donderdag 11 juni 2015

Hoe onderhoud ik mijn sneakers?

Gelukkig worden sneakers in de zomer een stuk minder snel vies. Lekker makkelijk, geen gedoe met schoencrème en borstels. Toch kan het wel eens gebeuren dat je iets morst, iemand op je tenen gaat staan of misschien draag je je sneaker wel naar een festival dit seizoen! Grote kans dat er vieze vlekken en vegen op je sneakers ontstaan. Gelukkig is daar in de meeste gevallen heel makkelijk iets aan te doen!

nelson-blog-nelson-hoe-onderhoud-ik-mijn-sneakers-2.jpg Veters
Wat je als eerst moet doen, is de veters uit je sneakers halen. Probeer het ergste vuil te verwijderen en stop de veters daarna in een waszakje in de wasmachine. Even laten drogen en ze zijn weer als nieuw!

Welk materiaal?
Voor je begint met schoonmaken, moet je eerst weten van welk materiaal ze zijn gemaakt. De meeste sneakers zijn gemaakt van leer, canvas of synthetisch materiaal. Canvas (stof) is vaak goed te herkennen, maar hoe weet je of je sneakers van leer zijn of niet? Echt leer is soepel en voelt zacht aan, terwijl kunstleer vaak stijf is. Daarnaast heeft leer een uitgesproken geur, waar kunstleer vaak chemisch ruikt, zoals bijvoorbeeld plastic. Naast ‘gewoon’ gladleer, wordt er soms ook gebruik gemaakt van suède. Dit is de (geborstelde) binnenkant van leer en herken je aan zachte ‘haartjes’. Nu je hebt bepaald met welk materiaal je te maken hebt, kun je de juiste techniek toepassen!

Poetsen maar!
Omdat je overal goed bij wilt kunnen, is het slim om je sneakers eerst ergens mee op te vullen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oud papier of WC-papier. Gebruik liever geen oude kranten, want de inkt kan gaan afgeven op je schoenen!

Veeg het ergste vuil van de schoen en vooral van de schoenzool. Vul vervolgens een emmer met lauw water en (mild)schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep en leg je sneakers hier in. Borstel je sneakers daarna schoon totdat je tevreden bent. Als ze écht heel vies zijn, kun je ze ook even in het water laten weken.

Laat de sneakers vervolgens drogen. Dit kan beste een aantal dagen duren voor ze goed droog zijn, maar je sneakers zijn weer zo goed als nieuw! Doe dit overigens niet in de volle zon, omdat je sneakers hierdoor kunnen krimpen en verkleuren.

Video
Bekijk hieronder ook de video:


nelson-blog-nelson-hoe-onderhoud-ik-mijn-sneakers-3.jpg
Canvas sneakers
Sneakers die helemaal gemaakt zijn van canvas, kunnen eventueel ook in de wasmachine! Haal ook bij deze schoenen wel even eerst de veters eruit en borstel het ergste vuil alvast weg. Stop ze daarna in een waszak of kussensloop en was ze met een ´koud´ wasprogramma. Bij hoge temperaturen kunnen je sneakers namelijk verkleuren. Wil je er zeker van zijn dat je schoenen niet beschadigen in de wasmachine, pas dan bovenstaande methode toe en maak ze met de hand schoon. Tijdens het drogen kun je schoenen het beste vullen met oud papier, zodat ze niet vervormen.

Suède sneakers
Suède is kwetsbaar materiaal wat een aparte behandeling nodig heeft. Borstel eerst het ergste vuil van de schoenen en ‘gum’ vetvlekken weg met een suèdegum. Het is beter als suède helemaal niet nat wordt, maar mochten er toch hardnekkige vlekken op zijn ontstaan kun je een schoenreiniger (geschikt voor suède) mengen met een heel klein beetje lauw water. Dep hier een (zachte) borstel in en zorg dat deze niet te nat blijft. Borstel je schoenen hier gelijkmatig mee, zodat deze opdroogt zonder vlekken. Daarna dep je de schoenen droog met een microvezeldoek. Door dit met een draaiende beweging te doen trekt het vocht uit het leer en ziet het suède er weer uit als nieuw!

Spray je sneakers tot slot nog even in met een vuil- en waterafstotende spray. Herhaal dit regelmatig zodat ze langer schoon blijven. En ohja, vergeet niet je veters weer netjes in je schoenen te rijgen!Krijg je je sneakers nog steeds niet helemaal schoon? Dan zal je misschien toch een nieuw paar moeten uitzoeken. Maar voor jou als schoenliefhebber is dat natuurlijk geen straf! Bekijk ons ruime aanbod sneakers op Nelson.nl!

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer