vrijdag 29 april 2016

Fiona Hering over Orange Babies

Fiona Hering vliegt voor Vogue Nederland regelmatig over de wereld en wekelijks zie je haar op TV bij RTL Boulevard. En naast haar drukke werk en gezin zet zij zich ook al jaren in voor Orange Babies. Zo reist ze als ambassadeur regelmatig naar Zuid-Afrika, Namibië en Zambia.

In dit interview deelt ze haar mooie en vooral indrukwekkende ervaringen met ons. Wat een enthousiaste vrouw en zoveel te vertellen! De tijd vlieg voorbij...
"Toen ik 17 jaar geleden als journalist van Dagblad de Telegraaf bij de allereerste modeshow voor Orange Babies aanwezig was, werd ik meteen geraakt door de aangrijpende verhalen die ik daar hoorde. Ik vond het zo indrukwekkend dat ik Orange Babies eigenlijk altijd ben blijven volgen. Toen ik zelf als ambassadeur werd gevraagd, zei ik natuurlijk direct ja! Ik was zo trots, want dat wilde ik stiekem al jaren. Als moeder van twee kinderen voel ik me extra betrokken bij het werk van Orange Babies.”

Creativiteit
Orange Babies is ooit ontstaan vanuit de modewereld. De in Senegal opgegroeide Baba Sylla richtte in 1999 de stichting op samen met topvisagist John Kattenberg en met creatief directeur Stef Bakker. Allen werkzaam in de
modewereld. Dus de keuze voor Fiona Hering als ambassadeur was een logische stap. Fiona kent iedereen in de modewereld en iedereen kent haar. Als ambassadeur probeert zij dan ook contacten te leggen en haar eigen netwerk in te zetten voor de organisatie. "Zo ben ik net naar Zambia geweest met medeoprichter Stef Bakker en kunstenaar Anouk Griffioen. Zij maakt prachtige, reusachtige houtskooltekeningen. Ik was al fan van haar en dacht hoe leuk zou het zijn om haar mee te nemen. Zij heeft daar samen met de kinderen prachtige tekeningen gemaakt en deze zijn vervolgens geveild op het Orange Babies Ball."

Passie
"Dat is ook de kracht van Orange Babies”, vervolgt zij haar verhaal. "Het is zo’n bijzondere organisatie, omdat ze een creatieve aanpak hebben en er wordt met zoveel passie gewerkt. Orange Babies voelt echt als een familie. In Nederland werk je met een kleine club mensen en de ambassadeurs, net als diverse trouwe sponsoren, gaan regelmatig ook zelf naar de projecten toe. Zo leer je ook de lokale medewerkers kennen. Dat voelt heel erg vertrouwd. Het is tenslotte belangrijk om te weten dat je geld goed terechtkomt. Ik wil echt zelf zien wat er met zo’n project gebeurt, het blijven volgen om te weten weet hoe het de kinderen vergaat. Zo heb ik onder andere het jongensweeshuis van Hope Village in Namibië bezocht, dat financieel gesteund werd door Nelson.”

Sportieve uitdaging
Fiona reist regelmatig voor Orange Babies om niet alleen de projecten met eigen ogen te bekijken, maar ook de handen uit de mouwen te steken. Zo ging Fiona na haar reis met Anouk Griffioen opnieuw naar Zuid-Afrika om daar acht dagen te fietsen voor de South Africa Tour. Een enorme sportieve uitdaging. "Ik ben niet zo’n fietser dus mijn man lag helemaal in een deuk toen ik het vertelde.”

Fantastisch gevoel
Tijdens deze tour fiets je in een groep zo’n 50 tot 70 km per dag, je bezoekt tegelijkertijd meerdere projecten en helpt waar het kan. Zo hebben we in een dag bij de Community Mothers van Yabonga, een project in Kaapstad voor wezen en kwetsbare kinderen, een bibliotheek opgezet. Vanuit het niets lag er een vloer, waren de kasten in elkaar getimmerd en stonden alle boeken op alfabet gesorteerd. Dat geeft echt een fantastisch gevoel. En, uiteindelijk hebben we met deze fietstour ruim 140.000 euro opgehaald. Ondanks mijn matige voorbereiding, het kamperen en de koude douche met zeer minimale straal, was het een hele bijzondere reis, zegt ze lachend. "Ik kan deze tour echt iedereen aanraden.”

Bijzondere projecten
Naast deze bijzondere ervaring zijn er nog twee projecten die Fiona na aan het hart liggen, namelijk het Heal project en het Seko House in Zambia. "Ik ben nu al een paar keer op deze plekken geweest. Het Heal project wordt geleid door Jeannie Mulenga die door haar eigen heftige levensverhaal nu ook andere weeskinderen in dezelfde situatie helpt. Dankzij Orange Babies woont ze op een geweldig stuk grond met een fijn huis. Met de 30 kinderen vormt zij nu één grote familie. Het andere project, het Seko Home, is een plek waar kinderen wonen die geestelijk en/of lichamelijk misbruikt zijn en dus niet meer thuis kunnen wonen. Inmiddels zijn er 2 huizen opgezet, één voor meisjes en één voor jongens. De verhalen die je daar hoort zijn vaak verdrietig, maar aan de andere kant ook heel hoopvol. De kinderen krijgen weer structuur en regelmaat in hun leven. Ze gaan weer naar school en doen thuis mee met corveediensten waarbij ze de tafel moeten dekken, af moeten wassen, en verbouwen zelf groenten in de riante tuin. Ze vormen echt een familie met z’n allen, pakken het leven weer op, en hebben weer een toekomst.

Uit eigen ervaring
Ook voor 2016 heeft Fiona ondanks haar drukke agenda en gezin weer plannen om op reis te gaan. "Ik vind het goed om tenminste 1 keer per jaar de projecten te bezoeken, omdat ik niet als ambassadeur wil praten over wat ik in een boekje heb gelezen of waar ik vijf jaar geleden voor het laatst geweest ben. Ik wil uit eigen ervaring kunnen vertellen wat Orange Babies allemaal doet en betekent voor de mensen daar. Op die manier kun je mensen overtuigen ook iets te gaan doen voor Orange Babies.”


nelson-blog-nelson-fiona-hering-over-orange-babies-2.jpg nelson-blog-nelson-fiona-hering-over-orange-babies-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer