woensdag 17 augustus 2016

How to: Schoenen onderhouden in de zomer

Het wordt in de zomer nog weleens vergeten: het onderhouden van schoenen. Vanwege het vaak mooie weer wordt er simpelweg minder snel aan gedacht om schoenen in te sprayen of om ze even op te poetsen. Het is alleen niet minder belangrijk! Om je stappers zo lang mogelijk mooi te houden is het ook in de zomer van belang je schoenen regelmatig de juiste verzorging te bieden.
Bescherming De eerste stap in schoenverzorging is het insprayen met een vocht- en vuilafstotende spray. Vaak wordt echter vergeten dat het insprayen van schoenen niet alleen tegen bescherming van water is, maar deze spray helpt ook tegen het voorkomen van vlekken! Met mooi weer is het natuurlijk iets minder noodzakelijk om schoenen te beschermen tegen water, maar het beschermen tegen vuil is altijd een goede optie! Op deze manier zijn vlekken gemakkelijker van schoenen af te krijgen en kunnen je stappers gemakkelijker worden schoongemaakt. 
Mocht je je schoenen willen beschermen met een spray, kijk dan altijd als eerste goed naar het materiaal! Kies bijvoorbeeld voor glad leer een speciale leerspray en voor suède en nubuckleer een spray die speciaal geschikt is voor deze materialen. Twijfel je of zijn je schoenen van meerdere materialen gemaakt? Kies dan altijd voor een combinatiespray die geschikt is voor allerlei soorten materialen. Op deze manier kun je bijna niet de fout in gaan. Ook als er wordt gewerkt met een textielsoort in de schoenen spray ze dan niet in met een spray alleen geschikt voor leer, want dit kan lelijke kringen achterlaten op het materiaal.
Herhaal deze stap ongeveer eens in de 3 weken bij het dagelijks gebruik van de schoenen.
Verkleuren door de zon Ook is het mogelijk dat leer verkleurt door langdurige blootstelling aan de zon. De kleur wordt vaak iets valer en dit is natuurlijk niet de bedoeling! Om dit te voorkomen is het zaak om het materiaal regelmatig op te poetsen met de juiste schoencrème of wax zodat de kleur van het materiaal optimaal blijft. Deze verzorging is niet alleen goed voor de kleur, maar ook voor de soepelheid van het materiaal. Op deze manier droogt het leer niet uit en blijft het mooi soepel en zal het dus minder snel gaan scheuren. 
Ook nubuckleer en suède kunnen worden onderhouden. Dit kan gedaan worden met een speciaal gummetje om vlekjes mee weg te halen maar er bestaan ook speciale conditioners voor de kleur en verzorging van deze typen leer. In tegenstelling tot glad leer is het zeker niet aan te raden deze materialen te poetsen, want dit pakt simpelweg niet mooi. Het materiaal zal hierdoor ontzettend gaan glanzen. Dit komt omdat suède wordt gemaakt van de onderkant van het leer in plaats van de bovenkant. Door de geborstelde structuur zal een schoencrème lelijke vlekken achterlaten op het materiaal. Wat je wel kunt doen is de textuur van suède onderhouden door middel van een borsteltje, waarmee je de haartjes weet wat opruwt. Ook nubuckleer kan niet worden gepoetst. Hoewel dit wel de bovenkant van het leer is, is dit licht opgeschuurd. Vaak wordt hier nog een laagje olie aan toegevoegd. 
Herhaal deze stap ongeveer eens in de 2 maanden.
Frisse schoenen Naast het verzorgen van de buitenkant van de schoen, kan ook de binnenkant worden verzorgd. Er bestaan bijvoorbeeld antibacteriële sprays om nare geurtjes te voorkomen in de zomer. Op deze manier blijven je stappers ook in de zomer lekker fris ruiken. Soms is het ook mogelijk om binnenzooltjes uit de schoenen los te halen. Deze kunnen dan worden opgefrist met een speciale foam. Mocht je je schoenen met blote voeten willen dragen is het raadzaam, wanneer mogelijk, de zooltjes na het dragen uit de schoenen te halen en te behandelen met een foam zodat ze mooi schoon blijven en ook fris blijven ruiken. Geen overbodige luxe!
Met deze zelfde foam kan ook de buitenkant van de schoen worden gereinigd. Mocht je bijvoorbeeld over het strand hebben gelopen, borstel je schoenen dan eerst even goed af en verwijder eventuele vlekken met een foam om je stappers weer helemaal op te frissen. 
Deze stap kan worden herhaald wanneer het nodig wordt geacht.
Mocht je nog twijfelen welk onderhoud geschikt is voor jouw schoenen kom dan gerust langs in een van onze winkels voor een passend advies! 

nelson-blog-nelson-how-to-schoenen-onderhouden-in-de-zomer-2.jpg nelson-blog-nelson-how-to-schoenen-onderhouden-in-de-zomer-3.jpg

Geschreven door

Cindy

Cindy

Blogger, Medewerkster Ecco store Den Haag