Trend: Mary Janes

Open schoenen: ze zijn dit jaar weer helemaal hip & happening. Waar de fashion wereld al niet genoeg kan krijgen van loafers en ballerina’s, hebben de klassieke Mary Janes een hippe entree gemaakt in de mode. Een comfortabele maar ook stijlvolle pump die je garant in je kledingkast moet hebben dit najaar! Benieuwd naar deze schoenentrend, de soorten en hoe je ze kan stylen? Lees dan dit blog, want we vertellen je alles zodat je Mary Jane ready bent!

Waar komen Mary Janes vandaan?

Al langer dan een eeuw zijn de Mary Janes (met een aantal breaks) een ware modetrend. Maar waar hebben we de schoen eigenlijk voor het allereerst gezien? In een stripboek! De Mary Jane schoen is vernoemd naar een stripfiguur en zij heette, drie keer raden, Mary Jane. In de Buster Brown-serie droeg Mary Jane een simpele schoen met hier overheen een bandje. In 1904 werd door de Brown Shoe Company exclusief eigendomsrecht aangevraagd op de naam Mary Jane. Vanaf daar was het schoenen ontwerpen en vooral heel veel succes!

De Mary Janes hebben meerdere ‘pieken en dalen’ gekend in de mode. At the moment zijn ze weer helemaal in. De trend brak door in 2022 en zet zich vandaag de dag nog door. Italiaans modehuis Miu Miu is vaak trendsetter voor vele fashion items. En ook met de Mary Janes heeft het merk de plank niet misgeslagen! Naast Miu Miu zijn er ook andere bekende merken, zoals Versace en Prada, die Mary Janes op hun catwalk lieten verschijnen. En we weten: waar high fashion merken gaan, volgen celebrities en influencers.

Verschillende soorten Mary Janes

Mary Janes zijn in verschillende kleuren te vinden, maar worden vooral gedragen in het zwart. Casual en chique. De klassieke Mary Jane heeft een blokhak. Naast dat je er modieus uit ziet, hoef je ook niet rond te lopen met de gedachte dat je elk moment door je enkels gaat. Dit is voor velen een probleem en daarom zijn Mary Janes ideaal als je wel fan bent van pumps, maar comfort ook hoog op je lijstje hebt staan! Iets wat bij elke Mary Jane hetzelfde is: het bandje/de bandjes. Het is een echte finishing touch bij de schoen, en zorgt er daarnaast ook voor dat je niet uit je schoenen glipt. Als je Mary Janes leuk vindt, maar net even iets te ‘tuttig’ vindt, zijn Mary Janes met platform de juiste keuze. Deze zijn net even wat stoerder dan de wat vrouwelijke variant. Het merk Vagabond heeft Mary Janes in hun collectie.

Vagabond Vivian - Ballerinas & instappers - Zwart
Vagabond Ansie - Ballerinas & instappers - Zwart

Hoe style je Mary Janes?

Eigenlijk een must wear bij Mary Janes: een panty. Ga voor een basic zwartgekleurde panty, of trek een panty aan met een printje om net wat meer op te vallen; iets wat we in het straatbeeld maar al te vaak zien gebeuren! Om je Mary Janes nog meer te laten uitblinken, kan je een wit sokje over je panty aantrekken. Als de écht koude dagen weer aangebroken zijn, is een langere en warme sok ideaal! In de bekende film Clueless draagt Cher Horowitz haar Mary Janes. Hierdoor zien we veel mensen die een op Cher gebaseerde outfit dragen bij hun Mary Janes: een net rokje, basic topje en een blazer. Uiteraard kan je hier een eigen twist aan geven met je stijl, want de leukste combinaties met Mary Janes zijn nou eenmaal een rokje met een bijpassend bovenstuk.

Ga je voor classic, platform of weet je toch nog niet zo goed welke Mary Janes het beste bij je past? Neem vooral nog even een kijkje op Nelson.nl of breng een bezoekje aan één van onze winkels!