Voetklachten in de winter

De winter is natuurlijk alweer een tijdje begonnen en het is echt winters weer. Hierdoor kan je last krijgen van koude voeten, blaren of wintertenen. Daarom zetten wij de verschillende klachten voor je op een rijtje en wat je kan doen aan deze klachten, zo kom jij goed de winter door.

Koude voeten

Als het buiten koud is krijg je snel last van koude voeten. Vooral vrouwen hebben hier snel last van. Het wordt meestal veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Dit kan komen doordat je knellende schoenen aan hebt maar ook door hormonen. Daarnaast kan het ook komen doordat je zweetvoeten hebt waardoor je voeten daarna koud worden.

Tips: Om de bloedcirculatie te stimuleren is het belangrijk dat je voldoende beweging hebt. Ook is het belangrijk om je voeten af en toe goed te verzorgen door ze te masseren of een voeten bad te nemen en warme wollen sokken te dragen die je voeten goed warm houden. Het is ook belangrijk om goede schoenen te dragen. Deze moeten dan niet strak zitten en een goed voetbed hebben hierdoor kunnen je voeten goed bewegen en zul je minder snel koude voeten krijgen.

Voetklachten in de winter 1

Wintervoeten (Perniosis):

Als het buiten koud is kan je last krijgen van wintervoeten. Een andere naam voor wintervoeten is Perniosis. Je krijgt dan jeuk of pijn aan je tenen en voeten. Wintervoeten zijn niet schadelijk voor je en het gaat meestal ook vanzelf over. Het ontstaat meestal doordat je lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor trekken de bloedvaten samen om het warmteverlies te beperken.

Tips: Om wintervoeten te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg beweegt en dat je de kou zoveel mogelijk vermijd. Door beweging stimuleer je de bloedcirculatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je voeten langzaam opwarmt nadat ze koud zijn en ga er niet gelijk mee tegen de kachel aan zitten, zo voorkom je dat je wintervoeten krijgt. Als je voeten namelijk van heel koud naar heel warm gaan trekken je bloedvaten samen.

Voetklachten in de winter 3

Blaren:

In de winter draag je meestal wat stuggere schoenen, zoals leer. Dit kan als je de schoenen net pas hebt erg schuren waardoor je blaren krijgt. Bouw het inlopen van de schoenen daarom langzaam op. Draag de schoenen niet te lang en niet te vaak.

Tips: Je kunt ook je schoenen proberen wat soepeler te maken. Dit kan je doen door je föhn erop te zetten, door de warmte zet het leer uit. Maar je kan ook een schoenspanner kopen hierdoor rekt het materiaal op waardoor ze soepeler lopen. Heb je het ontstaan van een blaar toch niet kunnen voorkomen? Breng dan een blarenpleister aan, in het geval dat de blaar nog klein is en waar je nog niet zoveel last van hebt. Prik een grote blaar alleen door als je er niet meer door kunt lopen. Zorg ervoor dat je de blaar en de blarenprikker hebt ontsmet, zo voorkom je infecties. Druk het vocht vervolgens voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.