donderdag 18 juli 2019

Help! Zijn de schoenen van mijn kind alweer te klein?

Kinderen groeien sneller in de zomer dan in de winter. Wetenschappers weten dat dit zo is, maar nog niet precies waarom. Ze vermoeden dat het komt door de warmte van de zon en doordat kinderen even rust hebben van school. Het zou dus kunnen dat je kind dit seizoen wat sneller een nieuw paar schoenen nodig heeft. Vandaag vertel ik je alles over de groei van kindervoeten, hoe je in de gaten kunt houden of schoenen te klein zijn en waarom het zo belangrijk is dat kinderen niet op te kleine schoenen doorlopen.

Kindervoeten kunnen soms wel twee tot drie maten per jaar groeien, bijvoorbeeld tijdens een groeispurt. Neem je kind daarom als het kan altijd mee naar de winkel als je schoenen gaat kopen, zodat we advies kunnen geven en u ervan kunnen verzekeren dat de voeten genoeg (maar niet te veel) ruimte hebben om door te ontwikkelen. Modellen verschillen ook nog eens heel erg in hoe ze qua maat uitvallen, dus van het ene model kan een maat 30 nodig zijn en van het andere model een maat 31. De maat is een richtlijn, het passen is noodzakelijk. Meestal is een duim aan loop- en groeiruimte voldoende.

Te kleine schoenen zorgen ervoor dat de voet zich niet correct kan afwikkelen. Dit leidt bij (vooral jonge) kinderen vaak tot gestruikel. We willen uiteraard voorkomen dat jouw kind zich bezeerd door het struikelen als gevolg van de te kleine schoenen. Daarnaast zijn kindervoeten nog heel soepel en kwetsbaar, waardoor ze in te kleine schoenen makkelijk kunnen misvormen. Maar let op, vergroeiing kan ook in te grote schoenen gebeuren als de voeten gaan schuiven.

Als jouw kindje dus vaker valt dan gebruikelijk, kan dit een signaal zijn. Om te bekijken of je kind nieuwe schoenen nodig heeft, kan je meestal wel door de schoenen heen voelen of de tenen helemaal voorin zitten (plaats de hak wel helemaal in de achterkant van de schoen om geen vertekend beeld te krijgen). Als je het zooltje uit de schoen kan halen kan dit ook een handige manier zijn om te zien hoeveel ruimte de voet nog over heeft als je deze erop zet. Natuurlijk kunt u ook altijd in een van onze winkels de schoenen van uw kind laten bekijken of om ander advies op maat vragen!

Moet jouw baby zijn of haar eerste paar schoentjes nog kopen? Als de eerste stapjes worden gezet en jullie erop uitgaan, raden we een paar soepele leren lopertjes aan, bijvoorbeeld van een merk als Shoesme. Een model zoals deze heeft een flexibele zool waardoor het voetje goed kan afgewikkelen. Het advies is om je kindje in huis zo veel mogelijk op blote voeten te laten lopen, zodat deze sterk kunnen worden.

Geschreven door

Iris

Iris

Blogger, Medewerkster Nelson Emmeloord