Tips tegen piepende of krakende schoenen

We all know the struggle: piepende of krakende schoenen. Dit kan zó irritant zijn, dat je je schoenen zelfs niet meer wilt dragen. Want hoe awkward is het om je alle ogen op je gericht te hebben wanneer je met die geluid makende schoenen langs loopt… ugh! Maar je schoenen wegdoen is hartstikke zonde en niet de oplossing!

First of all is het belangrijk om te weten waarom je schoenen kraken of piepen. Soms worden de geluidjes veroorzaakt door productiefoutjes, vocht in de schoenen of slijtage. Meestal wrijven twee delen van de schoen tegen elkaar aan waardoor er een irritant geluid ontstaat. Zijn je schoenen recentelijk nat of doorweekt geraakt? Dan is er een grote kans dat het geluid door vocht komt.

Maar… hoe kom je van het geluid af? In deze blog geef ik je een aantal tips die het gepiep en gekraak kunnen verhelpen.

In dit blog nemen we de volgende tips met je door:

  1. Drogen
  2. Talkpoeder
  3. Ga naar de schoenmaker
  4. Nieuwe schoenen

Tip 1: drogen

Het is belangrijk om natte schoenen te laten drogen vóór dat je ze weer aantrekt. Dit kan een enige tijd duren, vooral de binnenzool droogt erg langzaam en kan soms wel een paar dagen duren. Haal daarom uitneembare zolen eruit, zo kunnen ze het snelst en best opdrogen. PAS OP: laat je schoenen niet in de volle zon drogen, dit kan verkleuring veroorzaken. Zet je natte schoenen ook NIET bij de verwarming. Leren schoenen kunnen hierdoor uitdrogen en zelfs vervormen. Laat de schoenen gewoon drogen aan de lucht, dan komt het goed!

Mocht je je schoenen zo snel mogelijk laten drogen; stop je schoenen vol met kranten, deze absorberen namelijk een deel van het vocht. Maak van de krant propjes en vul je schoenen hiermee, tot voor in de neus, laat de 1 of 2 dagen staan en ze zullen droog zijn! Door de krantenproppen blijven je schoenen ook nog eens goed in model, een win-win dus!

Tip 2: talkpoeder

Een van de meest voorkomende redenen van het irritante gepiep of gekraak van schoenen is wrijving tussen de schoenzool en inlegzool. Dit kan (wederom) komen door vocht, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Probeer daarom talk- of bakpoeder uit. Trek de inlegzool omhoog en strooi er wat poeder onder, indien de zolen niet uitneembaar zijn kun je het poeder langs de randen strooien. Het poeder zorgt ervoor dat het vocht absorbeert wat mogelijk de oorzaak van het piepen.

Tip 3: ga naar de schoenmaker

Denk je dat je schoenen kraken door slijtage? Check dan of er iets in of aan de schoen los zit. Is dit het geval? Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met lijm, maar voor het beste resultaat kun je beter langs de schoenmaker gaan. Zij zullen dit netjes repareren, waardoor ze niet meer zullen kraken. Schoenmakers zijn lifesavers!

Tip 4: nieuwe schoenen

Heb je de schoenen pasgeleden gekocht en helpt niks tegen het vervelende geluid? Dan kun je altijd proberen langs te gaan bij de winkel waar je de schoenen gekocht hebt, soms komt het namelijk voor dat het piepen of kraken komt door een productiefout.

Heb je van alles geprobeerd (inclusief de bovenstaande tips) en krijg je het niet weg? Dan is het geluid waarschijnlijk het resultaat van slijtage van je schoenen door langdurig gebruik. In dat geval is het misschien tijd voor een nieuw paar schoenen! Bij Nelson heb je gelukkig genoeg keuze.