woensdag 7 oktober 2015

Een interview met Van Lier!

Een man die ontzettend veel schoenen heeft, meer dan honderd paar! En hij mag ook nog eens voor zijn werk nieuwe schoenen testen. Dat maakte ons wel erg nieuwsgierig. En zo kwam het dat we Geert van Spaendonck, eigenaar van het 200 jaar jonge merk Van Lier, belden voor een interview.

We gaan eerst even een paar stappen terug in de geschiedenis. Geert steekt van wal: "Het verhaal begint in 1815 of misschien al iets eerder. Goyke van Lier trad in Loon op Zand in het huwelijk en liet zich inschrijven als ‘schoenmaker’. Zijn ambitieuze zonen en kleinzonen bouwden Van Lier daarna uit tot een landelijke opererende fabriek voor luxe herenschoeisel. In 1991 nam mijn familie het roer over, bij gebrek aan geschikte opvolgers binnen de familie Van Lier.”

Uniek handschrift
Geert gaf het bedrijf vervolgens een nieuwe toekomst. Naast eigenaar van het bedrijf is hij ook het creatieve brein achter de collecties van Van Lier. "Iedere schoen is te herkennen aan een duidelijk handschrift, namelijk dat van mij. Dit is uniek, omdat het enerzijds de Italiaanse elegantie heeft en anderzijds is het heel Nederlands en stoer. Ik houd van mooie hedendaagse ontwerpen. Dit zie je terug in het trendy design met luxe uitstraling, waarbij we hoogwaardige materialen gebruiken. Zo zijn er komend seizoen luxe sneakers die nog meer uitstraling hebben gekregen, doordat het Italiaanse leder met de hand op kleur is gebracht. Bij de casual schoenen zie je veel verschillende materialen. Denk hierbij aan suède in combinatie met prachtig leder of ‘snake’ prints. En de nette schoenen zijn nog fraaier uitgevoerd in prachtig cognac leder in diepe kleurtonen.”

Passie
Dat Geert een enorme passie heeft voor schoenen, blijkt wel uit het feit dat hij twee maal per jaar met zijn zoon van 11 jaar dagenlang door Milaan dwaalt. Ze lopen dan bij alle schoenenzaken even binnen. Maar zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. "Op zondag kan ik mijn directe medewerkers telefonisch lastigvallen, omdat ik plots een goed idee voor een nieuwe sneaker of schoen denk te hebben. En na 25 jaar schoenen ontwerpen en verkopen, heb ik er nog steeds enorm veel zin in om ieder seizoen weer een nieuwe schoenencollectie samen te stellen.”

Speciale herinnering
Sinds Geert aan het roer van het bedrijf staat, zijn er al vele miljoenen paren herenschoenen geproduceerd. En toch heeft hij bij ieder paar een verhaal en een herinnering. "Ik beoordeel iedere stap in het ontwerpproces persoonlijk. Ik zie dus waar en hoe die schoen is ‘geboren’ en hoe deze vervolgens is ‘uitgegroeid’. "Ook heb ik een speciale herinnering aan mijn eerste paar schoenen dat ik zelf heb gekocht. Ik was 18 en kocht mijn eerste paar Bally’s, de Americano’s. Het is een beetje de stijl van de early sixties, een stijl waar ik erg van houd. Of het nu om huizen, interieur, auto’s of mode gaat.” Sokken zonder gaten Een man die dag in dag uit met schoenen bezig is, blijkt zelf ook een aardige collectie te hebben. "Mijn kast staat vol met schandalig veel schoenen, ik kan ze niet zomaar even tellen. Een groot deel bestaat uit instappers. Ik pas vaak de hele dag door schoenen en dan is het makkelijk als ik snel mijn schoenen uit en aan kan doen. Ik moet er dan wel aan denken dat ik sokken zonder gaten draag. Anders sta ik wel erg voor schut bij mijn collega’s.”


nelson-blog-nelson-een-interview-met-van-lier-2.jpg nelson-blog-nelson-een-interview-met-van-lier-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer