maandag 25 januari 2021

Eerste Hulp bij voetklachten in de winter

Typische voetkwalen die zich in deze periode van het jaar voordoen: in deze blog vertel ik je wat je kunt doen om ze te voorkomen en te verminderen.

Koude voeten
Het zal je niet verbazen dat dit voetklacht nummer één is in de winter. Vooral vrouwen hebben hier regelmatig last van: een derde van de vrouwen heeft zelfs vrijwel altijd koude voeten. Meestal worden koude voeten veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen omdat hormonen een belangrijke rol spelen bij de bloedcirculatie. Blijf dus in beweging om de doorbloeding te bevorderen. Een voetmassage kan hierbij ook helpen. Let ook op dat schoenen niet knellen, en dat ze van echt leer zijn. Benieuwd naar meer tips? Lees dan onze uitgebreidere blog over dit onderwerp.

Wintertenen
Wintertenen kunnen ontstaan als het buiten erg koud en vochtig is. Je krijgt bij dit verschijnsel last van gezwollen, roodblauwe tenen. Ook deze klachten komen voornamelijk voor bij vrouwen. Wintertenen kunnen erg pijnlijk zijn, of voor een tintelende of jeukende huid zorgen. Om wintertenen te voorkomen kun je het beste regelmatig bewegen en kou vermijden, maar als dat niet mogelijk is draag dan een paar warme sokken en schoenen die niet te strak zitten. Vermijd snelle temperatuurwisselingen, dus warm je voeten langzaam op in plaats van er bijvoorbeeld mee tegen de kachel aan te gaan zitten. Gelukkig gaan wintertenen vaak na een paar weken vanzelf over.

Blaren
's Winters kunnen de stuggere schoenen die we dragen voor blaren zorgen. Vooral schoenen van sterk leer hebben wat tijd nodig om naar jouw voeten te gaan staan, waardoor het materiaal in het begin kan schuren. Bouw het inlopen langzaam op, draag de schoenen niet te lang en niet te vaak (ook al is de verleiding soms groot). Je kunt ook proberen je schoenen soepeler te maken met behulp van trucjes, zoals het gebruik van een föhn (het leer zet door de warmte uit) of het kopen van een paar schoenspanners (het materiaal rekt hierdoor op). Heb je het ontstaan van een blaar toch niet kunnen voorkomen? Breng dan een blarenpleister aan, als het een kleine blaar is waar je nog niet zoveel last van hebt. Prik een grote blaar alleen door als je er niet meer door kunt lopen. Ontsmet de blaar en de blarenprikker om infecties te voorkomen. Druk het vocht voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.

Succes!

Geschreven door

Iris

Iris

Blogger, Medewerkster Nelson Emmeloord