Terug naar boven

Zo onderhoud je jouw schoenen! Hoe onderhoud je de verschillende leersoorten van jouw favoriete schoenen?

Blogger Lianne
  • Lianne
  • Blogger, Medewerkster Ecco store Den Haag

  • dinsdag 11 september 2018
  • 2258 keer bekeken

Leesduur: 2 minuten

De zomer is alweer bijna ten einde en dat betekent: De herfst staat voor de deur! De bladeren gaan weer van de bomen vallen en de regen komt er weer aan. Daarom is het extra belangrijk om je schoenen goed te verzorgen zodat het vuil er minder snel intrekt en je het er makkelijker af kan halen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er blijvende vlekken in je schoenen komen of je voeten nat worden. Om het leer langer mooi te houden en niet uit te laten drogen is het ook erg belangrijk om ze goed te verzorgen. Maar hoe kan ik dit het beste doen?

Je hebt verschillende materialen waar schoenen van gemaakt kunnen zijn. Ieder materiaal heeft weer zijn eigen manier van onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan kunstleer, suède, nubuck, glad leer, gevet leer, metallic leer of lak leer. Wat al deze materialen wel gemeen hebben is dat je ze allemaal in moet sprayen met een spray tegen water en vuil. Het beste is het om dit te doen direct als je uit de winkel hebtmeegenomen en dit iedere 2 a 3 weken te herhalen. Je hebt hiervoor verschillende sprays voor verschillende materialen. Check dus wel goed van tevoren of de spray voor jou schoen geschikt is. Voorbeelden zijn de Repel spray van Ecco of de Super Combi spray van Bama. De Repel spray kan op alle leersoorten maar niet op kunstleer of stof. De Super Combi spray kan wel op alle materialen. Maak wel altijd eerst je schoenen goed schoon voordat je ze in gaat sprayen. Dit om kringen te voorkomen of dat je sommige vlekken er niet meer uit gaat krijgen. Hieronder kun je lezen wat de materialen nog meer nodig hebben om mooi te blijven.

Suède/Nubuck

Waarom deze twee materialen bij elkaar staan is omdat het bijna hetzelfde onderhoud nodig heeft. Het zijn hele gevoelige materialen als het aankomt op viezigheid en vlekken. Als er een vlek in komt ga niet met water werken maar gebruik een speciaal suède/nubuck borsteltje waarmee je gemakkelijk de vlekken eruit krijgt. Mocht dit niet het geval zijn heb je speciale schoonmaakmiddelen voor leer die je dan kan gebruiken om echt alles eruit te halen. Pas alleen wel op dat je beide schoenen en de gehele schoen ermee doet en niet maar een gedeelte. Het maakt de schoen namelijk iets lichter. Vraag ook goed in de winkel of het middel wat ze je geven ook echt op het materiaal kan. Om de kleur op te halen heb je speciale kleuren sprays of van de Ecco lijn de suède/nubuck conditioner.

Glad leer
Dit is een vrij sterk leersoort en ook makkelijk schoon te maken. Het ergste vuil kan je eraf borstelen met een borstel of eventueel een doek gebruiken. Dit leersoort is alleen wel vrij gevoelig voor uitdroging dus het is belangrijk hem regelmatig in de smeren met een crème. Als de kleur vervaagd is zijn er eventueel ook kleuren crèmes om de kleur weer opnieuw aan te brengen.

Gevet leer
De naam zegt het eigenlijk al, er zit een vetlaagje vanuit de fabriek al over het leer. Dit zorgt er wel voor dat het leer uit gaat drogen na een tijdje en er barstjes of kleurverschil zou kunnen ontstaan. Je hebt voor dit leer een wax waarmee je hem weer kan invetten of van de Ecco lijn een oiled conditioner. Het is erg belangrijk om dit geregeld te doen zodat het leer soepel blijft. Je kan de wax zien als een bodylotion die je voor je eigen huid gebruikt.

Metallic leer
Dit is leer wat is geverfd met een metallic kleur. Dit ziet er super leuk uit en geeft een leuk effect aan je schoen maar is helaas wel lastiger om te verzorgen. Voor dit materiaal kunt u eigenlijk alleen de super combi spray van Bama gebruiken. Deze spray is voor alle materialen. Ga het leer niet met een crème insmeren. Dit kan ervoor zorgen dat het metallic laagje eraf gaat. Dit is natuurlijk niet wat we willen. Mocht het metallic effect eraf gaan en je het toch graag terug wilt halen is er een speciaal middel van Bama wat je dan eventueel kan gebruiken.

Lak leer
Dit leer ziet er super leuk en netjes uit. Het effect van lak leer komt door een speciaal laagje wat over het normale leer is heen geplaatst. Door dit laagje laat de schoen geen water door. Dit betekend natuurlijk niet dat deze schoenen geen verzorging nodig hebben. Het laklaagje kan namelijk uitdrogen. Smeer hem daarom eens in de maand in met een lackpledge. Als er vlekken op komen kan je het schoonmaken met een droge doek of vochtige doek.

Kunstleer
Als laatste kunstleer. Steeds meer producten worden gemaakt van kunstleer. Doordat dit materiaal vaak van synthetisch materiaal is gemaakt neemt het heel lastig dingen op. Een voordeel is wel dat dit leer vrij makkelijk schoon te maken is en verder geen onderhoud nodig heeft buiten de bescherming om. Wel is het erg belangrijk om het leer goed te beschermen tegen water en vuil met een spray. Tegenwoordig zijn de meeste sprays ook voor kunstleer maar controleer dit altijd goed op de fles voordat je het erop spuit. We willen natuurlijk geen vlekken krijgen (:

Mocht je toch nog twijfelen over iets of vragen hebben kom gerust lang in één van onze winkels. Voorkomen is beter dan genezen (; Onze medewerkers weten er veel vanaf en helpen je graag met je vragen.

Gerelateerde artikelen Onze favorieten


Auteur
Blogger Lianne
  • Lianne
  • Blogger, Medewerkster Ecco store Den Haag