maandag 4 april 2022

De vijf handigste tips voor smalle en brede voeten

Een goede pasvorm is van groot belang wanneer je aan het zoeken bent naar een nieuw paar schoenen, ze moeten namelijk wel lekker lopen. Vaak zijn we zo gefocust op het uiterlijk van een schoen dat we vaak vergeten om aandacht te geven aan comfort. Iedere persoon heeft andere aandachtspunten als het gaat om de perfecte pasvorm in een schoen: grote schoenen of kleine schoenen, brede schoenen of smalle schoenen, een hoge of lage wreef, noem het maar op.

Het is belangrijk om een goed passende schoen te hebben voor de gezondheid van je voet, een slechte pasvorm kan namelijk pijnlijke plekken, blaren of andere voetproblemen veroorzaken. Naast je gewone schoenmaat is het daarom ook handig om je breedtemaat te weten. Veel mensen weten het misschien niet, maar schoenen zijn ook in veel verschillende wijdtes verkrijgbaar. Maar wat is een breedtemaat eigenlijk?
In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd wat de beste manier is om de schoenwijdte op te meten, welke fouten je moet vermijden en een paar aanbevelingen voor schoenen(merken) per breedtemaat. De volgende onderdelen gaan er in het specifiek behandeld worden:

  1. Waarom moet ik mijn breedtemaat opmeten?
  2. Wat heb ik nodig om mijn breedtemaat te bepalen en wanneer kan ik ze het beste opmeten?
  3. Hoe bepaal ik de breedtemaat van mijn voet?
  4. Meest gemaakt fouten bij het opmeten van je breedtemaat
  5. Specifieke dingen waar je op moet letten bij de verschillende soorten schoenen
  6. Welk aanbod bieden wij op nelson.nl


Waarom moet ik mijn breedtemaat opmeten?

Het is vanzelfsprekend dat mensen hun schoenmaat weten, je schoen moet natuurlijk wel genoeg ruimte bij je tenen hebben. Maar waarom wordt niet dezelfde aandacht gestoken in de breedtemaat van je voet? Een breedtemaat is de wijdte waarin wordt aangegeven hoe breed een schoen is en hoeveel ruimte de voet dus nodig heeft. De breedtemaat van een schoen wordt aangegeven met letters op alfabetische volgorde, met als begin de E wijdte voor de extra smalle voet en als laatste de M wijdte voor extra brede voet. Een goed passende schoen is fundamenteel voor de gezondheid van je voet. Een te smalle pasvorm kan namelijk leiden tot drukpijn en blaren en in extreme gevallen kan langdurig te smalle schoenen dragen leiden tot voet vervorming. Te brede schoenen dragen daarentegen zorgen voor onvoldoende steun en een minimalisering van de grip. Bovendien is het handig om je breedtemaat te weten zodat je voorbereid naar de winkel kan gaan om te informeren naar het assortiment wat er aangeboden wordt in breedtematen. Ook voor online aankopen is het praktisch om te weten zodat je geen miskopen doet, aangezien het al zo moeilijk is om de goede schoenmaat online te vinden. Zo kan je ook vermijden dat je telkens je schoenen retour moet sturen en als belangrijkst: je voorkomt pijnlijke voeten.

Skechers Arch Fit - Instapschoenen - Roze
Gabor - Lage sneakers - Wit
Waldläufer Serena - Mocassins & loafers - Zwart
Birkenstock Arizona - Sandalen - Bruin
Gabor - Mocassins & loafers - Ecru


Wat heb ik nodig om mijn breedtemaat te bepalen? Wanneer moet ik gaan opmeten?

Je hebt de volgende spullen nodig als je de maat van je voet wil gaan bepalen, namelijk een A4’tje, een pen of potlood, een liniaal, een meetlint en natuurlijk je eigen voet. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat door de dag heen je voeten wat uitlopen, het is daarom het slimst om aan het einde van de dag je voeten op te meten. Ook is een van je voeten altijd net iets langer dan de ander, kies daarom altijd de langere voet om op te meten, dan knelt deze in ieder geval niet in de schoen.

Hoe bepaal ik de breedtemaat van mijn voet?

En nu naar het daadwerkelijk opmeten van je voet. Allereest is het ook belangrijk om je lengtemaat te weten voor het opmeten van je breedtemaat, aangezien deze onderling verbonden zijn. Leg als eerst je A4 papier op de grond tegen een muur aan. Afhankelijk van wat jij het liefst in je schoenen draagt, ga je met sokken of blote voeten op het papier staan met je hielen strak tegen de muur aan. Vervolgens kan je een streep zetten met jouw pen of potlood bij het uiterste punt van je tenen. Daaropvolgend kan je van het velletje afstappen en de afstand van het einde van het papier tot de streep in centimeters opmeten. Tel bij het getal waarop je bent uitgekomen 1 centimeter extra op, zo ben je ervan verzekerd dat jouw voet voldoende ruimte heeft. In de tabel hieronder kan je zien wat jouw lengtemaat is bij het aantal opgemeten centimeters.

