woensdag 19 januari 2022

Voetklachten in de winter

In deze blog vertel en help ik je graag met de voetklachten waarvan je tijdens deze periode last kunt krijgen! De voetklachten die je tijdens deze koude periode kunt oplopen zijn:

- Koude voeten

- Wintertenen

- Blaren

Koude voeten

Het is vast geen verassing, koude voeten is voetklacht nummer één tijdens de wintermaanden. Vooral vrouwen hebben hier regelmatig last van: een derde van de vrouwen hebben zelf vrijwel altijd koude voeten. Koude voeten worden voornamelijk veroorzaak door een slechte doorbloeding. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat hormonen een belangrijke rol spelen bij de bloedcirculatie. Om de doorbloeding te bevorderen kan bewegen enorm helpen, net zoals een voetmassage. Let er ook op dat je schoenen niet knellen en ze van echt leer zijn en niet van imitatieleer. Benieuwd naar meer tips? Lees dan onze uitgebreidere blog over dit onderwerp.

Wintertenen

Wintertenen kunnen ontstaan zodra het buiten erg koud en vochtig is. Bij wintertenen krijg je last van gezwollen, roodblauwe tenen. Ook hierbij is het zo dat vrouwen meer last hebben van deze klachten dan mannen. Wintertenen kun je ervaren als erg pijnlijk, en het kan ook voor een tintelende of jeukende huid zorgen. Om wintertenen te voorkomen kun je het beste regelmatig bewegen en de kou zoveel mogelijk te vermijden, mocht dat niet mogelijk zijn, draag dan een paar warme sokken en schoenen die niet te strak zitten. Vermijd snelle temperatuurwisselingen, dus warm je voeten langzaam op en ga er niet gelijk mee tegen de kachel aan zitten. Gelukkig gaan wintertenen vaak na een paar weken vanzelf weer over.

Blaren

Wanneer je in de winter stuggere schoenen draagt, is er kans dat je blaren krijgt. Vooral bij schoenen van sterk leer hebben de schoenen wat tijd nodig om naar jouw voeten te gaan staan, waardoor het materiaal in het begin enorm kan schuren. Bouw het inlopen daarom langzaam op, draag de schoenen niet te lang en niet te vaak (ook al is de verleiding soms zó groot). Je kunt ook proberen je schoenen wat soepeler te maken. Dit kun je doen met behulp van trucjes, zoals het gebruik maken van een föhn (het leer zet door de warmte uit) of het kopen van een paar schoenspanners (het materiaal rekt hierdoor op). Heb je het ontstaan van een blaar toch niet kunnen voorkomen? Breng dan een blarenpleister aan, in het geval dat de blaar nog klein is en waar je nog niet zoveel last van hebt. Prik een grote blaar alleen door als je er niet meer door kunt lopen. Zorg ervoor dat je de blaar en de blarenprikker hebt ontsmet, zo voorkom je infecties. Druk het vocht vervolgens voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.

Succes!

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer