donderdag 26 mei 2016

Voetklachten: Zo los je ze op én voorkom je ze

Één op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van vervelende voetklachten. Waar het voor de één een chronisch probleem is, heeft de ander er maar af en toe last van. Overkomt het je toch, dan is het erg vervelend en zeker nu de zomermaanden er aan komen en iedereen weer met blote voeten op stap gaat wil je natuurlijk wel dat ze er op en top uitzien! In dit blog vertellen we je hoe je veel voorkomende voetklachten oplost én helpt voorkomen.

Oorzaak nummer één
Het allereerste waar je op moet letten om voetklachten te voorkomen, is de pasvorm van je schoen. Doordat deze te smal, te breed, te groot of te klein is ondersteund deze de voet niet goed en ontstaan de eerste ongemakkelijke kwaaltjes. Wist je dat de voet uit 26 botten bestaat die bij elkaar gehouden worden door talloze gewrichten, spieren, pezen en banden? Ze vangen hiermee je gehele gewicht op, dus zo gek is het niet dat hier snel klachten ontstaan. Let er bij het passen van schoenen op dat je tenen de voorkant niet raken en je zeker een duimbreedte ruimte over hebt. Verder moet de schoen goed aansluiten rondom de voet (zonder klem te zitten) en mag de hiel niet op en neer schuiven. Heb je hier snel last van? Kies dan voor een veterschoen zodat je de druk op de voet zo goed mogelijk kunt verdelen en je de schoen goed kunt laten aansluiten.

Steunzolen
Lukt het je toch niet een passende schoen te vinden? Denk dan eens na over een steunzool. Bij een podotherapeut kun je deze speciaal laten aanmeten, zodat ze perfect zijn voor jouw voet. Zorg dat je over een paar schoenen beschikt waarbij de binnenzool verwijderd kan worden, zodat je je steunzool er voor in de plaats kunt leggen. Merken met dit soort schoenen zijn bijvoorbeeld Ecco enGabor.

Blaren
Toch op verkeerde schoenen gelopen en ben je nu de niet-zo-trotse eigenaar van een blaar? Blijf er dan het liefst van af en laat de blaar drogen. Heb je er echt te veel last van? Laat deze dan steriel doorprikken en dek hem af me een blarenpleister om infecties te voorkomen. Blaren ontstaan door wrijving tussen de huid en de schoen. Hierdoor gaat de huid irriteren en laat deze los. Zorg dus dat de voet stevig in de schoen zit en niet heen en weer kan schuiven. Ook natte voeten of schurend zand in je schoenen kan er voor zorgen dat er blaren ontstaan.

Transpiratie
Heb je last van transpirerende voeten? Dit heeft natuurlijk niks te maken met pasvorm, maar wél met het materiaal van de schoen. Probeer rubber en plastic te vermijden en kies voor ademend materiaal zoals leer. Eventueel kun je gebruik maken van een inlegzootje die vocht opneemt. Helaas zijn transpirerende voeten niet te voorkomen, maar je kunt wel de luchtjes tegengaan door je voeten goed schoon te houden. Transpiratie ruikt van zichzelf niet, maar in combinatie met bacteriën op de voet ontstaan er vaak vervelende luchtjes. Houd je voeten dus goed schoon en wissel regelmatig van sokken (en kies voor katoen).

Algemene voetverzorging
Voetklachten of niet, voetverzorging blijft altijd belangrijk. Zeker wanneer je van plan bent je slippers en sandalen weer uit de kast te toveren. Laat je voeten tot rust komen in een voetbadje en vijl of scrub ze om eelt en dode huidcellen te verwijderen. Daarna is het van belang dat je je voeten goed afdroogt (ook tussen de tenen) en smeer ze tot slot in met een verzorgende voetencrème. Wil je nog een leuk kleurtje op je nagels? Duw dan eerst je nagelriemen voorzichtig terug met een bokkenpootje. Doe dit pas na het voetenbadje, zodat je nagelriemen soepel zijn geworden en ze niet beschadigen. Knip je teennagels recht af om ingroeien te voorkomen. Of vijl ze in het geval van broze nagels met een nagelvijl. Lakje erop, en je bent klaar voor de zomer!

nelson-blog-nelson-voetklachten-zo-los-je-ze-op-n-voorkom-je-ze-2.jpg nelson-blog-nelson-voetklachten-zo-los-je-ze-op-n-voorkom-je-ze-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer