Leren veters strikken in 8 stappen

Wanneer je kinderen klein zijn, trek je ze het liefst een paar gemakkelijke schoenen aan.

Wanneer je kinderen klein zijn, trek je ze het liefst een paar gemakkelijke schoenen aan. Zelf zijn ze waarschijnlijk ook vooral fan van laarsjes met ritssluiting of sneakers met klittenband. Lekker snel naar buiten en geen gedoe met ingewikkelde veters. Toch komt er een tijd dat ze zelf veters moeten kunnen strikken. In dit blog lees je hoe je het best je kind kan leren veter strikken!

Wanneer is mijn kind er klaar voor?

De meeste kinderen leren veters strikken in groep 2 van de basisschool. Maar natuurlijk is geen kind hetzelfde. Waar de één het op 3 jarige leeftijd al onder de knie heeft, hebben sommigen er in groep 4 nog steeds moeite mee. En dat geeft helemaal niks! Zolang je maar blijft oefenen. Belangrijk is om te kijken naar de (fijne) motoriek van je kind. Gaan dingen als knippen, kralen rijgen, kleuren en tanden poetsen ook goed? Dan is jouw zoon of dochter er meestal ook klaar om veters te leren strikken!

Stappenplan

Als je eenmaal kunt beginnen, kun je het beste een stappenplan volgen. Er zijn verschillende manieren om veters te strikken, maar houdt het vooral makkelijk. Je kan dan ook het beste beginnen met de veters te strikken van een sneaker. Om het je makkelijk te maken hebben wij 8 stappen voor je op een rijtje gezet.

1. Pak in iedere hand een veter
2. Kruis de veters over elkaar
3. Haal één veter onder de andere door
4. Trek de veters strak
5. Maak een met één veter een lus (niet te groot)
6. Draai de andere veter om de lus heen
7. Haal diezelfde veter onder de nieuwe lus door
8. Trek aan beide lussen tot ze strak zitten

Oefentips

Om te beginnen kun je het beste oefenen op dames- of herenschoenen, bijvoorbeeld die van jezelf. Zo hoeft je kind niet te priegelen met korte, kleine vetertjes. Nog een tip is om twee gekleurde veters in de schoen te rijgen. Op die manier ziet je kind goed het verschil tussen de linker en rechter veter. Tot slot is het belangrijk om het stappenplan langzaam te volgen. Ga niet te snel en ga pas verder met de volgende stap als de eerste goed gaat. Vergeet ook niet om complimenten te geven om je kind te motiveren!

Veterdiploma

Yes het is gelukt, je kind kan zelfstandig veterstrikken! Dat is natuurlijk wel een beloning waard. Hier kun je gratis een veterdiploma downloaden met de naam van jouw zoon of dochter erop. Print hem uit, lijst hem in en geef hem een mooi plekje in huis!

Cruyff Junior Flash Runner - Lage sneakers - Multi
Nelson Kids - Lage sneakers - Beige
Skechers Street Uno - Lage sneakers - Blauw
Bjorn Borg T2200 - Lage sneakers - Multi
Nelson Kids - Hoge sneakers - Bruin
Puma RBD Game Jr. - Lage sneakers - Wit
Vingino Raoul Mid - Hoge sneakers - Blauw
Cruyff Junior - Lage sneakers - Wit

Toch wat visuele ondersteuning nodig? Kijk samen deze handige video!