Kindervoeten opmeten, zo doe je dat!

Waar je als volwassene maanden (of misschien zelfs jaren) gebruik maakt van een paar schoenen, is dit voor kids niet mogelijk. Dat is niet alleen omdat ze veel rennen, springen en spelen, maar eigenlijk vooral omdat kindervoetjes volop in de groei zijn. Het is dus erg lastig om schoenen voor kids aan te schaffen. Slechtpassende schoenen zitten niet alleen heel vervelend, maar zitten ook de groei van de voeten in de weg. Het is dus echt key om juist passende schoenen voor je kids aan te schaffen. Maar hoe weet je dan wanneer een schoen goed zit? En hoe meet je kindervoeten op? Je leest het hier!

Groei van kindervoeten en babyvoeten

We hebben het net al aangegeven: kindervoeten groeien constant en ook nog eens ontzettend snel! Het is daarom erg belangrijk om het opmeten hiervan bij te houden. Wanneer je voor jezelf nieuwe schoenen gaat kopen, houd je rekening met de maat waarin je altijd schoenen koopt. Bij je kids dus niet! Tegen de tijd dat ze nieuwe schoenen krijgen, is de maat waarschijnlijk al veranderd. Kinderen zullen het zelf niet aangeven als schoenen te klein zijn, vanwege hun soepele voeten die naar de schoen zullen vormen. Dit kan op latere leeftijd voor klachten zorgen. Meet de voeten dus altijd op voordat je nieuwe schoenen gaat kopen!

Als je kind alleen nog binnenshuis loopt, is het nog niet nodig (en heeft het ook niet zoveel zin) om schoenen aan te schaffen. Wel kan je ze op blote voeten en/of sokken met antislip laten lopen om zo kracht te ontwikkelen in de spieren. Rond de 1-jarige leeftijd gaat je kind buiten lopen. De voeten kunnen dan het beste beschermd worden met flexibele, lichtgewichte schoenen. De gemiddelde schoenmaat zit dan tussen 19 en 21.

Hoe jonger je kind is, hoe sneller de voeten groeien en dus ook hoe sneller de schoenmaat veranderd. Vanaf drie jaar is dit ongeveer 1 à 2 maten per jaar. Dat is al behoorlijk vaak, maar er is nog niet eens rekening gehouden met groeispurten! Deze zijn bij meisjes rond de 12 jaar en bij jongens rond de 13,5 jaar. Tijdens deze groeispurt komt er makkelijk nog een halve maat bij. Extra opletten als je kids rond deze leeftijd zijn dus!

Babyvoeten opmeten

Wat heb je nodig om de voeten van je baby op te meten? Een A4’tje, liniaal, pen, en heel belangrijk: een extra paar handen! De voeten meet je op aan het begin van de dag. Waarom? Aan het eind van de dag worden ze wat dikker. En nu komen die belangrijke, extra handen kijken. Eentje houdt de baby vast en de ander zijn taak is om te tekenen en te meten. Het is van belang dat je baby overeind staat met blote én platte voeten op het A4’tje. Je kan ervoor kiezen om een lijn te zetten bij de hiel en de grote teen, of je kan de hele voet omtrekken. Deze stappen voer je uit bij beide voeten. Meet nu de afstand op tussen de hiel en de langste teen. Et voilà, je hebt de schoenmaat van je baby!

Kindervoeten opmeten

Als je de schoenmaat van je kids gaat opmeten, kan je gebruik maken van een voetmeter. Je kind kan zijn of haar voeten op deze meter zetten, en zo is te zien welke schoenmaat je kids hebben. Wat super handig is, is dat er bij deze voetmeter al rekening is gehouden met de extra ruimte in de schoenen (vaak is dit 15 mm). Om het opmeten een stukje makkelijker te maken, kan de voetmeter uitgeprint worden. Download de voetmeter hier! Tipje: op deze pagina is ook te zien hoeveel centimeter gelijk is aan welke maat. Je kan dus meteen op zoek naar het juiste paar!

Ligt de voetmeter klaar? Zet de voet met de hiel tegen de achterste lijn en meet tot het uiterste puntje van de langste teen. Kom je tussen twee maten uit? Kies dan de grootste.

Eisen voor kinder- en babyschoenen

Nu je weet wat de juiste maat is, wordt het tijd om een nieuw paar schoenen uit te kiezen. De juiste schoenen heb je namelijk nog niet gevonden als je alleen de schoenmaat weet! Er zijn genoeg andere eisen waar de perfecte schoen aan moet voldoen.

First things first: zorg ervoor dat je kind beide schoenen aantrekt en hier een stukje op loopt. Een bekend ‘fenomeen’ dat komt kijken bij schoenen passen! Vervolgens zijn er een aantal belangrijke punten waarop gelet moet worden:

  1. De schoenen buigen mee tijdens het lopen
  2. De schoenen sluiten aan bij de hiel
  3. Er is ongeveer 1 centimeter vrij voor groeiruimte
  4. De schoen is gemakkelijk aan te trekken
  5. De schoenen sluiten goed aan op de voet

Als je door de neus van de schoenen de tenen niet goed voelt, kan je controleren of de zooltjes uitneembaar zijn. Zo ja, haal ze er even uit en plaats het voetje op het zooltje. Is er ongeveer een duim aan ruimte over? Dan is de maat juist.

De checklist zit er bijna op. Je moet alleen nog even controleren of de schoenen niet te wijd zijn. Als ze wel te wijd zijn, kan je een extra inlegzooltje in de schoenen doen. Deze moeten wel in beide schoenen geplaatst worden, anders ontstaat er een hoogte verschil.

Skechers Court High - Lage sneakers - Wit
Nelson Kids - Lage sneakers - Goud
Puma Trinity Lite AC - Lage sneakers - Zwart
New Balance 530 - Lage sneakers - Multi
Cruyff Junior Fearia - Lage sneakers - Multi
Calvin Klein Patty - Lage sneakers - Multi
Dr. Martens Sinclair Bex Jr. - Veterboots - Zwart

Nu je helemaal op de hoogte bent van hoe je kindervoeten op meet en de perfect passende schoen voor je kids kan vinden, is het tijd om op zoek te gaan naar een paar! Neem een kijkje op Nelson.nl voor de gehele collectie of breng een bezoekje aan één van onze winkels.