dinsdag 18 oktober 2016

Welke maat kinderschoenen moet ik kopen?

Als moeder herken je deze vragen waarschijnlijk gelijk: Wat is de schoenmaat van mijn zoon of dochter? Waar moet ik op letten bij het kopen van nieuwe kinderschoenen? Wees gerust, je bent zeker niet de enige. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kinderen! In dit artikel vind je al je antwoorden, zodat jij straks een echte kindervoeten-expert bent!

Opmeten
Dit is vaak het grootste probleem, welke maat heeft mijn kind nou eigenlijk? Elk kind heeft andere voeten en het ene kind groeit sneller als het andere. Kindervoeten groeien onregelmatig, maar gemiddeld groeien ze drie tot vier maten per jaar. Het is daarom belangrijk dat de voeten regelmatig worden opgemeten. Kinderen voelen zelf niet aan wanneer de schoenen te klein zijn, omdat de flexibele voet zich snel aanpast aan de vorm van de schoen. Hierdoor komt het vaak voor dat ze op te kleine schoenen rondlopen.

De beste manier om de maat te controleren, is door de binnenzool uit de schoen te halen en de kindervoet hier op te zetten. De tenen mogen niet op of over de rand van het zooltje komen. Vaak zie je op de binnenzool ook een afdruk van de voet. Ook hieraan kun je zien of de schoen nog past. Krijg je de binnenzool er niet uit? Zet de kindervoet op en vel papier en teken hier de omtrek van de voet op. Knip deze uit en controleer daarna of dit papier nog in de schoen past. Als dit niet lukt, is de schoen te klein!

Wil je precies weten welke maat je kind nodig heeft? Download dan onze Voetmeter. Print deze uit volg de instructies op het papier. Let bij het uitprinten wel op dat de printer niet op ‘schalen’ staat. Zit het voetje precies tussen twee maten in? Kies dan voor de grootste van de twee.

Passen
Je weet de maat en je weet welke schoenen je wilt. Het is tijd om te passen! Het is belangrijk dat je kind beide schoenen aantrekt en hier een stukje op loopt. Let er op of de schoen goed meebuigt met de voet. De schoen moet daarnaast makkelijk aan- en uit te trekken zijn en goed om de voet en met name de hiel heen sluiten. Na het lopen controleer je nogmaals de lengte en breedte of deze niet te wijd is. Is dit wel het geval? Dan kan een inlegzooltje uitkomst bieden. Leg deze wel in beide schoenen, zodat de voeten niet op verschillende hoogtes staan. Verder is het belangrijk dat je de kindervoeten regelmatig controleert op rode plekken. Dit kan er namelijk ook op wijzen dat de schoenen te klein zijn en knellen. De spieren moeten genoeg bewegingsvrijheid hebben en de buitenenkel moet vrij zijn. Instappers of schoenen zonder sluiting zijn overigens af te raden. Deze modellen gaan eveneens vaak slippen, waardoor de voet geen optimale steun krijgt.

Groeiruimte
Je wilt natuurlijk niet elke week nieuwe schoenen hoeven aanschaffen. Daarom is het belangrijk rekening te houden met groeiruimte, zodat de schoenen langer gedragen kunnen worden. Wat betreft de lengte is het verstandig één cm groeiruimte aan te houden. Sommige schoenen hebben een vrij harde neus waardoor je de tenen niet goed kunt voelen. In dat geval schuif je de voet zover mogelijk naar voren in de schoen en voel je achter in de schoen of daar nog één vinger tussen past. Meer ruimte is niet nodig, omdat dit er weer voor zorgt dat de schoenen gaan slippen.

Met deze informatie weet je zeker dat jouw kind altijd op perfect passende schoenen loopt. Vanaf nu ben jij een echte kindervoeten-expert!

nelson-blog-nelson-welke-maat-kinderschoenen-moet-ik-kopen-2.jpg

nelson-blog-nelson-welke-maat-kinderschoenen-moet-ik-kopen-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer