maandag 25 mei 2020

5 duurzame merken voor deze zomer

Steeds meer merken stellen het milieu centraal in het ontwerpen, produceren en verkopen van hun schoenen. Anno 2020 is dit dana ook niet zo gek, we proberen ieder voor zich een steentje bij te dragen aan een groenere en schonere wereld. Maar wist je dat je dit niet enkel kunt doen door je afval te scheiden, of minder vlees te eten? In deze blog laat ik je kennismaken met 5 schoenmerken waarmee jij deze zomer niet alleen jezelf, maar ook het milieu heel blij maakt!

ECCO
Het merk ECCO staat bekend om de hoge kwaliteit schoenen die met name gegarandeerd wordt doordat het leer in ECCO’s eigen leerlooierijen wordt geproduceerd. Op deze manier heeft het merk alle zicht op het productie proces om ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk schade richt aan het milieu, maar ook aan het vee. Zo werkt ECCO alleen met veehouders die het hoogste level dierenwelzijn aanhouden, en waarvan het leer enkel een restproduct van de vleesindustrie is. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan het verminderen van energieverbruik, zo min mogelijk ontstaan van afval bij het productieproces en het drastisch verminderen van watergebruik. Het produceren van hoge kwaliteit leer vergt het gebruik van water, dat uiteindelijk ook gefilterd moet worden voordat het terug in de natuur ‘gestort’ kan worden. ECCO maakt hierbij gebruik van een geavanceerd plantensysteem, waardoor de kwaliteit van het water dat wordt afgescheiden drastisch verhoogd wordt. Het is dan ook niet voor niets dat ECCO al jarenlang hoog aan de top staat als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid.

Ilse Jacobsen
Het merk Ilse Jacobsen is vrij nieuw bij Nelson, maar doet daardoor zeker niet onder als het gaat om het waarborgen van duurzaamheid. Het merk maakt enkel gebruik van groene energie en heeft daarnaast een zero-waste policy. Dit houdt in dat alle materialen die gebruikt worden tijdens het productieproces zoveel mogelijk benut worden, en de materialen die overblijven worden gedoneerd aan het Rode Kruis. Op deze manier kunnen de materialen ingezet worden voor mensen in nood en draagt Ilse Jacobsen dus een steentje bij aan een betere en groenere wereld. Voor de hippe slippers en instappers, maakt Ilse Jacobsen gebruik van onder andere natuurlijk rubber en gerecycled microvezel. Ook wordt er bij de productie geen lijm gebruikt, voor een nog meer eco-friendly proces. De slippers en instappers zijn daarnaast zeer licht van gewicht en daardoor ideaal voor het zonnige weer!

TOMS
Als je ons recente TOMS blog hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat TOMS niet alleen schoenen aan het goede doel doneert, maar dat ook duurzaamheid voor dit merk zeer belangrijk is. De missie van TOMS is dan ook niets voor niets: using business to improve lives. Zo heeft het merk de Earthwise collectie uitgebracht, die volledig van eco-vriendelijke en duurzame materialen is gemaakt en waarbij het productieproces zo min mogelijk effect op het milieu heeft. Zo wordt er gebruik gemaakt van kleurstoffen afkomstig uit planten in plaats van uit chemicaliën en natuurlijk rubber. Het katoen dat voor de espadrilles wordt gebruikt is organisch en ook de schoenendozen waarin de schoenen verpakt worden zijn van gerecycled materiaal gemaakt. Ook wordt er elk jaar gewerkt aan een nóg lagere CO2 uitstoot. Enne, om het plaatje compleet te maken, zien de TOMS schoenen er ook nog eens super leuk uit! ;)

Havaianas
De leuke slippers van Havaianas met vrolijke prints zijn al jarenlang voor veel mensen must-haves als het gaat om slippers voor de zomer! Niet alleen zien de Havaianas slippers er leuk uit en lopen ze lekker comfortabel, het merk draagt ook haar steentje bij aan een groene en schone wereld. Zo gaat bijna 10% van de gehele omzet van Havaianas naar het IPE (een onderzoeksinstituut voor het milieu) dat zich bezighoudt met het behoud van het Atlantische Regenwoud, de Amazone en de Pantanal. Maar ook de Braziliaanse oceaan en fauna wordt door Havaianas ondersteund. Het merk doneert jaarlijks een vast bedrag om het onderzoek naar het behouden van de Abrolhos zee en koraalleven mogelijk te maken. Met jouw nieuwe Havaianas slippers maak jij dus een hippe én milieubewuste keuze!

Timberland
Last but not least: het populaire merk Timberland. Timberland heeft niet voor niets het motto: Nature Needs Heroes. Het merk erkent de fragiele staat van het milieu en doet er dan ook alles aan om zoveel mogelijk bij te dragen aan de verbetering hiervan. Zo heeft het merk al zo’n 345 miljoen plastic flessen nieuw leven gegeven in de schoenen en rugtassen. Ook wordt er jaarlijks bijna 500,000 kilo aan gerecycled rubber in de schoenen verwerkt, bijvoorbeeld in de zolen. Timberland stimuleert daarnaast haar werknemers om vrijwilligerswerk te doen, zoals het planten van bomen en meewerken aan het creëren van groene zones. Het leer voor de schoenen wordt verkregen van leerlooierijen die op een duurzame manier het materiaal verwerken en het katoen is 100% organisch. Wat wil je nog meer?

Zo zie je maar dat veel merken zich keihard inzetten om een groenere wereld te creëren. Je shopt deze merken uiteraard op nelson.nl of in onze winkels! Lees meer over duurzame merken en materialen op onze duurzaamheidspagina.

Havaianas Animal - Slippers - Rose goud

Geschreven door

Amber

Amber

Blogger, Marketing medewerker