donderdag 22 april 2021

Oud Hollandse spelletjes voor de ultieme Koningsdag thuis!

Ook dit jaar zullen we op Koningsdag niet de rommelmarkten afstruinen, met een groep familie en vrienden feestvieren of in uitbundig oranje gekleed de straat opgaan. Wat je wel kunt doen: thuis er een feestelijke dag van maken. En dat doe je door je eigen Koningsspelen te organiseren met oud Hollandse spelletjes! Daarom heb ik de leukste oud Hollandse spelletjes ‘Koningsdag proof’ gemaakt, zodat jij thuis er een geslaagde Koningsdag van kunt maken. Ben jij benieuwd hoe jij dit jaar een leuke Koningsdag vanuit huis viert? Lees dan snel verder.

Spijkerpoepen

Laat je niet afschrikken door de naam: spijkerpoepen is een enorm leuk gezelschapsspel en vooral jonge kinderen zijn er fan van! Hoe speel je het? Dat is vrij simpel. Neem een oude schoenendoos, een schaar, stift, schoenveter en een spijker. Zet de schoenendoos op zijn kop en knip vijf cirkels uit in verschillende groottes. Vervolgens schrijf je bij de cirkels verschillende scores op. Hoe kleiner de cirkel, hoe meer punten je verdient. Knoop een spijker aan de schoenveter en knoop de veter aan de lus van de achterkant van je spijkerbroek vast. Probeer vervolgens al hurkend zoveel mogelijk punten te verzamelen binnen 1 minuut door de spijker in de geknipte gaten te laten zakken. Degene met de meeste punten wint!
Tip: zorg dat de schoenendoos stevig staat en niet zomaar om kan vallen, je kunt deze bijvoorbeeld zwaarder maken door een paar schoenen erin te doen.

Sjoelen

Bij sjoelen denk je misschien direct aan de welbekende houten bak en sjoelstenen. Maar wist je dat je een sjoelbak ook gemakkelijk zelf in elkaar kunt knutselen? Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een schoenendoos, een schaar, een stift en sjoelstenen. Het is simpel: zet de doos op zijn kop en knip de bodem eruit. Vervolgens maak je van de bodem drie tussenschotten die je rechtop in de doos plaatst. Ten slotte knip je vier gaten in de zijkant van de doos. Met de stift schrijf je het aantal punten per gat op de doos, bijvoorbeeld 5, 10, 20 en 30. De spelregels? Neem 2 meter afstand en probeer zoveel mogelijk punten te verzamelen door de sjoelstenen in de vakjes te ‘sjoelen’. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft wint!
Tip: heb je geen sjoelstenen? Gebruik een tweede schoenendoos om hier ronde schijfjes uit te knippen die als sjoelstenen dienen!

Schoentje Prikje

Dit grappige spel kent denk ik iedereen wel. Normaal gesproken is het doel om de staart van de ezel met een blinddoek op, op de juiste plek proberen te prikken. Voor deze Koningsdag heb ik dit klassieke spel een nieuwe twist gegeven. Verzamel een schoen (met veters), een punaise, stift, blinddoek en de deksel van een schoenendoos. Gebruik de deksel van de schoenendoos en trek een schoen over op het karton. Voor een extra vrolijke look kun je hierna de omlijning van de schoen ook inkleuren en verder versieren. Neem een paar veters, strik ze en bevestig een punaise aan de veters. Vervolgens knoop je een blinddoek om en probeer je met de punaise de veters op de juiste plek op de schoen te prikken.
Tip: voor een extra moeilijke twist, draai je degene die speelt eerst een aantal keer rond. Zo is het nog lastiger om de juiste plek op de schoen te vinden. Succes en lachen gegarandeerd!

Zoals je ziet is het organiseren van een gezellige Koningsdag in huis makkelijk geregeld! Ga jij ook een middag vol spelletjes organiseren? Deel het met #nelsonkoningsspelen.

Geschreven door

Amber

Amber

Blogger, Marketing medewerker