woensdag 29 november 2017

Dr. Martens: Van werklaars tot icoon

Dr. Martens, wie kent ze niet. Deze stoere schoenen en laarzen zijn al jaren populair en al tijden niet meer weg te slaan aan de voeten van fashionista’s, stoere mannen, hippe kids en iedereen die gewoon comfortabel wil lopen. Hoe dit merk uitgroeide tot een icoon is een bijzonder verhaal.

nelson-blog-nelson-dr-martens-van-werklaars-tot-icoon-2.jpg Hoe het begon
Het verhaal begint in 1901 in Engeland, wanneer de familie Griggs begint met de productie van stevige en duurzame werklaarzen. Hierna maakt het verhaal een sprong naar 1945, waar soldaat Dr. Klaus Meartens in Duitsland een unieke zool met luchtkussen ontwerpt. In 1960 ziet de derde generatie van de familie Griggs een advertentie over de zool met luchtkussen. Er wordt een vergunning aangevraagd, er worden een paar wijzigingen aangebracht – zoals het welbekende gele stiksel en label aan de achterzijde van de schoen – en zo wordt er op 1 april 1960 een icoon geboren.

Vandaag de dag

Hoewel Dr. Martens in het begin vooral als werklaarzen werden verkocht, werden ze na een tijdje opgemerkt door verschillende subculturen en sindsdien zijn de laarzen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vandaag de dag worden Dr. Martens door mensen met uiteenlopende stijlen gedragen. Dit is mogelijk door de eenvoudige vormgeving van de – tegenwoordig niet alleen meer laarzen -, maar ook schoenen. Naast het feit dat Dr. Martens zijn uitgegroeid tot een echt mode item, zijn ze natuurlijk ook nog eens mega comfortabel en ontzettend duurzaam.   Voor het hele gezin
Hoewel de laarzen in eerste instantie werden geproduceerd voor arbeiders en dus mannen, begonnen ook de vrouwen te kiezen voor Dr. Martens door de productie van kleine maten voor mannen. Tegenwoordig zijn Dr. Martens verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en dus te dragen voor het hele gezin! Voor de dames zijn er naast de klassieke veterlaarzen ook laarzen met een hak of printje verkrijgbaar en ook een paar schoenen ontbreekt niet aan de collectie. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de heren en kids. Voor de kleintjes is een handige rits toegevoegd aan de laars en voor de mannen zijn stoere brogues verkrijgbaar.

How to wear

Waar je deze stoere laarzen of schoenen bij moet combineren? Eigenlijk gewoon overal bij! Zoals Dr. Martens zelf al aangeeft passen ze door de eenvoud van de ontwerpen bij iedere stijl. Dames kunnen kiezen voor een model met hak. Zo draag je een stoere laars met een vrouwelijke touch onder een jurkje of onder een flared pants. Ook kunnen Dr. Martens prima voor naar het werk. Mannen maken de stoere brogues netjes door de outfit af te maken met een blazer. Voor de kids kan gekozen worden voor een lief roze model voor de meisjes. Deze staan stoer maar toch ook lief onder een rokje van tule. Voor de jongens staat een stoere skinny jeans met de Dr. Martens chelsea boots helemaal gaaf.

Heb je nog geen paar van deze iconen in de kast staan? Probeer ze dan zeker eens aan! Door de verschillende modellen is er voor ieder wat wils en comfortabel lopen is gegarandeerd. Deze laarzen en schoenen zijn niet voor niets al meerdere jaren een groot favoriet!

Geschreven door

Cindy

Cindy

Blogger, Medewerkster Ecco store Den Haag