dinsdag 20 september 2016

Bouw Orange Babies Home goed op weg

Eerder heb je kunnen lezen over het Orange Babies Home. Het project dat Nelson voor 3 jaar steunt door onder andere de verkoop van de Orange Babies collectie. Tijdens de opening van de nieuwe Nelson premium store in Amsterdam op 21 april was de officiële aftrap. Nu enkele maanden later vertelt Tanja Oostervink, hoofd projecten Afrika bij Orange Babies, ons meer over de voortgang van dit fantastische project.

In Vyf Rand, een van de armste sloppenwijken van Namibië, zette Orange Babies enkele jaren geleden al een gaarkeuken op waar kinderen dagelijks langskwamen voor een maaltijd. Ze wisten de weg naar de gaarkeuken al snel te vinden, waardoor ook duidelijk werd dat de problemen eigenlijk veel groter waren. Kinderen leefden op straat, zonder een dak boven hun hoofd en zonder enige vorm van onderwijs. Orange Babies wilde meer doen en kwam zo op het idee voor het bouwen van een opvanghuis.

Vooral liefde

Het Orange Babies Home is een complex van 225 m², dat helemaal nieuw gebouwd wordt. Het zal bestaan uit twee opvanghuizen met mogelijke uitbreiding naar meer en biedt onderdak aan ongeveer 20 kinderen met een leeftijd tussen de 6 en 15 jaar. Dit zijn kinderen met hiv of die hun ouders zijn verloren aan het virus. Het huis biedt niet alleen onderdak, educatie, gezondheidszorg en voeding. Hier krijgen ze vooral ook veel liefde. Iets wat ze vaak al jaren niet gehad hebben. Ieder huis krijgt een fulltime ‘huismoeder’ die afgewisseld worden door zogenoemde reliefmoeders. Deze vrouwen zijn allemaal zelf hiv positief en hierdoor zijn ze een ervaren begeleider voor de kinderen.

Uitdagingen
De voorbereidingen van de bouw van het Orange Babies Home gingen echter niet zonder slag of stoot. Allereerst moest er een stuk grond aangewezen worden waar we mochten bouwen. Daarnaast was het een uitdaging om te bouwen binnen het gestelde budget. Maar dat is ons gelukt! We hebben gekozen voor de bouw van een prefab huis. Het is een snelle en toch betrouwbare manier van bouwen, met de mogelijkheid om het hele huis te verhuizen mocht het ooit nodig zijn. Deze vooruitstrevende manier van bouwen past ook heel erg bij Orange Babies. Onze slogan ‘Creative in beating HIV’ geeft aan we dat we niet alleen creatief zijn in onze manier van fondsenwerven in Nederland, maar ook in onze wijze van werken in Afrika. We proberen net even anders te denken als het gaat om het vinden van oplossingen.

Mooi eindresultaat
Aangezien het prefab bouwen voor ons nieuw was, wilden we wel eerst zien hoe het precies in zijn werk zou gaan. Afgelopen juni werd daarom een proefgebouw bij Hope Village neergezet. We waren erg onder de indruk hoe snel de bouw verliep en  hoe mooi het eindresultaat was. Goed nieuws dus! We hadden weer een stap gezet en we konden verder met het uitwerken van onze ideeën voor het Orange Babies Home. Nadat alle bouwtekeningen voor het opvanghuis door de lokale overheid waren goedgekeurd, zijn alle materialen vanuit Nederland en België naar Namibië verscheept. We verwachten dat we in oktober kunnen gaan starten met de bouw en dat de kinderen binnen enkele weken aan een nieuw leven kunnen beginnen.

Kijk op nelson.nl/orangebabies voor de meest recente update m.b.t. de bouw.

nelson-blog-nelson-bouw-orange-babies-home-goed-op-weg-2.jpg nelson-blog-nelson-bouw-orange-babies-home-goed-op-weg-3.jpg

Geschreven door

Sanneke

Sanneke

Blogger, Social Media / Content Marketeer