maandag 21 september 2020

Het juiste onderhoud voor suède schoenen

Suède is een prachtig levendig materiaal van hoogwaardige kwaliteit en we zien het ook dit najaar weer veel terugkomen in de nieuwe collectie, met name bij de (western)laarzen. Suède is opgeruwd leer, wat iets kwetsbaarder is dan de meeste andere materialen. Maar wees niet bang, met het juiste onderhoud gaan je schoenen heel lang mee! Daarom geef ik je in deze blog een aantal oplossingen voor situaties die bij suède schoenen lastig kunnen lijken.

1.Je loopt door een plas water
De misschien wel belangrijkste regel bij suède schoenen: spuit ze vóórdat je ze gaat dragen goed in! Je kunt gerust drie keer (met pauzes van zo'n 15 minuten ertussen) met onze Power Protector over je nieuwe schoenen heengaan, zodat deze helemaal goed verzadigd zijn en zodat het water niet in het materiaal trekt. Dit veroorzaakt namelijk lelijke watervlekken. Is dit toch gebeurd? Maak de rest van je schoenen dan ook vochtig en wrijf het suède met een suède borsteltje naar één kant. Laat ze vervolgens drogen, het liefst met een paar houten schoenspanners of proppen papier in de schoen, dit onttrekt namelijk namelijk. Daarna kun je ze voorzichtig opnieuw borstelen.

2.Je morst eten/drinken
Nogmaals: spuit de schoenen in zodat er een beschermend laagje overheen ligt. Wees voorzichtig met het schoonmaken van dit materiaal. Boenen op suède schoenen met een zelfgemaakt sopje zorgt meestal niet voor het gewenste resultaat. Ga liever naar een van onze winkels om te vragen om een gepast reinigingsmiddel. Maak het dan vervolgens voorzichtig schoon en geef de schoen even tijd om helemaal op te drogen. Zo kun je het eindresultaat het beste beoordelen.

3.Je schoenen zijn verkleurd
Tegenwoordig kun je sprays aanschaffen met een UV-filter erin, die de schoenen beschermt tegen verkleuring door de zon. Toch kunnen suède schoenen ook wat van hun kleur verliezen als je er veel plezier van hebt en je ze daarom vaak draagt. Daar hebben we kleurherstellers voor, speciaal voor de materialen suède en nubuck. Ruw de schoen eerst wat op met een speciaal suède borsteltje/blokje voordat je deze gaat voorzien van de kleurhersteller spray. Zo voorkom je dat het materiaal er uiteindelijk gevlekt uit zal komen te zien.

4.Je stoot tegen iets aan
Is je suède schoen beschadigd omdat je per ongeluk ergens tegenaan bent gelopen? Gebruik dan het hierboven genoemde borsteltje om de beschadigde plek op te ruwen. Als er een kale plek overblijft kun je een kleurhersteller in dezelfde kleur als je schoen kopen om deze te laten verdwijnen. Deze kleurherstellers zijn er in de vorm van sprays, maar er bestaan ook deppers.

Succes!

Geschreven door

Iris

Iris

Blogger, Medewerkster Nelson Emmeloord