dinsdag 30 augustus 2016

Welke schoenen kiezen we voor onze kinderen

Het kopen van de juiste kinderschoenen blijft een uitdaging. Ook de Nederlandse moeder blijkt hier moeite mee te hebben en soms niet precies te weten wat nu het beste is voor de voeten van hun zoon of dochter. Nelson Schoenen deed onderzoek onder ruim 550 Nederlandse moeders en vroeg hen op basis waarvan ze hun keuze voor het kopen van kinderschoenen bepalen.

Maatcontrole

De meeste moeders geven aan nieuwe kinderschoenen te gaan kopen wanneer de schoenen niet meer lijken te passen. Dit controleert 38% maandelijks zelf, maar 29% zegt dit slechts incidenteel te controleren. Een kwart checkt dit pas wanneer het kind aangeeft dat de schoen niet meer lekker zit.

‘Kindervoeten zijn flexibel, waardoor ze zich snel naar de schoen gaan vormen. Om die reden zullen kinderen ook niet snel aangeven dat schoenen te klein zijn. Controleer de maat dus regelmatig of laat dit doen door een specialist in de schoenenwinkel.’ - Laura van Dam, Marketing Manager van Nelson Schoenen

Helaas zegt slechts 9% van de Nederlandse moeders dit te laten doen. Opvallend is ook dat slechts een kleine 18% er op let of de schoen een uitneembaar voetbed heeft. Terwijl hier juist goed op aangetoond kan worden of de schoen nog past.

Tweedehands

Maar liefst een kwart van de ondervraagden geeft aan nieuwe schoenen te kopen bij de start van het nieuwe seizoen. En wanneer de oude schoenen er nog goed uit zien, geeft een derde van de ondervraagden deze door aan een ander kind, zoals broertje of zusje. Gelukkig blijkt dat het merendeel haar kind geen tweedehands schoenen aantrekt.

‘Omdat tweedehands schoenen al voorgevormd zijn, bieden ze geen optimale steun meer. Juist de groeiende kindervoeten hebben extra aandacht nodig voor een goede ontwikkeling. Het dus verstandig om nieuwe schoenen te verkiezen boven tweedehands modellen.’ - Laura van Dam, Marketing Manager van Nelson Schoenen

Kwaliteit boven prijs

De meeste moeders kopen tussen de 2 en 5 paar schoenen per jaar voor hun kind. Gelukkig wordt er minder bezuinigd op kinderschoenen, want uit het onderzoek blijkt ook dat kwaliteit, pasvorm en het model de belangrijkste afwegingen zijn. Zo kiest de Nederlandse moeder bijvoorbeeld het liefst voor een écht lederen schoen en kiezen moeders uit praktisch oogpunt het liefst voor een klittenbandsluiting. De ritssluiting komt op de derde plek. Naar de prijs en het merk wordt daarna pas gekeken. Toch zegt maar 5% meer dan 100 euro uit te geven aan een paar schoenen. Iets meer dan de helft zegt tussen de 50 en 75 euro per paar uit te willen geven, wat overigens ook het gemiddelde is voor een goed paar kinderschoenen.

Het schoenen onderzoek werd afgenomen onder 554 Nederlandse moeders in opdracht van Nelson Schoenen. Augustus 2016.