Hoe onderhoud ik kinderschoenen?

Na een actieve dag buitenspelen, ploffen de kids moe maar voldaan op de bank. Helaas zijn hun schoenen er na zo’n dag wat minder best aan toe.

Na een actieve dag buitenspelen, ploffen de kids moe maar voldaan op de bank. Helaas zijn hun schoenen er soms na zo’n dag wat minder best aan toe. Kinderschoenen krijgen heel wat te verduren. Kinderen rennen, klimmen en klauteren wat af en juist daarom hebben kinderschoenen wat extra verzorging nodig. Maar hoe pak je dit nou aan? Wij geven je tips en advies!

Voorkomen is beter dan genezen
Spuit de schoenen voordat ze gedragen gaan worden eerst in met een beschermende spray . Er zijn diverse sprays voor leer of gecombineerde materialen om je schoenen water- en vuil afstotend te maken. Twijfel je of je de juiste spray te pakken hebt? Vraag dan een onze klantenservice om advies.


Een goed begin is het halve werk
Verzorging begint bij het aantrekken van de schoenen. Zorg ervoor dat de veters, klittenband of rits goed los zijn gemaakt. Zo kan de voet er gemakkelijker in en voorkom je dat je de voet er in moet ‘duwen’ waardoor het materiaal beschadigd. Ritsen kunnen bijvoorbeeld verbuigen, waardoor deze niet meer goed open of dicht gaat. Een tip: Gebruik bij een haperende rits een siliconenspray!

Is de opening toch nog een beetje te krap? Gebruik dan een schoenlepel of een stevige vinger achter de voet. Zo blijven de voeringen en de hiel van de schoen langer mooi. Maak de schoenen vervolgens stevig vast, zodat ze goed aansluiten rondom de voet. Dit voorkomt ‘sloffen’, waardoor je sneller slijtplekken krijgt. En trek je aan het einde van de dag de schoenen weer uit, maak de schoenen dan eveneens goed los en trap ze bijvoorbeeld niet uit door op de hak te gaan staan.

Reinigen
Help! Hoe krijg je die schoenen ooit nog schoon na zo’n wilde dag buitenspelen? Geen paniek, er zijn tegenwoordig diverse middelen op de markt om schoenen schoon te maken. Borstel eerst het ergste vuil van de schoenen. Afhankelijk van het materiaal kies je daarna voor een droge of vochtige reiniger. Lees hier meer over het onderhoud van verschillende materialen. Spray de schoenen tot slot weer in met een beschermende spray, dan kunnen ze er weer even tegenaan!

Tips en tricks
Kinderschoenen worden vaak intensief gebruikt, dus laat ze na een dag dragen altijd even goed luchten. Zijn de schoenen na een flinke plensbui nat geworden? Laat ze dan nooit drogen bij een verwarming of in de volle zon. Dit kan het materiaal krimpen, beschadigen en leer kan gaan barsten. Droog ze liever op een koele plek ergens in huis. Maak de schoenen goed los en haal wanneer mogelijk ook de binnenzool uit de schoen. Dit voorkomt geurtjes en zo gaan de schoenen ook nog eens langer mee!

Voor meer vragen kun je altijd terecht bij onze klantenservice. En mochten de oude stappers echt niet meer te redden zijn, dan kun je voor nieuwe schoenen altijd een kijkje nemen in onze kindercollectie!