maandag 07 september 2020

Tips tegen piepende of krakende schoenen

Iedereen kent dit probleem vast wel: piepende of krakende schoenen. Piepende schoenen kunnen zo frustrerend en irritant zijn, dat je je schoenen niet meer wilt dragen. Zodra je ze aanhebt en langs anderen loopt zijn namelijk alle ogen op jou gericht. Maar om nu je schoenen om deze reden te laten verdwijnen in de kast of de vuilnisbak is natuurlijk hartstikke zonde en bovendien ook (meestal) niet nodig! In deze blog geef ik je een aantal tips om het irritante gepiep en gekraak te verhelpen.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar het gepiep/gekraak vandaan komt. Vaak worden de geluidjes veroorzaakt door productiefoutjes, vocht in de schoenen of slijtage. Meestal wrijven twee delen van de schoen tegen elkaar aan waardoor er een irritant geluid ontstaat. Zijn je schoenen recentelijk nat of doorweekt geraakt? Dan kan het zo zijn dat het geluid komt door vocht.

Tip 1: drogen

Zijn je schoenen nat geworden, dan is het belangrijk dat je ze heel goed laat drogen voordat je ze weer aantrekt. Vooral het laten drogen van de binnenzool kan erg lang duren, soms wel een paar dagen. Als de zolen uitneembaar zijn kun je deze het beste eruit halen zodat ze goed kunnen drogen. Laat je schoenen niet drogen in de volle zon, dit kan zorgen voor verkleuring. Zet natte schoenen ook vooral niet bij de verwarming! Leren schoenen kunnen hierdoor uitdrogen of zelfs vervormen. Laat ze daarom het beste gewoon drogen aan de lucht.

Wat je ook kunt proberen om je schoenen sneller te laten drogen: stop je schoenen vol met kranten, deze absorberen namelijk een deel van het vocht. Maak proppen en vul je schoenen hiermee, tot voor in de neus. Laat ze een dag of 1 a 2 staan. Nog een voordeel: dankzij de krantenproppen blijven je schoenen ook goed in model!

Tip 2: talkpoeder

Een van de meest voorkomende redenen van het irritante gepiep of gekraak van schoenen is wrijving tussen de schoenzool en inlegzool. Dit kan komen door vocht, maar kan ook andere oorzaken hebben. Probeer daarom eens talkpoeder of een ander soort poeder, zoals bakpoeder. Trek de inlegzool omhoog en strooi er wat poeder onder. Zijn de zolen niet uitneembaar dan kun je proberen het poeder langs de randen te strooien. Dit absorbeert het vocht wat mogelijk een oorzaak is van het piepen.

Tip 3: ga naar de schoenmaker

Denk je dat je schoenen kraken door slijtage? Ga dan eens na of er iets in of aan de schoen los zit. Is dit het geval? Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met lijm, maar voor het beste resultaat kun je beter even langs de schoenmaker gaan. Zij kunnen dit netjes vastzetten of bijvoorbeeld een zool of hak vervangen, waardoor ze niet meer zullen kraken.

Tip 4: nieuwe schoenen!

Heb je de schoenen pasgeleden gekocht en helpt er niks tegen het vervelende geluid? Dan kun je altijd eens proberen langs te gaan bij de winkel waar je de schoenen gekocht hebt. Soms komt het namelijk voor dat het piepen of kraken komt door een productiefout.

Is dit niet het geval en werkt geen een van bovenstaande tips? Dan is het geluid waarschijnlijk het resultaat van slijtage van je schoenen door langdurig gebruik. In dit geval is het misschien tijd voor een paar nieuwe stappers! Gelukkig is bij Nelson de keuze reuze en vind je vast het perfecte paar.

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp