dinsdag 19 mei 2020

Onderhoud lichte materialen in de zomer

Yay! Onze nieuwe collectie stroomt binnen, en wat we vooral zien zijn schoenen in lekker lichte en frisse kleurtjes voor het voorjaar en de zomer. Denk aan wit, maar ook pasteltinten zoals lichtroze. Van zulke kleuren worden we natuurlijk vooral heel vrolijk, maar ook iets minder als deze er vies uit gaan zien. Daarom geef ik je in dit blog een aantal tips over hoe je lichte materialen kunt onderhouden en tijdens het warme weer optimaal van je nieuwe schoenen blijft genieten!

1.Beschermen
Safety first, want voorkomen is beter dan genezen! Nieuwe schoenen zijn namelijk erg vatbaar voor vuil en viezigheid, en vooral bij lichte kleuren valt dit extra op en is het ook lastiger te verwijderen. Spray je schoenen dus goed in voor je ze gaat dragen! Dit kun je doen met bijvoorbeeld de Bama Sneaker Protect. Spray je stappers de eerste keer 3 maal met een dun laagje in, en laat tussen elke laag zo’n 15 minuutjes drogen. Deze spray legt een beschermende laag over je schoenen, die water en vuil afstoot. Ook zit in de Bama Sneaker Protect spray een UV filter, die helpt tegen het verkleuren van het materiaal door de zon.

2.Schoonmaken
Ondanks het beschermen van je schoenen met een water- en vuilafstotende spray, zullen ze toch viezer worden na verloop van tijd. Misschien denk je bij viezigheid op je schoenen direct aan regen, modder en andere ongemakken die door het koude weer worden veroorzaakt. Maar ook het warme weer tijdens de zomer brengt bepaalde viezigheden met zich mee. Met het mooie weer eten we bijvoorbeeld vaak een ijsje, wat soms wel eens kan resulteren in vlekken op je nieuwe schoenen. Maar denk ook aan koffie- en theevlekken, en de grauwige, grijze laag die bijvoorbeeld door zand wordt achtergelaten op je lichtgekleurde schoenen. Het is belangrijk om vlekken en andere viezigheid zo snel mogelijk te verwijderen, zodat het niet te diep in je schoenen trekt. Probeer het meeste vuil te verwijderen met een droge doek/borstel.

Wat voor mij goed werkt op (imitatie)leren schoenen is het gebruiken van een ‘wonderspons’, deze is bij bijna elke drogisterij verkrijgbaar en is lekker goedkoop. Gebruik het sponsje met warm water en een klein beetje afwasmiddel en je zult zien dat je stappers weer lekker fris worden. Maar: maak suède schoenen juist niet nat! Vlekken op suède van bijvoorbeeld je ijsje, smoothie of glaasje wijn kun je het beste proberen te verwijderen met een suède gum, om ervoor te zorgen dat het materiaal niet aangetast wordt tijdens het verwijderen van de vlek. Ook dragen we ’s zomers vaker luchtige schoenen van bijvoorbeeld canvas. Deze kun je best flink nat maken om ze schoon te krijgen, en bijvoorbeeld schoonpoetsen met een (schone!) tandenborstel met wat warm water en groene zeep. Een vlek op je veters? Deze kun je eventueel apart weken in een badje met afwasmiddel en een beetje bakingsoda, of in de wasmachine. Zo hoef jij je tijdens je zomerse picknick in het park geen zorgen te maken over het verpesten van je lichtgekleurde schoenen, doordat je iets erop hebt gemorst.

Wat ook fijn werkt is de Bama Sneaker Care Spray. Dit ziet eruit als een soort haarschuim en spuit je over je schoenen heen. Even laten intrekken en dan oppoetsen met een sponsje. Hierna kun je je schoenen nog afnemen met een vochtige doek. Deze spray is geschikt voor alle materialen! Voor de witte zool randen kun je eventueel de Bama Sneaker Clean gebruiken. Deze heeft een sponsapplicator in een fijn formaatje. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om vuil en water vlekken te verwijderen, maar ik gebruik hem persoonlijk vaak alleen voor de witte randen. Zo hou je de lichte kleur en de witte zool heerlijk fris en blijven je schoenen als nieuw!

3.Verzorgen
Nadat je schoenen er weer helemaal fris en fruitig uitzien, is het belangrijk om ze goed te blijven verzorgen als deze van leer zijn. In de zomer is dit misschien nog wel belangrijker dan in de winter, vanwege het droge weer en felle zonlicht. Net als dat wij onze huid verzorgen om soepel te blijven, heeft een leren schoen dat ook nodig. Zo voorkom je dat het materiaal uitdroogt en lelijk wordt en kun je meerdere zomers van jouw schoenen genieten. Gladleer kun je poetsen met een voedende schoencrème, het liefst een met bijenwas die het materiaal extra goed voedt. Wees wel voorzichtig met bijenwas op witte schoenen! Dit kan namelijk nog wel eens een gele waas achter laten. Voor schoenen in een lichte kleur, zoals lichtblauw- of roze, is een crème met bijenwas dus wel een goede keuze!
Suède kun je behandelen met een kleur opfrisser. Dit is een spuitbus die ervoor zorgt dat het suède lekker zacht en soepel blijft, maar het zorgt er ook voor dat de kleur weer wat terugkomt, die soms door de zon en het dragen van de schoen wat vervaagd kan zijn. Zo breng je de lichte kleur van jouw schoenen weer helemaal tot leven!

Voor advies en vragen kun je terecht in een van onze winkels. Al onze verzorgingsproducten van Bama verkopen wij dan ook in de winkel!

Geschreven door

Isa

Isa

Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp