Dr. Martens: Van werklaars tot icoon

Dr. Martens, wie kent ze niet.

Dr. Martens, wie kent ze niet. Deze stoere schoenen en laarzen zijn al jaren populair en al tijden niet meer weg te slaan aan de voeten van fashionista’s, stoere mannen, hippe kids en iedereen die gewoon comfortabel wil lopen. Hoe dit merk uitgroeide tot een icoon is een bijzonder verhaal.

nelson-blog-nelson-dr-martens-van-werklaars-tot-icoon-2.jpg

Hoe het begon

Het begon allemaal in de Tweede Wereldoorlog. Dr. Klaus Maertens was tijdens deze periode arts in het leger en raakte tijdens zijn verlof gewond aan zijn enkel door een ski-ongeluk. Omdat een gewone regenlaars erg onprettig aanvoelde, ontwierp hij zijn eigen schoen die hij vernoemde naar zichzelf. Jaren later werd de naam verengelst en veranderd naar Dr. Martens. Diverse aanpassingen verder werd de laars lichter, steviger en draagbaarder. Hierdoor werd hij razend populair bij de arbeidersklasse en later bij de punks en grunge. Anno 2015 heeft ook de fashionwereld de laars omarmd en zijn ze veelvuldig terug te vinden in het straatbeeld en op festivals!

Vandaag de dag

Hoewel Dr. Martens in het begin vooral als werklaarzen werden verkocht, werden ze na een tijdje opgemerkt door verschillende subculturen en sindsdien zijn de laarzen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vandaag de dag worden Dr. Martens door mensen met uiteenlopende stijlen gedragen. Dit is mogelijk door de eenvoudige vormgeving van de – tegenwoordig niet alleen meer laarzen -, maar ook schoenen. Naast het feit dat Dr. Martens zijn uitgegroeid tot een echt mode item, zijn ze natuurlijk ook nog eens mega comfortabel en ontzettend duurzaam.

Voor het hele gezin

Hoewel de laarzen in eerste instantie werden geproduceerd voor arbeiders en dus mannen, begonnen ook de vrouwen te kiezen voor Dr. Martens door de productie van kleine maten voor mannen. Tegenwoordig zijn Dr. Martens verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en dus te dragen voor het hele gezin! Voor de dames zijn er naast de klassieke veterlaarzen ook laarzen met een hak of printje verkrijgbaar en ook een paar schoenen ontbreekt niet aan de collectie. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de heren en kids. Voor de kleintjes is een handige rits toegevoegd aan de laars en voor de mannen zijn stoere brogues verkrijgbaar.

Dames
Dr. Martens Spence - Chelseaboots - Zwart
Dr. Martens Sinclair - Rits- & gesloten boots - Wit
Dr. Martens Adrian - Mocassins & loafers - Zwart
Dr. Martens 1460 Pascal Virginia Mono - Veterboots - Roze
Dr. Martens 1B60 Bex - Hoge laarzen - Zwart
Dr. Martens Ricki 3 - Sandalen - Ecru
Heren
Dr. Martens 2976 - Chelseaboots - Bruin
Dr. Martens Dante - Veterschoenen - Groen
Dr. Martens Tarik - Veterboots - Zwart
Dr. Martens Reeder - Veterschoenen - Grijs
Dr. Martens Combs - Veterboots - Bruin
Kids
Dr. Martens 1460 - Veterboots - Groen
Dr. Martens 1460T Jr. - Veterboots - Multi
Dr. Martens 2976 - Rits- & gesloten boots - Zwart

How to wear

Waar je deze stoere laarzen of schoenen bij moet combineren? Eigenlijk gewoon overal bij! Zoals Dr. Martens zelf al aangeeft passen ze door de eenvoud van de ontwerpen bij iedere stijl. Dames kunnen kiezen voor een model met hak. Zo draag je een stoere laars met een vrouwelijke touch onder een jurkje of onder een flared pants. Ook kunnen Dr. Martens prima voor naar het werk. Mannen maken de stoere brogues netjes door de outfit af te maken met een blazer. Voor de kids kan gekozen worden voor een lief roze model voor de meisjes. Deze staan stoer maar toch ook lief onder een rokje van tule. Voor de jongens staat een stoere skinny jeans met de Dr. Martens chelsea boots helemaal gaaf.

Heb je nog geen paar van deze iconen in de kast staan? Probeer ze dan zeker eens aan! Door de verschillende modellen is er voor ieder wat wils en comfortabel lopen is gegarandeerd. Deze laarzen en schoenen zijn niet voor niets al meerdere jaren een groot favoriet!