dinsdag 13 november 2018

Giorgio: de kunst van het schoenmaken

Dit voorjaar kwam de eerste Giorgio-collectie al voorbij in een aantal geselecteerde Nelson winkels en op nelson.nl Italiaanse kwaliteit, zacht leer en oog voor detail; de liefde voor schoenen spat ervan af! En dat maakte ons nieuwsgierig, wat is het verhaal achter deze stijlvolle schoenen?

nelson-blog-nelson-giorgio-de-kunst-van-het-schoenmaken-2.jpg Voor het ontstaan van het merk Giorgio moeten we terug naar 1995. De Nederlander Marcel Koppen, destijds importeur van Italiaanse damesschoenen, leert tijdens een etentje de Italiaanse fabriekseigenaar Giorgio Cugnini kennen. De kennis van de Europese schoenenbranche en de passie voor ambachtelijk, Italiaans vakmanschap blijken een goede match. En al snel ontstaat het idee voor een Italiaanse schoenenlijn, speciaal gericht op de wensen van de Nederlandse man. In de periode werken Giorgio Cugnini en zijn team hard aan verschillende nieuwe leesten: de door Italianen geliefde 'langmakende' leesten worden optisch korter gemaakt en de uitbundige belijning vertaald naar de smaak van de nuchtere Nederlanders. In 1997 wordt de eerste 'Giorgio millenovecentocinquantotto' (oftewel: Giorgio 1958) collectie gelanceerd in Nieuwegein. En vandaag de dag wordt de collectie van Giorgio verkocht in acht Europese landen en zijn ze inmiddels ook in de USA door de schoenliefhebbers ontdekt.

Ambachtelijk handwerk
We nemen een kijkje in de fabriek die in 1958 werd opgericht in Falerone, een klein Italiaans dorpje in de buurt van Ascona. Elke dag werkt hier een team van ongeveer 40 medewerkers vol toewijding aan het maken van de collectie. En daar komt nog écht handwerk met ambachtelijke, complexe technieken aan te pas.

Alle materialen worden met zorg geselecteerd. Het soepele kalfsleer wordt zorgvuldig uitgesneden voor het bovenwerk. En de zool wordt gemaakt van leer, rubber of een combinatie hiervan. De schoenen zijn volledig met leer gevoerd, en ook de binnenzolen zijn van een goede kwaliteit leer voor optimaal draagcomfort. De liefde die Giorgio Cugnini en zijn team voor schoenen hebben, is goed te zien vlak voordat er
een nieuw paar de schoenendoos ingaat. Dan worden beide schoenen nog even met de hand gepolijst, met speciale poetstechnieken die passen bij het type schoen.

Eyecatchers
De schoenen uit de najaarscollectie zijn gedurfd, met opvallende details zoals python- of crocoprints en rijke stiksels. Stuk voor stuk echte eyecatchers die je outfit nét even iets spannender maken. Of je nu casual naar je werk gaat, of strak in pak. Zijn geklede schoenen niet aan jou besteed? Gelukkig heeft Giorgio ook gedacht aan sneakers, volledig leergevoerd, die je moeiteloos kunt dragen onder een sportieve outfit. In Nederland kennen we het gezegde: kleren maken de man. Maar wat ons betreft geldt dit ook voor schoenen die afkomstig zijn uit de fabriek van Giorgio.

Knap staaltje techniek
Echte schoenliefhebbers weten het: de wijze waarop een schoen wordt gemaakt bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook het comfort. Giorgio past onder andere de 'Ago', 'Blake' en 'Cucita black' techniek toe:

1. Nadat de schacht is gesneden en gestikt, wordt het bovenwerk op de leren binnenzool gemonteerd.
2. De onderzijde wordt voorzien van een vloeibare kurklaag die voor extra voetdemping zorgt.
3. Vervolgens wordt de zool onder grote druk onder de schoen gelijmd. Dit wordt de 'Ago' techniek genoemd, en zorgt voor een soepel en licht onderwerk. Perfect voor sneakers en casual schoenen.
4. Om ervoor te zorgen dat de zool niet kan loslaten, wordt tot slot de 'Blake' of 'Cucita black' techniek toegepast. Hierbij wordt de buitenzool langs de zoolrand aan de binnenzool vastgenaaid, met een in pek gedompelde draad. Het gebruik van pek heeft als voordeel dat het geen water absorbeert en voorkomt dat de zool loslaat, ook als de naad is doorgesleten. Resultaat: de zool is een stuk steviger dan wanneer
deze alleen gelijmd zou zijn, maar buigt voldoende mee om de voet soepel te laten afrollen!


Met eigen ogen zien hoe de collectie in Italië gemaakt wordt? Bekijk de video hieronder.
Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer