Skateschoenen: terug van weggeweest

De jaren ’90 kenmerkt zich door velen aspecten, zoals muziek, mode en natuurlijk de nieuw opkomende subculturen. De meest bekende is misschien wel de Skater-cultuur. De jongeren hadden een eigen levensstijl waarin je vooral relaxt moest zijn. Ze waren rebels, trokken hun eigen plan en lieten zich door niemand de les lezen. Niet alleen de skate-mentaliteit sprak de meeste wel aan, ook de kledingstijl heeft een indruk achter gelaten. Oversized broeken, oversized hoodies en natuurlijk oversized schoenen. In dit blog nemen we je mee terug naar de stijl van de jaren ’90 en laten je de moderne vertaling ervan zien.

We vertellen je over:

  1. Het begin van het Skater-tijdperk
  2. De skate-style van de jaren '90
  3. Skateschoenen bij Nelson:
  4. BRX by BRONX
  5. Vans
  6. Hoe stijl je skaterschoenen?

Het begin van het Skater-tijdperk

Skateboarden is heel wat ouder dan we misschien allemaal denken. Zoals we het nu kennen kwam dit voor het eerst in het straatbeeld in de jaren ’40-’50 in Californië. Skateboarden kwam aan land toen surfers in de regio zichzelf wilde vermaken op windstille dagen. Het kreeg eerst de naam “sidewalk surfing” en werd aanvankelijk blootsvoets gedaan! De skateboarden zoals wij die nu kennen komen later pas in gebruik. In de jaren daarop wint skateboarden steeds meer fans er werden er speciale parken aangelegd waar de jeugd de ruimte had om hun tricks te oefenen, maar de echte doorbraak is in de jaren ’70 waaruit ook de grootste der Aarde: Tony Hawks, zijn debuut maakt. Pas in 2020 krijgt de inmiddels wereldberoemde sport een plekje op de Olympische Spelen in Tokyo en het is direct een succes.

De skate-style van de jaren ‘90

Hoewel ook in de jaren ‘70 de stijl laidback en easy-going was, was dit niet wat uiteindelijk in de modewereld is blijven hangen. In de jaren ’90 zien we weer een opleving van de Skater-cultuur. En niet alleen de tricks blijven hangen ook de kledingstijl van die tijd en dan met name de schoenen. Deze krijgen zelfs een hele aparte categorie, de Skaterschoenen. Met dikke wattering om de enkels en wreven te beschermen tijdens de tricks en slides en gripvaste zolen. De schoenen werden al gauw overgenomen door de niet-skaters door de hippe look en het ultieme comfort. Voor een tijd liep iedereen in skateschoenen voordat de stijl weer tijdelijk van het podium verdween. Tot nu, anno 2024 kunnen wij weer genieten van de iconische skaterschoenen.

Skateschoenen bij Nelson

Dit seizoen hebben wij bij Nelson een leuke collectie skateschoenen voor jong en oud, man of vrouw and anything in between! Wij stellen je de bekendste merken voor:

BRX by Bronx

Misschien ben je al bekend met het merk Bronx. Dit merk is ontstaan in 1886 in Eindhoven en heeft al een behoorlijke geschiedenis achter de rug. De schoenen hebben een hippe fashion forward look en zijn vooral gewild bij de jongeren. Dit jaar komt het merk met “een populair zusje”, brx. Dit submerk grijpt terug naar de jaren ’90 en geeft ons een hippe eigentijdse collectie. De puffy look van deze Skat-err sneakers, zoals hun naam luidt, is inmiddels een echt fashion fenomeen geworden dit seizoen. De oversized schoenen zijn leuke blikvangers en stralen echte relax-vibes uit. BRX heeft er ook voor gezorgd dat de sneakers passen in de kleurtrends van het voorjaar. De skatt-ers worden uitgebracht in neutraal beige en wit en voor de echte waaghalzen is er een volledig metallic variant. Dus wees lekker jezelf en match je favourites met je look. Zelfexpressie en een gezonde dosis zelfvertrouwen zijn een must en hier helpen je nieuwe skat-errs bij.

Vans Knu Skool - Lage sneakers - Blauw
Vans Knu Skool - Lage sneakers - Bruin
Vans KNU Stack - Sneakers - Zwart
BRX by Bronx Skat-err - Dad Sneakers - Zilver
BRX by Bronx Skat-err - Dad Sneakers - Wit
BRX by Bronx Skat-err - Dad Sneakers - Wit
Toms Trvl Lite 2.0 - Lage sneakers - Groen

Vans

Natuurlijk kunnen we de topper niet vergeten. Een merk als Vans met een lange geschiedenis in de skatesport verdient alle eer binnen de skateschoenen-trend. De schoenen van, toen nog Van Doren’s Rubber company, zijn bijna vanaf het begin (1966) ontworpen en redesigned om de sport op de best mogelijke manier uit te oefenen. In 1970, toen skateboarden populariteit begon te winnen, waren veel jonge skaters te vinden rondom de net geopende winkel van Paul en Jim van Doren. Al gauw kwamen deze jonge sporters er achter dat de kenmerkende wafel-zool van de gebroeders van Doren ideaal was voor het skateboarden. Dit kwam omdat de samenstelling van het rubber maakte dat het een beetje plakte, zo bleef je stevig op je board staan. Door de jaren heen is het ontwerp bijna niet veranderd wat het merk in de jaren ’90 bij de heropleving van de skaterscene weer geliefd maakte. Een gripvaste zool, beschermende wattering en een bijpassende relaxte look is de beste combo om je grinds, slides en aerial tricks uit te oefenen.

KNU Skool

Vans schoenen worden gemaakt van een combinatie van suède en stevig canvas die zorgen voor goede doorademing, ook als je de hele dag op je board staat. Dit voorjaar kun je met de Vans KNU Skool weer helemaal in touch zijn met je ’90’s ik. De chunky look en vernieuwde sidestripe bieden een moderne blik op de klassieke skateschoen. Het model is opgenomen in de heren- en damescollectie en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De dames kunnen er helemaal trendy bij lopen met de platform variant.

Hoe stijl je skateschoenen?

Hoe makkelijker de schoen is, hoe moeilijker het soms is om een stijlvolle look te creëren, je hebt de neiging om het al gauw té casual te maken. Gelukkig zijn de skateschoenen hier tóch de perfect trend voor. Combineer je oversized skaterschoenen met een laidback oversized broek en top, bijvoorbeeld je favo hoodie. Probeer ook eens een leuk denim jack met een graphic shirt om je aan te sluiten bij de denimtrend van dit seizoen. Om je nieuwe schoenen optimaal te showen kun je er ook voor kiezen je skaters te combineren met een wijdvallende cropped pants. Door de kortere lengte van de broek laat je duidelijk zien dat jij niet bang bent om de skatertrend te dragen.

Nu je op de hoogte bent gebracht van de nieuwe trends en stijlen kun je natuurlijk niet wachten om zelf te gaan experimenteren met je look. Kijk snel bij onze Vans en BRX by BRONX collecties!