède sneakers

Materialen

Voor je begint met schoonmaken, moet je eerst weten van welk materiaal ze zijn gemaakt. De meeste sneakers zijn gemaakt van leer, canvas of synthetisch materiaal. Canvas (stof) is vaak goed te herkennen, maar hoe weet je of je sneakers van leer zijn of niet? Echt leer is soepel en voelt zacht aan, terwijl kunstleer vaak stijf is. Daarnaast heeft leer een uitgesproken geur, waar kunstleer vaak chemisch ruikt, zoals bijvoorbeeld plastic. Naast ‘gewoon’ gladleer, wordt er soms ook gebruik gemaakt van suède. Dit is de (geborstelde) binnenkant van leer en herken je aan de zachte ‘haartjes’. Nu je hebt bepaald met welk materiaal je te maken hebt, kun je de juiste techniek toepassen!

Voorbereiding

Het is als eerste stap het handigst om je veters uit je sneakers te halen en deze apart te wassen in een waszakje in de wasmachine. Zo heb je een goede basis om aan je schoen te werken. Vervolgens is het slim om je sneakers eerst ergens mee op te vullen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oud papier of WC-papier. Gebruik liever geen oude kranten, want de inkt kan gaan afgeven op je schoenen. Veeg het ergste vuil van de schoen en vooral van de schoenzool. Vul vervolgens een emmer met lauw water en (mild)schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep en leg je sneakers hier in. Borstel je sneakers daarna schoon totdat je tevreden bent. Als ze écht heel vies zijn, kun je ze ook even in het water laten weken.

Laat de sneakers vervolgens drogen. Dit kan beste een aantal dagen duren voor ze goed droog zijn, maar je sneakers zijn weer zo goed als nieuw! Doe dit overigens niet in de volle zon, omdat je sneakers hierdoor kunnen krimpen en verkleuren.


Canvas sneakers

Sneakers die helemaal gemaakt zijn van canvas, kunnen eventueel ook in de wasmachine! Haal ook bij deze schoenen wel even eerst de veters eruit en borstel het ergste vuil alvast weg. Stop ze daarna in een waszak of kussensloop en was ze met een ´koud´ wasprogramma. Bij hoge temperaturen kunnen je sneakers namelijk verkleuren. Wil je er zeker van zijn dat je schoenen niet beschadigen in de wasmachine, pas dan bovenstaande methode toe en maak ze met de hand schoon. Tijdens het drogen kun je schoenen het beste vullen met oud papier, zodat ze niet vervormen.

Suède sneakers

Suède is een kwetsbaar materiaal wat een aparte behandeling nodig heeft. Borstel eerst het ergste vuil van de schoenen en ‘gum’ vetvlekken weg met een suèdegum. Het is beter als suède helemaal niet nat wordt, maar mochten er toch hardnekkige vlekken op zijn ontstaan kun je een schoenreiniger (geschikt voor suède) mengen met een heel klein beetje lauw water. Dep hier een (zachte) borstel in en zorg dat deze niet te nat is. Borstel je schoenen hier gelijkmatig mee, zodat deze opdroogt zonder vlekken. Daarna dep je de schoenen droog met een microvezeldoek. Door dit met een draaiende beweging te doen trekt het vocht uit het leer en ziet het suède er weer uit als nieuw!

Spray je sneakers tot slot nog even in met een vuil- en waterafstotende spray. Herhaal dit regelmatig zodat ze langer schoon blijven. Krijg je je sneakers nog steeds niet helemaal schoon? Dan zal je misschien toch een nieuw paar moeten uitzoeken. Bekijk ons ruime aanbod sneakers op Nelson.nl of kom langs in een van onze winkels.