dinsdag 10 mei 2016

How to: De juiste maat sandalen kopen

Ze mogen weer uit de kast: de sandalen! Nu de zomer er weer aankomt is dit het ideale moment om het perfecte paar sandalen aan te schaffen. Vaak blijkt dit toch makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog vertellen we je dan ook hoe je de juiste maat én pasvorm sandalen kunt bemachtigen zodat je helemaal ready bent voor de zomer!
Lengte Als eerste stap om de juiste sandaal te kopen, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste lengte. Een veel voorkomende valkuil is dat er wordt gedacht dat de tenen helemaal tot vooraan de sandaal moeten komen, maar dit is net als bij het kopen van dichte schoenen niet het geval. Vaak wordt er gezegd bij het aanschaffen van dichte schoenen dat er voorin nog een duimbreedte aan ruimte over mag zijn. Ditzelfde geldt eigenlijk voor sandalen! Is er nog een duimbreedte over aan de voorkant en staat de hiel mooi op de zool van de sandaal? Dan kun je ervan uitgaan dat je de juiste maat te pakken hebt! Komen de tenen net tot of zelfs al een stukje over de rand heen? Dan is een maatje groter waarschijnlijk een betere optie!
Deze ruimte aan de voorkant wordt vaak niet mooi gevonden, maar is wel degelijk van belang. Bij warm weer zetten de voeten vaak nog wat uit en dit scheelt dus ook in de lengte en dus de maat. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling dat als je je per ongeluk stoot, meteen de tenen in gevaar komen. Een beetje spelingsruimte over hebben is dus helemaal niet erg! Ook hier geldt dat de spelingsruimte niet té veel mag zijn, om struikelgevaar te voorkomen. Het aanhouden van de eerder genoemde duimbreedte is dan ook een handige methode!
Smalle voet Zodra de juiste maat qua lengte is bepaald, komt natuurlijk ook de pasvorm van de schoen aan de beurt. Voeten zijn er in allerlei soorten en maten en het kiezen van de juiste pasvorm qua breedte is dan ook belangrijk. Niet alleen voor gelukkige voeten, maar ook zeker voor het eigen comfort!
Het kopen van sandalen met een smalle voet wordt vaak als lastig beschouwd. Slipgevaar komt al snel om de hoek kijken en dit moet natuurlijk worden voorkomen. Als je een smalle voet hebt, kies dan voor een sandaal met verstelbare bandjes van bijvoorbeeld klittenband of met gespjes. Op deze manier kan de sandaal worden gevormd naar de voet. Ook kan het helpen om in de winkel te vragen naar merken met speciale breedtematen voor de smalle voet. Verder verschilt de pasvorm van een sandaal per merk en valt de ene sandaal breder of juist smaller uit dan de ander. Je laten informeren in de winkel over de merken en opties zal je helpen om de juiste keuze te maken.
Brede voet Ook bij een brede voet geldt dat het handig is om te kiezen voor een sandaal met verstelbare bandjes en riempjes. De sandaal kan zich op deze manier wederom naar de voet vormen en op deze manier worden snijdende bandjes voorkomen. Vaak komt bij het kopen van een sandaal voor een brede voet het gevaar voorbij dat de voet aan de zijkant ‘overhangt’. Ook dit verschijnsel zorgt vaak voor oncomfortabele situaties. Hier kan het helpen om te kiezen voor een sandaal met meerdere bandjes om de voet heen of voor een sandaal met een iets dichtere zijkant om de voet mooi in de sandaal te houden. Ook het kiezen voor een leren bovenwerk van de sandaal kan helpen. Echt leer is veel zachter en soepeler dan kunststof of nep leer en zal dus ook eerder meegeven en naar de voet gaan staan.
Net als er voor de smalle voet smalle sandalen zijn, zijn er voor de bredere voet ook sandalen die al een bredere pasvorm hebben. Dit verschilt per merk en het vragen van advies voor de juiste pasvorm zal ontzettend helpen bij het aanschaffen van jouw ideale paar sandalen!
Voor de kids Ook voor de kids geldt dat er qua lengte een duimbreedte over mag zijn aan de voorkant. Op deze manier is er nog spelingsruimte over voor de kindervoetjes om te groeien en zullen ze niet struikelen over de voorkant van de sandaal.
Ook is het net als voor volwassenen belangrijk dat de sandalen voor de kids goed aansluiten aan de voetjes. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit, maar is ook beter voor de houding van je kindje. Een optie is bijvoorbeeld om te kiezen voor een sandaal met een dichte achterkant. Deze modellen bieden net iets meer stevigheid aan een kindervoetje dan sandalen met hele dunne bandjes. Ook is het dus handig om te kiezen voor een model met verstelbare bandjes, om een ideale pasvorm voor het kindervoetje te creëren.
Het kopen van de ideale sandaal kan soms nog best lastig zijn, maar met bovenstaande tips wordt het hopelijk al een stukje makkelijker. Mocht je toch nog twijfelen of graag advies willen hebben? Onze winkelmedewerkers helpen maar al te graag met het vinden van jouw perfecte sandaal of die van je kindje!

nelson-blog-nelson-how-to-de-juiste-maat-sandalen-kopen-2.jpg

nelson-blog-nelson-how-to-de-juiste-maat-sandalen-kopen-3.jpg

Geschreven door

Cindy

Cindy

Blogger, Medewerkster Ecco store Den Haag