Wandelschoenen guide

Ga je binnenkort lekker het bos in of de bergen in, dan komt deze blog wellicht goed van pas. We hebben namelijk alle tips voor het kopen van wandelschoenen voor je op een rij gezet, zodat je makkelijk de juiste wandelschoenen kan uitzoeken. In dit blog bespreken we de volgende dingen:

 • Maat en pasvorm
 • Verschillende soorten wandelschoenen
 • Striktechnieken
 • Verschillende merken

Het is belangrijk dat je wandelschoenen goed zitten. Je wil namelijk niet dat je onderweg ergens last van krijgt. Daarom is het belangrijk om de volgende tips op te volgen. Zo weet je zeker dat je de hele weg lekker loopt!

Maat en pasvorm

Het is belangrijk dat je beide voeten goed laat opmeten in de winkel, het is namelijk vaak zo dat je voeten verschillende soorten maten nodig hebben. In de winkel kunnen ze je dan de juiste maat aanraden. Dit kan je het beste doen aan het einde van de dag, dan zijn je voeten wat meer opgezet en trek de juiste wandelsokken aan. De wandelschoenen moet aangesloten zitten op alle plekken en nergens knellen. Ook moet je je tenen kunnen bewegen in de wandelschoen, het is dus niet gek dat je misschien een grotere maat nodig hebt dan je denkt. Als je de wandelschoenen past en er een stukje mee gaat lopen let dan op de volgende dingen:

 • Heb je overal genoeg ruimte, ook je kleine teen?
 • Drukt er niks tegen je voet aan wat niet lekker zit?
 • Blijft je hiel op de juiste plek zitten met lopen?

Er zijn veel verschillende soorten pasvormen, dit is omdat iedereen andere voeten heeft en er daarom voor iedereen een andere soort optie is. Meestal vallen wandelschoenen van een merk hetzelfde. Zo valt het merk Lowa over het algemeen smaller. GriSport vallen weer net iets breder. Het is dus belangrijk om naar de winkel te komen en je voeten goed op te laten meten, vervolgens kan de verkoopmedewerker je advies geven over welke wandelschoen het beste past bij jou voeten.

Verschillende soorten wandelschoenen

Naast de verschillende pasvormen zijn er ook verschillende soorten wandelschoenen. We zetten ze allemaal even voor je op een rijtje zodat je een duidelijk overzicht hebt welke er zijn en wat het verschil is.

Lage wandelschoenen (Categorie A):

De lage wandelschoenen zijn heel flexibel en licht van gewicht. Hierdoor zijn deze ideaal voor een citytrip en middellange boswandelingen op vlakke stukken. Een lage wandelschoen geeft minder steun aan de voeten. Dit komt omdat de schoen stopt onder de enkel. Dus deze wandelschoenen zijn minder geschikt voor in de bergen of voor dagen achter elkaar wandelen. ECCOheeft verschillende lage wandelschoenen.

Skechers Dawson - Lage sneakers - Grijs

Halfhoge/hoge wandelschoenen (Categorie A/B):

Deze wandelschoenen zijn wat steviger doordat ze net over de enkel heen komen, hierdoor ideaal voor dagtochten met goede begaanbare paden of licht heuvelachtig gebied. Deze schoenen zijn ook flexibel en niet zwaar aan de voet. Timberland heeft verschillende halfhoge wandelschoenen.

Australian Walker - Hoge sneakers - Cognac

Hoge wandelschoenen (Categorie B/C):

Deze wandelschoenen zijn ideaal voor als je de bergen in gaat. Op deze wandelschoenen kan je makkelijk meerdere dagen lopen en je rugzak kan ook wat zwaarder zijn. Doordat ze hoog zijn worden je enkels goed ondersteund, wel zijn deze wandelschoenen wat zwaarder dan de andere en daardoor minder flexibel. Maar hierdoor voel je ook minder goed de steentjes waar je op loopt, waardoor je voeten minder snel moe worden. GriSport heeft verschillende hoge wandelschoenen.

Lowa Taurus Pro GTX Mid - Wandelschoenen - Zwart
Lowa Renegade LL Mid - Wandelschoenen - Bruin

Striktechnieken

Het is belangrijk dat de veters van de wandelschoenen op de juiste manier gestrikt worden. We vertellen je eerst de basis van het veterstrikken van wandelschoenen. Daarnaast geven we je nog wat tips hoe je je veters kan strikken als je ergens last van hebt, om vervelende pijntjes te verhelpen.