Vervolgens om je breedtemaat op te meten neem je weer dezelfde voet als bij de vorige stap alleen dan zonder sokken of iets dergelijks aan, deze meting is het beste om blootvoets op te meten. Vraag bij de volgende stap iemand om te helpen met het opmeten om een goede weerspiegeling te krijgen van de meting. Verdeel je gewicht zo gelijk mogelijk over beide voeten en leg het meetlint om het breedste gedeelte van je voorvoet, let er goed op dat het meetlint niet te strak zit rond je voet maar zorg ervoor dat deze comfortabel omcirkelt is. Nu weet je de omtrek van je voet in centimeters. In de tabel hieronder kan je zien welke breedtemaat je hebt bij jouw lengtemaat.

Maattabel breedtemaat

Nederlandse maat Smal Gemiddeld Iets breed Breed Zeer breed Zeer breed, gevoelig of ingezwachteld Extra breed
36 (22,9 cm)21.622.122.623.123.624.124.6
37 (23,8 cm)2222.52323.52424.525
38 (24,3 cm)22.422.923.423.924.424.925.4
39 (25,1 cm)22.823.323.824.324.825.325.8
40 (25,4 cm)23.223.724.224.725.225.726.2
41 (26,3 cm)23.624.124.625.125.626.126.6
42 (26,7 cm)2424.52525.52626.527
43 (27,6 cm)24.424.925.425.926.426.927.4
44 (28 cm)24.825.325.826.326.827.327.8
45 (28,9 cm)25.225.726.226.727.227.728.2
46 (29,3 cm)25.626.126.627.127.628.128.6
47 (30,1 cm)2626.52727.52828.529
48 (30,6 cm)26.426.927.427.928.428.929.4Meest gemaakte fouten bij het opmeten

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten tijdens het opmeten van je breedtemaat wat vaak nog fout gaat bij de meeste mensen. Zo kan je voet opmeten in de ochtend ervoor zorgen dat je geen correcte meting zal krijgen, vroeg in de ochtend heb je namelijk waarschijnlijk nog niet veel gewicht gezet op je voeten waardoor je niet de ware breedte of lengte zal kunnen opmeten. Ten tweede is het belangrijk om blootvoets je breedtemaat op te meten en indien nodig om altijd omhoog af te ronden, dit verschil kan namelijk opgelost worden door bijvoorbeeld een sokje te dragen of een zooltje in de schoen te plaatsen, maar een te smalle schoen kan je niet makkelijk breder maken.

Specifieke dingen waar je op moet letten bij verschillende soorten schoenen

Bij verschillende soorten schoenen is het handig om op specifieke dingen te letten als je met breedtematen te werk gaat. Voor een smalle of extra smalle voet is het naast de goede breedtemaat kiezen bijvoorbeeld ook slim om te kijken naar de soort sluiting van de schoen. Een veter, klittenbandsluiting, of gespen zijn bijvoorbeeld ideaal omdat je bij dit soort schoenen zelf kan afstellen hoe strak of los je ze wil hebben, in het geval van een smallere voet kan je deze schoenen dus lekker strak aansnoeren voor een mooie aansluit op de voet. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor bredere voeten, een model die je zelf kan afstellen naar de behoefte van je voet is in dit geval de beste optie. Daarnaast is het bij brede voeten ook altijd aan te raden om een leren schoen te kiezen, leer loopt met gebruik namelijk altijd uit en vormt zich daardoor perfect naar de voet. Wil je hier meer over lezen? Lees dan deze blog die wij hierover geschreven hebben op onze tips & trends pagina.

Welk aanbod per breedtemaat op nelson.nl

Zowel in de winkel als online bieden we ook een groot assortiment aan schoenen aan in de verschillende breedtematen. Als je het niet zeker weet staat dit ook altijd vermeldt bij de beschrijving, maar over het algemeen zijn schoenen van merken zoals Rieker, Ara, Gabor en Waldlaufer vaak verkrijgbaar in breedtematen G of H. Skechers zijn officieel een breedtemaat G voor de normale voet, maar ze vallen over het algemeen wat breder dus dat is ook ideaal voor de wijdere voet. Ook hebben we een nieuw merk genaamd Sioux die zowel schoenen aanbied in wijdere en smallere breedtematen. Onze winkelmedewerkers weten vaak ook veel over hoe de schoenen vallen, dus als je zeker wil weten of een schoen jouw gaat passen dan is het handig om langs te gaan in een van onze winkels.

Het is dus super belangrijk om de goede breedtemaat te dragen als het gaat om de gezondheid van je voet. Je kan je voet supermakkelijk zelf thuis opmeten en daardoor de schoen met de perfecte fit voor jou kopen. Ook is het handig om in gedachte te houden de verschillende soorten schoenen die handig zijn voor verschillende breedtematen en de merken die schoenen aanbieden in deze verschillende maten. Heb je nog vragen? Stel deze gemakkelijk op onze site via de chat functie van de klantenservice onderaan de pagina, of stuur je vraag naar webshop@nelson.nl. Wil je meer van dit soort schoenen shoppen? Neem dan vooral een kijkje in de winkel of shop online op nelson.nl!