Goede voornemens: Capsule garderobe en duurzame tips

Is jouw goede voornemen om dit jaar duurzamer te gaan leven? Ook door kritisch naar je kleding- en schoenenkast te kijken kun jij jouw steentje bijdragen! Start bijvoorbeeld een capsule garderobe of verdiep je in de materialen waar jouw schoenen van gemaakt zijn. In dit blog geven we je 3 tips om jouw nieuwe jaar duurzaam te beginnen.

  • Capsule garderobe
  • Schoenen onderhouden
  • Duurzame schoenmaterialen

Goede voornemens 2

Capsule garderobe

Een capsule garderobe is een kledingkast met essentiële items, die goed met elkaar te combineren zijn. Het idee erachter is dat je minder kleding en schoenen koopt wat dus beter is voor het milieu. Officieel bestaat een capsule uit 37 items qua broeken, rokjes, jurken, shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Je verwacht het misschien niet maar je kan hier al snel 80 verschillende outfits van maken. Je kunt een capsule samen stellen per seizoen, voor een halfjaar of voor het hele jaar. Het is dus ook belangrijk dat je dit met je schoenen doet. Koop dus echt alleen de schoenen die je makkelijk kunt combineren en die veel van elkaar verschillen. Zo kan je gaan voor een paar sneakers, loafers en hoge laarzen. Deze drie schoenen verschillen heel erg van elkaar waardoor je elke outfit net wat anders kan maken door je verschillende schoen opties.

Goede voornemens 1

Schoenen onderhouden

Heb je jouw capsule garderobe samengesteld? Zorg dan dat je jouw schoenen goed onderhoud, zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen! Dit kan je doen door je nieuwe schoenen in te spuiten met een spray die hiervoor bestemd is. Op deze manier gaan je schoenen langer mee want een spray verzorgt de schoenen en beschermt de schoenen tegen vuil. Maar het is ook belangrijk om je schoenen af en toe een opfrisbeurt te geven en ze goed schoon te maken, ook hierdoor gaan je schoenen langer mee, wat dus uiteindelijk duurzamer is. Als je hier meer over wil lezen kan je het blog: onderhoud schoenmaterialen lezen, hier wordt in detail uitgelegd hoe jij je favoriete schoenen een opfrisbeurt kan geven.

Goede voornemens 3.1

Duurzame schoenmaterialen


Mis je toch nog items in jouw capsule garderobe, of zijn jouw schoenen écht versleten? Verdiep je voordat je gaat shoppen eerst in welke materialen duurzaam zijn. We lichten er een paar voor je uit:

Leer

Duurzaam leer wordt gemaakt van leer dat anders zou zijn weggegooid na het productieproces. Leer gaat heel lang mee omdat het niet makkelijk slijt. Ook kan je leren schoenen goed onderhouden waardoor ze nog langer mee gaan. In de collectie van ECCO vind je verschillende schoenen die gemaakt zijn van duurzaam leer. Ook wordt bij Timberland, Shabbies Amsterdam, Vagabond, Steve Madden en Calvin Klein het leer op een verantwoorde manier geproduceerd en hierdoor erkend door de Leather Working Group.

Ecco Nouvelle Limestone - Veterboots - Zwart
Timberland Cortina Valley - Chelseaboots - Zwart
Ecco Nouvelle Limestone - Rits- & gesloten boots - Beige
Vagabond Shoemakers Dorah - Chelseaboots - Zwart

Textiel

Textielstof wordt steeds meer gemaakt van gerecycled materialen zoals oude plastic flessen (PET flessen). Bij Timberland vind je verschillende schoenen gemaakt van dit materiaal. Textielstof van gerecycled materiaal is extra stevig, erg duurzaam en daarnaast zorgen we er zo ook voor dat er minder plastic in de oceaan terecht komt. Ook heeft Steve Madden een duurzamere variant van de Possession namelijk de Possession-E sneaker. Deze sneaker is gemaakt van gerecyclede materialen.

Steve Madden Possession-E - Lage sneakers - Zilver
Timberland London Vibe - Sandalen - Zwart
Timberland Cortina Valley - Chelseaboots - Beige
Steve Madden Possession-E - Lage sneakers - Paars
Timberland London Vibe - Sandalen - Taupe

Rubber

Ook rubber kan zeer duurzaam zijn. Denk aan het recyclen ervan of aan rubber afkomstig van plantages die op een verantwoorde manier met grondbeheer omgaan. Ook bestaat er natuurrubber, dat wordt verkregen uit het sap van de zogeheten 'rubberbomen'. Doordat rubber niet makkelijk slijt, gaan je schoenen met een rubberen zool dus ook extra lang mee. Steve Madden heeft een aantal sneakers die gemaakt zijn van rubber. Ook hebben Mexx en Ilse Jacobsen een aantal schoenen in de collectie die gemaakt zijn van rubber, hierdoor gaan je schoenen langer mee wat dus duurzamer is.

Ilse Jacobsen - Chelseaboots - Zwart
Steve Madden Match - Dad Sneakers - Zwart