De basis: Het is van belang dat de wandelschoenen van beneden naar boven worden gestrikt en dat alle veterhaakjes worden gebruikt. Probeer je veters ook niet te strak aan te trekken, je voeten moeten natuurlijk niet afgekneld worden. Op deze manier zullen de wandelschoenen het beste zitten, als je nergens last van hebt.

 1. Hiel slipt weg (hoge wandelschoenen): Trek de eerste haakjes na de vaste oogjes strakker aan. Om te zorgen dat het goed blijft zitten kan je de chirurgen knoop gebruiken. Je wikkelt de veters om elkaar heen waardoor de veters bovenaan strak blijven zitten.
 2. Hiel slipt weg (Lage wandelschoenen): Je kan dit verhelpen door de laatste twee oogjes recht in te veteren, in plaats van over elkaar heen. Hierdoor ontstaat er een lus. Vervolgens kruis je het einde van de veters en rijg je ze door deze lussen heen. Hierdoor blijven je veters extra strak zitten.
 3. Pijn aan de wreef: Door wat spanning weg te nemen kan je deze pijn weg halen. Dit kan je doen door bij de middelste oogjes van de schoen niet over elkaar heen te strikken maar recht in te strikken. Hierdoor krijgt je wreef wat meer ruimte.
 4. Pijn aan je tenen (door smalle schoenen): Begin een oogje verder met strikken. Dus je slaat het eerste oogje over en begint pas bij het tweede oogje met in veteren. Hierdoor krijg je wat meer ruimte.
 5. Knellende tenen: Rijg een van de veters van het laatste oogje (dus niet het haakje maar het laatste oogje) naar het laatste haakje. Hierdoor komt de neus van de wandelschoen een beetje omhoog waardoor je meer ruimte krijgt.
 6. Pijn aan je scheenbeen (hoge wandelschoen): Veter je schoenen van boven naar beneden (andersom). Je brengt de veters dus kruislings direct van de oogjes naar het bovenste haakje. Vervolgens kruis je ze weer, om naar de een na hoogste haak te gaan. Hierdoor komt de strik op de hoogte van je hiel te zitten en neemt de druk weg.

Verschillende wandelschoenen merken bij Nelson

Skechers:

Al bijna 30 jaar ontwikkelt Skechers producten die bekend staan om hun comfort, innovatie, stijl en kwaliteit. Deze kenmerken vormen de basis van het meest veelzijdige assortiment binnen de markt. Ook heeft Skechers wandelschoenen, ze hebben hoge en lage wandelschoenen met verschillende pasvormen. Daarnaast hebben de wandelschoenen verschillende soorten designs waardoor er voor ieder wat bij zit.

Skechers Relment Dagget - Wandelschoenen - Grijs
Skechers Relment Pelmo - Veterboots - Bruin

ECCO:

ECCO is een internationaal gerenommeerd schoenenmerk dat comfort en stijl hoog in het vaandel heeft staan. Het succes van dit van oorsprong Deense merk komt voort uit het continu garant staan voor kwaliteit, innovatieve technologie en de ontwerpfilosofie ‘the shoe must follow the foot’. Het assortiment bestaat uit verschillende soorten wandelschoenen, zo zijn er lage wandelschoenen die een licht gewicht hebben en ideaal zijn voor een dagje door het boswandelen tot hoge wandelschoenen die ideaal zijn voor in de bergen. Voor elk soort wandeluitje kan je bij ECCO terecht voor wandelschoenen.

Ecco Xpedition III - Wandelschoenen - Zwart
Ecco MX Mid - Hoge sneakers - Taupe
Ecco Xpedition III - Lage sneakers - Zwart

Timberland:

Het Amerikaanse Timberland werd in 1952 opgericht als de ‘Abington Shoe Company’. Later in 1978 werd de naam Timberland gebruikt, omdat dit beter past bij het sportieve, outdoor karakter. Timberland staat bekend om hun hoge kwaliteit materialen en stevige pasvorm. Ook de wandelschoenen die Timberland in hun collectie heeft zijn van hoge kwaliteit, wat zorgt voor een fijne pasvorm en een goed zittende wandelschoen. Timberland heeft verschillende soorten wandelschoenen in hun collectie, lage en hoge wandelschoenen.

Timberland Euro Sprint Hiker - Veterboots - Cognac
Timberland Field Trekker Chukka - Veterboots - Geel
Timberland Chocorua wmn - Wandelschoenen - Bruin