Hoe ontwikkelen kindervoeten zich?

Kindervoeten hebben extra aandacht nodig. Voor de ontwikkeling van de kleine voeten is het erg belangrijk dat je de juiste schoenen en schoenmaat kiest.

Kindervoeten hebben extra aandacht nodig. Voor de ontwikkeling van de kleine voeten is het erg belangrijk dat je de juiste schoenen en schoenmaat kiest. Want voor je kleine wil je natuurlijk het allerbeste! Maar hoe ontwikkelen kindervoeten zich eigenlijk? Wat is normaal, waar moet je extra op letten en wanneer is het tijd voor de eerste schoenen?

Babyvoeten
Na de geboorte zijn de babyvoetjes ongeveer 7,5 tot 10 cm lang. De botstructuren en spieren in de voet zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Ook hebben kindervoeten vaak nog een platte vorm doordat er een dik vetkussen omheen zit, die in de loop der tijd langzaam verdwijnt. Daarom zijn kindervoeten niet te vergelijken met een volwassen voet.

In het begin is het belangrijk dat de babyvoet zoveel mogelijk vrij kan bewegen. De voeten zijn nog erg soepel en kunnen zich door middel van niet passend schoeisel verkeerd ontwikkelen. Trek kinderen dus in het begin het liefst nog geen sokken, sloffen of schoenen aan. Door de soepelheid zullen kinderen niet snel pijn aan geven terwijl schoenen misschien te krap zijn. Zodra kinderen de eerste stappen gaan zetten is het het beste om ze zoveel mogelijk op blote voeten te laten lopen op onregelmatige ondergronden zoals tapijt, zand en gras. Hierdoor zullen de botten en spieren sterker worden.

Stand van de benen
Ook de stand van de benen en dus voeten zal in de loop der tijd veranderen. Eerst zullen de voeten uit elkaar staan met de benen in een O-stand. Dit geeft ze stabiele houding voor de eerste stapjes. Het is niet altijd het geval, maar vanaf een jaar of 2 kunnen benen plotseling in een X-stand kunnen gaan staan. Tussen de 2 en de 5 jaar komt dit vaak voor. Meestal corrigeert dit zich na het 5e jaar vanzelf. Gebeurt dit niet? Dan is het verstandig hier een specialist naar te laten kijken.

Tijd voor de eerste schoenen
Zodra kinderen zelfstandig kunnen lopen op harde ondergronden, is het tijd om schoenen aan te schaffen. Let er wel op dat deze in het begin nog zo flexibel mogelijk zijn. Meet schoenen, maar ook sokken en slofjes het liefst elke 2 à 3 maanden. Kindervoeten kunnen plotseling groeien zonder dat ouders dit doorhebben. Wacht dus niet tot de schoenen versleten zijn. Elke kindervoet is anders, maar in het eerste jaar groeien kindervoeten het hardst. Gemiddeld groeien ze 1 schoenmaat per 4 maanden. Hoe ouder het kind wordt, hoe langzamer de voeten zullen gaan groeien. In de pubertijd zullen de voeten nog een groeispurt krijgen waarbij de voeten gemiddeld 1 maat per 3,5 maand groeien. Daarna zijn de voeten uitgegroeid en blijft de schoenmaat gelijk.

Heb je meer vragen over kinderschoenen? In onze winkels geven we u graag meer informatie en advies.