woensdag 25 maart 2020

Eerste hulp bij het opmeten van kindervoeten!

Na een lange winter op boots te hebben gelopen, wordt het tijd voor voorjaarsschoenen. Paniek, je kids zijn toe aan een paar nieuwe stappers want die van vorig jaar passen echt niet meer… Maar in welke maat? Dit kan nog weleens lastig zijn, want hoe meet je nou welke schoenmaat je kind heeft? In dit blog lees je het!

In de groei
Kinderen zijn voortdurend in de groei, en dus ook de voeten. De voeten groeien schoksgewijs en onregelmatig, maar gemiddeld 3 tot 4 maten per jaar. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste maat te kopen, want je wilt volgende maand natuurlijk niet weer in de winkel staan omdat de schoenen alweer te klein zijn. Hieronder vind je een tabelletje met hoe snel de voeten gemiddeld 1 maat groeien per leeftijd:
1-4 jaar – 4 maanden
4-5 jaar – 6 maanden
6-8 jaar – 8 maanden
8-10 jaar – 10-12 maanden
11-14 jaar – 3-4 maanden
 
Opmeten
Doordat kindervoeten constant groeien is het belangrijk om de voetjes eens in de 2 a 3 maanden op te laten meten. Het komt namelijk vaak voor dat kinderen te kleine schoenen dragen, zonder dat je ze hierover zult horen klagen. Dit komt doordat kindervoeten soepel zijn, maar dus ook gemakkelijk misvormen. Door slechtpassende schoenen te dragen kan de gehele loopbeweging van een kind verstoord worden, wat op latere leeftijd tot serieuze klachten kan leiden. Ga dus ook niet uit van de oude maat bij de aanschaf van een nieuw paar schoenen.

Bij het bepalen van de maat kun je het beste een ‘voetmeter’ gebruiken. Deze kun je hier downloaden. De maattabel houdt rekening met wat ruimte over in de schoen, meestal 15 mm. Beschik je over een printer? Dan kun je dit pdf-bestand uitprinten, en het kindervoetje met de hiel op de achterste lijn plaatsen. Meet tot het uiterste puntje van de langste teen. Kom je tussen 2 maten uit, kies dan de grootste van de twee maten.
 
Passen
Nu je de juiste maat hebt bepaald, is het tijd om te passen. Laat je kind beide schoenen aantrekken, en erop lopen. Let daarbij goed op de volgende dingen:
- De schoen moet gemakkelijk aan te trekken zijn
- Ze moeten goed aansluiten
- Er moet ruimte overblijven bij de veteropening
- De schoenen moeten meebuigen tijdens het lopen
- Kijk of de schoenen aansluiten bij de hiel
- Zorg voor ongeveer 1cm groeiruimte bij de tenen

Kun je door de neus van de schoenen de tenen niet goed voelen? Controleer dan of de zooltjes uitneembaar zijn. Haal ze er even uit en plaats het voetje op het zooltje. Is er ongeveer een duim aan ruimte over, dan is de maat juist.

Controleer ook of de schoenen niet te wijd zijn. Is dit wel het geval? Dan kan een extra inlegzooltje uitkomst bieden. Leg deze wel in beide schoenen, zodat de voeten niet op verschillende hoogtes staan.


Timberland Earth Rally - Lage sneakers - Zwart
Vans Ward - Lage sneakers - Groen
Bjorn Borg X500 PON Leo - Lage sneakers - Bruin
Vingino Marta - Lage sneakers - Wit

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp