dinsdag 11 februari 2020

Eerste Hulp bij voetklachten in de winter

Koude voeten
Het zal je niet verbazen dat dit voetklacht nummer een is in de winter. Vooral vrouwen hebben hier regelmatig last van: een derde van de vrouwen heeft zelfs vrijwel altijd koude voeten. Meestal worden koude voeten veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Bij vrouwen komt dit vaker voor omdat hormonen een belangrijke rol spelen bij de bloedcirculatie. Blijf dus in beweging om de doorbloeding te bevorderen. Een voetmassage kan hierbij ook helpen. Let op dat schoenen niet knellen, en dat ze van echt leer zijn. Ben je benieuwd naar meer tips? Lees dan onze uitgebreidere blog over dit onderwerp.

Wintertenen
Wintertenen (ook wel perniones genoemd) kunnen ontstaan als het buiten erg koud en vochtig is. Je krijgt bij dit verschijnsel last van gezwollen, roodblauwe tenen. Ook deze klachten komen voornamelijk voor bij vrouwen. Wintertenen kunnen erg pijnlijk zijn, of voor een tintelende of jeukende huid zorgen. Door de huid open te krabben kunnen er ontstekingen en/of wondjes ontstaan. Om wintertenen te voorkomen kun je het beste regelmatig bewegen en de kou vermijden, maar draag als dat niet mogelijk is een paar warme sokken en schoenen die niet te strak zitten. Om de klachten te verminderen helpt stoppen met roken, omdat deze slechte gewoonte een minder goede bloedsomloop veroorzaakt. Vermijd snelle temperatuurwisselingen, dus warm je koude voeten langzaam op in plaats van er bijvoorbeeld mee tegen de kachel aan te gaan zitten. Gelukkig gaan wintertenen vaak na een paar weken vanzelf over.

Blaren
’s Winters kunnen de stuggere schoenen die we dragen voor blaren zorgen. Vooral schoenen van sterk leer hebben wat tijd nodig om naar jouw voeten te gaan staan, waardoor het materiaal in het begin kan schuren. Bouw het inlopen langzaam op, draag de schoenen niet te lang en niet te vaak (ook al is de verleiding soms groot). Je kunt ook proberen je schoenen soepeler te maken met behulp van trucjes, zoals het gebruik van een föhn (het leer zet door de warmte uit) of het kopen van een paar schoenspanners (het materiaal rekt hierdoor op). Heb je het ontstaan van een blaar toch niet kunnen voorkomen? Breng dan direct een blarenpleister aan, als het een kleine blaar is waar je nog niet zoveel last van hebt. Prik een grote blaar alleen door als je er niet meer door kunt lopen. Ontsmet de blaar en de blarenprikker om infecties te voorkomen. Druk het vocht voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.

Succes!

Geschreven door

Iris

Iris

Blogger, Medewerkster Nelson Emmeloord