dinsdag 8 december 2015

Maak je schoenen najaarsproof!

Zonder dat het de bedoeling was stapte de je de schoenenwinkel in of opende je de website. Nadat je alle exemplaren had bekeken, viel je oog opeens op iets. Je hart maakte een sprongetje en je kreeg een sterk ‘DIT MOET IK HEBBEN’-gevoel. Je hebt zojuist jouw droompaar gespot! Je haast je naar de verkoper (of winkelmandje in de webshop). Je past jouw maat en tot blijdschap blijken ze ook nog eens heerlijk te zitten. Even lijkt er niets belangrijkers in de wereld te bestaan dan die nieuwe schoenen. Het lijkt wel een soort van verliefdheid. Zodra je ze hebt afgerekend kan je niet wachten om je pareltjes aan de buitenwereld te showen. Het is van dat typische herfstweer, maar dat weerhoudt je niet om ze tóch te dragen. Vol goede moed stap je naar buiten, klaar om de wereld te veroveren op die nieuwe schoenen. Maar dan… De dikke druppels die uit de hemel vallen vermengen zich met de tranen die over je wangen rollen, want je eens zo mooie schoenen zijn vanwege de regen volledig verpest. Oeps, dat was niet de bedoeling…

Schoenverzorging is zó belangrijk voor het behoud van je schoenen. Niemand wil na één hoosbui zijn of haar nieuwe schoenen direct in de vuilnisbak gooien. Toch onderhouden een hoop mensen hun schoenen niet, of niet goed genoeg. Soms gebeurt dat uit laksheid, maar de meeste mensen hebben vaak geen idee hoe ze dat moeten doen. Weet jij ook niet precies hoe je je (nieuwe) schoenen moet verzorgen en zie je door het herfstige bos de bomen niet meer? Lees dan vooral even verder!

Allereerst is het van belang om te weten van welk materiaal je schoenen zijn gemaakt. Zijn ze van echt leer zoals gladleer, nubuck en suède? Of zijn ze gemaakt van synthetische materialen zoals suèdine en kunstleder of van textiel? Aan de binnenkant van de schoen zit vaak een sticker waar je deze informatie op terug kan vinden. Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid? Dan zijn de schoenen van leer. Zie je een ruitvorm of een soort traliewerkje? Dan kan je ervan uitgaan dat schoenen van synthetische materialen of textiel gemaakt zijn. 

Nu je hebt vastgesteld van welk materiaal de betreffende schoenen zijn, is het tijd om de juiste verzorgingsproducten bij elkaar te sprokkelen!

Bescherming 
Wanneer je je schoenen fresh & shiny uit de doos haalt, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het is dan ook belangrijk dat je ze voor de eerste draagbeurt even goed in sprayt met een spray tegen water en vuil. In de herfst en de winter kunnen je leren schoenen wel wat extra bescherming gebruiken. Een regenbui kan funest zijn voor leren schoenen, evenals een flink pak sneeuw of nog erger: strooizout. Gebruik daarom de Bama Power Protector. Maar pas op! Zijn je schoenen (deels) van synthetische materialen  of van textiel? Of heb je een paar lakleren schoenen of leren schoenen met glitters en/of metallic? Dan mag je deze spray NIET gebruiken, aangezien de spray het materiaal kan aantasten. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling! Voor dit soort materialen kan je beter de Bama Combinatiespray gebruiken. Deze spray is minder sterk en daardoor geschikt voor alle materialen. De Power Protector moet rond de vijftien draagbeurten even opnieuw gebruikt worden, met de Combinatiespray moeten de schoenen om de tien draagbeurten opnieuw in gesprayd worden. Twijfel je? Test de spray altijd even op een onopvallend plekje van de schoen.

Verzorging
Het materiaal van schoenen wordt na een tijdje minder mooi, hoe zuinig je er ook op bent. Schoenen zijn tenslotte een gebruiksvoorwerp (naast een pronkstuk natuurlijk). Ook bij de verzorging van schoenen is het van belang om te weten van welk materiaal ze zijn. Ze zijn van synthetische materialen, van textiel of zit er metallic in het leer? Dan kan je ze alleen maar behandelen van de Bama Clean & Care. Dit is een foam die al het vuil van je schoenen verwijderd. Spuit de foam op de de schoenen en laat het even zitten. Vervolgens kan je met een doek al het vuil ervan af boenen! De Clean & Care mag ook op leren schoenen gebruikt worden.

Zijn je schoenen van echt leder? Dan kan je er al wat meer mee. Gladleren schoenen kunnen het best onderhouden worden met de Bama Verzorgende Crème. Deze crème zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en dat het de glans behoudt. Heb je een beschadiging op het leer? Gebruik dan de Bama Voedende Schoencrème. Let hierbij op dat de kleur van de crème overeenkomt met de kleur van het leer. Zijn je schoenen van gevet/gewaxed leer? Gebruik dan de Bama Herstellende Olie. Deze olie zorgt ervoor dat het leer glad en soepel blijft. Gevet en gewaxed leer herken je aan het vettige laagje wat op het leer zit. Om te testen of het echt gevet/gewaxed leer is, kan je op een onopvallende plek een krasje op het leer maken. Krijg je de kras zo goed als weggeveegd? Dan heb je te maken met gevet/gewaxed leer. Hebben je schoenen een harige structuur? Dan kunnen ze van nubuck of suède zijn. Beide materialen behoeven dezelfde aanpak. Allereerst moet je het materiaal even goed schoonborstelen met de Bama Suède Borstel. Is al het vuil eraf? Dan kan je ze in sprayen met de Bama Kleurhersteller. Deze spray frist de kleur weer op. Met kale plekken in het materiaal kan je helaas niets meer. Heb je vlekken op de schoen? Dan kan je nog de Bama Vlek Verwijderaar gebruiken. Dit is een blokje die als een soort ‘gum’ de vlekken uit het materiaal kan halen. Zijn je schoenen juist van lakleer? Om het lakleer mooi glanzend te houden, kan je de Bama Directe Glans Spons gebruiken. Met krassen in het materiaal kan je helaas niets meer, dus wees zuinig op je lakleren schoenen!

Heb je je schoenen met de juiste producten verzorgd? Vergeet ze dan niet weer opnieuw te beschermen tegen water en vuil! Heb je nog vragen over schoenverzorging of heb je de juiste producten niet in huis? Kom dan gerust naar één van onze filialen, waar onze verkoopmedewerkers je graag verder willen helpen!


nelson-blog-nelson-maak-je-schoenen-najaarsproof-2.jpg

nelson-blog-nelson-maak-je-schoenen-najaarsproof-3.jpg

Geschreven door

Lindsey

Lindsey

Blogger, Medewerkster Nelson Rotterdam Lijnbaan